Podziel się wrażeniami!
Witam ,nosze sie z zamiarem kupienia lampy blyskowej,,no i mam dylemat .Orginal kosztuje,,hm,,troche kosztuje prawda,jaka inna zamiast orginala kupic aby nie odbiegala za bardzo jakoscia od Sony ( a moze bedzie i lepsza ) ,czy funkcje beda te same co w Sony ? np WL ,,,? dzieki za wszystkie odpowiedzi :smileythumbsup:dodam ze posiadam Alfe 500..
Też jestem za hvl'ką ale zastanawiam się co to jest ten błysk modelujący i czy odczuję znaczącą różnicę w mocy między nimi(i wydaje mi się że hvl'ka jest prostsza w obsłudze no i raz kupując mam wszystko w zestawie)co do stroboskopowego to raczej mi się nie przyda.
Naprawdę niema się co zastanawiać-albo sony 58,albo nic.Wiem,jest droga ale warta każdej złotówki,można ją kupić w Euro RTV za 63,30 na miesiąc,tylko nie dać sobie wcisnąć żadnego ubezpieczenia.SONY (nie tylko)ma brzydki zwyczaj kodowania ,począwszy od danych w pliku RAW,po instrukcje wykonawcze kierowane do obiektywu czy lampy OBCEGO producenta.Niezależni producenci radzą sobie z tym PROCEDEREM z lepszym lub gorszym skutkiem (zazwyczaj gorszym) stąd np.apel Adobe o zaprzestanie szyfrowania http://www.rawformat.com i podpisanie petycji do producentów w tej sprawie www.openraw.org ,odnośnie plików RAW.Obiektywy i lampy z kolei są tak zaprogramowane,aby nie reagowały na błędne instrukcje generowane przez body,a generowane są celem gorszej współpracy produktów nie oryginalnych,stąd możliwość aktualizacji oprogramowania lamp Metza czy darmowe parowanie obiektywów SIGMY z body-podkreślam dotyczy to nie tylko sony.
Początkowo chciałem kupić sunpaka. Ale czytajac te forum i inne doszedłem do wnisoku że ten zakup nie ma sensu. Wbiłem sobie do głowy że tylko produkty renomowanych firm i żeby kupić raz, a dobrze, ale po przeczytaniu innych wątków stwierdziłem że metz też by mógł być. Nie zarabiam, jestem uczniem gimnazjum i nie stać mnie na sony hvl 58 lampkę i tak bym jej dostatecznie nie wykorzystał. I nadal nie wiem co to jest ten błysk modelujący?
Rodzyn104 napisał(a):
Też jestem za hvl'ką ale zastanawiam się co to jest ten błysk modelujący i czy odczuję znaczącą różnicę w mocy między nimi(i wydaje mi się że hvl'ka jest prostsza w obsłudze no i raz kupując mam wszystko w zestawie)co do stroboskopowego to raczej mi się nie przyda.
Dzięki piotruso
Czy Sony HVL-F42AM posiada taki błysk? Wiem, że stroboskopowego nie ma(on i tak mi się nie przyda)
Tego błysku modelującego próbowałem parę razy użyć (w 5400HS), ale jak model dostał po gałkach taką dwu-sekundową serią błysków, to nie chciał współpracować...
To już prędzej stroboskop się przyda, ale dla normalnego amatora - jak często? Myślę, że ze dwa takie kiedyś popełniłem...
Rodzyn104 napisał(a):
Czy Sony HVL-F42AM posiada taki błysk? Wiem, że stroboskopowego nie ma(on i tak mi się nie przyda)
Wie ktoś może kiedy wyjdzie nowa hvl42
http://alphacorner.eu/wp-content/uploads/2010/09/photokina_flash_sony.jpg
i jakie rzeczy w niej poprawiono/dodano w stosunku do sony HVL-F42AM?
Będzie miała system obrotu jak w 58'ce i nie będzie nazywała się hvl-f42am, bo nie może być dwóch produktów o takiej samej nazwie Nikt,kto zna parametry i datę premiery nie poda ich, bo grożą za to wysokie kary finansowe
Parę m-cy temu podawali że Nissin swoją najepszą lampę Di866 Mark II Pro przystosował do systemu Sony. Widziałem już w necie cenę 849 zł. Liczba przewodnia 60, dodatkowy palnik można zastosować jako błysk wypełniający itd. Może któryś z kolegów miał możliwość przetestowania lampy i z jakim efektem.
Biorąc pod uwagę opisane możliwości to cena jest super (podobnie jak do C i N).