anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

obiektyw

Arturek
Początkujący

obiektyw

prosze o porade jaki obiektym kupic do 2 tys pln by robic fajne fotki na rajdach i widoczki w górach.Prosze jeszcze jeśli ktoś wie jaki model obiektywu Sony bo mam lustrzanke alfa 200

12 ODPOW. 12
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Arturek napisał(a):

prosze o porade jaki obiektym kupic do 2 tys pln by robic fajne fotki

Każdym obiektywem można robić fajne fotki ;)

Ma to być jeden obiektyw? Może Sony 18-200 mm f/3.5-6.3 ? do szerokiego kąta do tele.
I z puli 2k zostanie jeszcze na np stałeczkę 50mm f1.8 :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

trudno jest wybrać jeden obiektyw. A i warto pamiętać, że "piękne fotki" w dużej mierze zależą od umiejętności fotografa.

Ja celowałbym w obiektyw SONY 16-105mm.
Mam i mogę go polecić jako dobry "spacerzoom".
Nie wiem jednak jaka ogniskowa Tobie jest potrzebna - bo rajdy można robić z bliska, ale też można z bardzo odległego miejsca je fotografować (wtedy przydałoby się coś "dłuższego" czyli tzw. teleobiektyw)

acinloop
Nowicjusz

kris napisał(a):

Jeśli ten zakres ogniskowych to może Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM?
Troszkę tańsza i z wbudowanym silnikiem HSM.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

acinloop napisał(a):

kris napisał(a):

Jeśli ten zakres ogniskowych to może Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM?
Troszkę tańsza i z wbudowanym silnikiem HSM.

Tyle, że te 2mm na szerokim kącie są czasem niezastąpione. ;)
Silnik HSM wcale szybkości nie dodaje :P

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

za to lubią pożerać aku :smileyhappy:

acinloop
Nowicjusz

Lajam napisał(a):

To po co producenci je stosują?

EDIT:
Cytat ze strony sigma-sklep.pl
Jak przystało na uniwersalany obiektyw, nową Sigmę 18-125mm wyposażono w szybki i cichy silnik HSM, odpowiadający za bardzo ciche i niesamowicie precyzyjne nastawianie ostrości.

Obiektywy wyposażone w zasilany falami ultradźwiękowymi silnik HSM (Hyper Sonic Motor), w trybie automatycznego ustawiania ostrości pracują bardzo szybko, a przy tym niemal bezgłośnie.

SkywalkerPL
Początkujący

Silnik SAM też ponoć jest szybki a ja różnicy między śrubokrętem nie widzę...

HSM jest głównie po to, żeby było ciszej :)

:slight_smile:
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Prędkość ostrzenia to tylko w warunkach laboratoryjnych da się zmierzyć dokładnie.
Generalnie "śrubokręt" wcale taki wolny nie jest - posiadacze podobnych konstrukcji z silnikiem i śrubokrętem twierdzili nawet, że bywa szybszy - ale nie da się ukryć jest dość głośny.
Silniki w obiektywach stosuje się raczej dla precyzji ostrzenia - są dokładniejsze. Ponadto SSM jest cichutki - odpada parę przekładni i sprzęgło. Natomiast SAM jest konstrukcją amatorską, więc jest od SSM-a trochę głośniejszy, powinien być równie dokładny, choć może być nieco wolniejszy.
Poza tym szybkość ostrzenia zależy też od ogniskowej - trudniej rozpędzić i zatrzymać kilogramy szkła w np. 400/4 niż w lekkim 50/1,8.

------------------------------
fotoamator
SkywalkerPL
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Natomiast SAM jest konstrukcją amatorską, więc jest od SSM-a trochę głośniejszy, powinien być równie dokładny, choć może być nieco wolniejszy.

Ze swojego doświadczenia dodam, że SAM z dokładnością ma problemy takie same jak śrubokręt.
Mój DT 50 f/1.8 SAM pudłuje stanowczo za często (częściej niż kit) ale problem widać tylko na bardzo szeroko otwartej przesłonie więc zgaduję, że celność jest identyczna jak śrubokręta, tylko przy tak płytkiej głębi ostrości po prostu łatwiej zauważyć nietrafione ujęcia.
Więc.... szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie są praktyczne korzyści z zastosowania silniczka SAM.... albo po prostu ja jeszcze nie nauczyłem się tym szkłem posługiwać :smileyrolleyes:

Poza tym - Tadeusz wszystko wytłumaczył jak trzeba :)

:slight_smile: