Podziel się wrażeniami!
Mam zamiar kupić ten obiektyw ale z przeznaczeniem do makro,z użyciem pierścieni pośrednich,albo raynoxa.
Proszę o radę.
Nie znam obiektywu 85/2. Jakiej to produkcji? AF/MF?
Chodzi mi o portretówkę 85/2.8
Ach...
Do macro, lepiej kupić obiektyw dedykowany, np. SONY/Minolta 100/2,8 albo Tamron 90/2,8 - na pewno będzie lepszy.
Oczywiście do każdego obiektywu można zastosować pierścienie pośrednie, lub soczewki, lecz zawsze będzie to "erzatz" o gorszej (czasem duzo gorszej) jakości.
Równie dobrze, możesz te pierścienie, czy Raynoksa zastosować np. z kitem.
Tadeusz napisał(a):
Równie dobrze, możesz te pierścienie, czy Raynoksa zastosować np. z kitem.
Jestem posiadaczem Sony A550 obiektywy 18-55 ,75-300,używam do nich Raynoxa 250 efekty nie są zadowalające,na konkretny obiektyw makro brak funduszy chociaż tamron 90/2.8 to już 1600 pln dlatego też próbuje znależć coś tanszego minimalna odległość ostrzenia tego obiektywu to 60 cm z pierścieniami posrednimi bedzie mniejsza nie wiem jak ze skala odwzorowania.Jest to portetówka a więc może być nie ostra ale wydaje mi się ,że tylko na największych przysłonach.
Rubin napisał(a):
tamron 90/2.8 to już 1600 pln dlatego też próbuje znależć coś tanszego minimalny kąt ostrzenia tego obiektywu to 60 cm z pierścieniami posrednimi bedzie mniejszy nie wiem jak ze skala odwzorowania