anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw SIGMA 18-50 F/2.8 EX Macro

edera-----
Nowicjusz

Obiektyw SIGMA 18-50 F/2.8 EX Macro

Co sądzicie o tym obiektywie, czy się nada do alfy 300?

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
Matti-----
Początkujący

oczywiscie ze sie nada :) solidnie zbudowany obiektyw.

dejmien
Nowicjusz

szczerze mówiąc, to jakiś czas już sobie oszczę na niego ząbki, bo cena nowego 24-70 trochę go przerasta i wg chciałbym chyba szerze niż 24mm... mam dosyć dobrą okazję dorwać go za lekko ponad 1000 zł.. dlatego może ktoś więcej coś doda o nim? tak, przeczytałem chyba wszystkie testy, wiem,ze trochę mydli przy 2.8, ale przy 5.6 to już fajna żyleta się robi.. ale coś więcej z własne doświadczenia? :) Pomińcie temat ewentualby FF czy też BF jak na Sigmę przystało... dosyć już tego tematu ;)

podsumowując - nie chcę opini od kogoś, kto coś wyczytał sobie w teście imnie czyms 'oświeci'... chcę opinię od kogoś, kto go ma! :)

acinloop
Nowicjusz

dejmien napisał(a):

wiem,ze trochę mydli przy 2.8, ale przy 5.6 to już fajna żyleta się robi..

Kupowanie obiektywu ze światłem 2.8 po to, aby przymykać go aż do 5.6 żeby mieć żyletę, wg mnie mija się z celem. Wolałbym zostać z kitem.

dejmien
Nowicjusz

acinloop napisał(a):

dejmien napisał(a):

wiem,ze trochę mydli przy 2.8, ale przy 5.6 to już fajna żyleta się robi..

Kupowanie obiektywu ze światłem 2.8 po to, aby przymykać go aż do 5.6 żeby mieć żyletę, wg mnie mija się z celem. Wolałbym zostać z kitem.

1. Kit jest: ciemny, wolny i praktycznie tylko przy 18 mm i F 3.5 jest w miarę ostry a dalej leci łeb na szyję... 'uwielbiam' go używać w trudnych warunkach oświetleniowych bez lampy :D
2. To 'mydło' przy 2.8 bije jakością na łeb kit przy 3.5
3. Inna, rewelacyjna plastyka obrazu, kolorystyka, kontrast.
4. Przymknij kit do 5.6, przymknij 18-50 2.8 i porównaj. Lepiej kupić jaśniejszy obiektyw i go czasem przymknąć niż mieć ciemniejszy i nie móc użyć większej ilości światła ;)
5. To mydełko przy 2.8 po lekkim wyostrzeniu jest kosą, tak jak 5.6 bez ostrzenia ;)

acinloop
Nowicjusz

Mam rozumieć że to co napisałeś jest poparte Twoimi testami porównawczymi? Może pochwalisz się tym testem?
Ale i tak daję rękę na klocek że przeczytałeś to wszystko w necie.

dejmien
Nowicjusz

acinloop napisał(a):

Mam rozumieć że to co napisałeś jest poparte Twoimi testami porównawczymi? Może pochwalisz się tym testem?
Ale i tak daję rękę na klocek że przeczytałeś to wszystko n necie.

czysta teoria i logiczne myślenie.

Szczupic
Użytkownik

To już bym wolał Tamrona 17-50/2,8 ostrzejszy szerszy i tańszy chyba trochę :P

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
acinloop
Nowicjusz

dejmien napisał(a):

czysta teoria i logiczne myślenie.

To ja tą Twoją czystą teorię i logiczne myślenie podsumuję tak: zamiennik kita z tylko i wyłącznie lepszym światłem.
Jakby się ktoś uparł to napisze że jakość obrazu jest lepsza, ale przeciętny "pstrykacz" i tak zostanie przy kicie, chociażby ze względu na szerszy zakres ogniskowych.

Szczupic napisał(a):

Albo Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro

dejmien
Nowicjusz

Szczupic napisał(a):

Tamron jest minimalnie ostrzejszy przy 2.8 w całym zakresie, niestety po przymknięci uwypada gorzej.. cena? około 100 zł taniej od Sigmy. Miałem obydwa w ręcę i jakoś co do jakości wykonania Tamrona nie jestem przekonany. Pomimo tego, że jest lżejszy i lepiej pracuje pod ostre światło ;)