anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

obiektyw

Arturek
Początkujący

obiektyw

prosze o porade jaki obiektym kupic do 2 tys pln by robic fajne fotki na rajdach i widoczki w górach.Prosze jeszcze jeśli ktoś wie jaki model obiektywu Sony bo mam lustrzanke alfa 200

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Mój DT 50 f/1.8 SAM pudłuje stanowczo za często (częściej niż kit) ale problem widać tylko na bardzo szeroko otwartej przesłonie więc zgaduję

zgaduję, że albo masz BF/FF'a albo nie potrafisz trafić z ostrością. Bo aparat to tylko narzędzie, a Ty jesteś jego operatorem ;)
Generalnie 90% zdjęć wykonuję na bardzo małych wartościach przysłony (1.4-2.0) i jak przedmiot, który ma być w GO jest maluteńki (np. badylek) to nawet nie tracę czasu na AF'a - odpalam MF i kręcę pierścieniem, bo wiem,że czujniki AF mają jakąś tam tolerancję "rozmiaru" przedmiotu, w który trzeba trafić. Że już o kontraście wspominać nie będę, bo o tym mówi sama instrukcja :D

Polecam sprawdzić jak to jest u Ciebie - będziesz bardziej zadowolony ze swojego sprzętu :smileythumbsup:

Filipski-----
Początkujący

Czekając na testy nowego 55-200 byłem ciekawy przede wszystkim działania AF z silniczkiem, a tu widzę należy się skoncentrować na różnicach optycznych (czy w ogóle są?), bo silniczek SAM nic nie zmieni.

profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

Dokładnie :) A to czy będą różnice optyczne można łatwo stwierdzić porównując budowę obiektywów - inna budowa = na 99% będą różnice w obrazie :) tylko czy na plus czy minus to już trzeba poczekać na testy....

kris - dzięki :) Posprawdzam w wolnej chwili. Ja mam głownie problem z AFem nie trafiającym w twarz/oko/nos/usta przy zdjęciach portretowych... no ale prawda, może po prostu autofocus wybierał bardziej kontrastowy obiekt... np. kwiatek w tle zamiast fotografowanej osoby (mój AF bardzo lubił tego kwiatka... jakoś ze 3 na 10 zdjęć były ostre na kwiatku chociaż polowałem centralnym punktem).

:slight_smile: