Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich serdecznie!
Mam drobny problem, jestem amatorem, niedawno dokupiłem do A350 obiektyw Sima 70-300. W sumie wszystko ok ale gdy dołożę do niego filtr polaryzacyjny to w żaden sposób aparat nie ostrzy, nawet na ręcznym ustawieniu nie ma możliwości ustawienia ostrości.
Czy to normalne, czy może trzeba jakiś dystans do filtra dokupić ?
Czy po prostu nie pasuje do tego obiektywu.
Przy obiektywie 18-70 mam filtr UV i nie ma żadnego problemu.
Czy mam reklamować filtr ?
Mam też pytanie, co sądzicie o obiektywie SIGMA 28-300 ? czy warto kupić zamiast nosić się z dwoma które posiadam ?
link do obiektywu : http://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-28- ... ,646s,383d" target="_blank
Witaj,
A jaki masz ten filtr? Chodzi o producenta, parametry itp.
Pozdrawiam,
puq13 napisał(a):
niedawno dokupiłem do A350 obiektyw Sima 70-300. W sumie wszystko ok ale gdy dołożę do niego filtr polaryzacyjny to w żaden sposób aparat nie ostrzy, nawet na ręcznym ustawieniu nie ma możliwości ustawienia ostrości.
Czy to normalne, czy może trzeba jakiś dystans do filtra dokupić ?
Czy po prostu nie pasuje do tego obiektywu.
Przy obiektywie 18-70 mam filtr UV i nie ma żadnego problemu.
Czy mam reklamować filtr ?
puq13 napisał(a):
Mam też pytanie, co sądzicie o obiektywie SIGMA 28-300 ? czy warto kupić zamiast nosić się z dwoma które posiadam ?
link do obiektywu : http://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-28- ... ,646s,383d" target="_blank" target="_blank" target="_blank
A co to znaczy - nawet na ręcznym ustawieniu nie ma możliwości ustawienia ostrości - czy zawsze jest nieostro, czy np. aparat nie potwierdza ostrości i dlatego piszesz, że nawet ręcznie nie można wyostrzyć?
Filtr polaryzacyjny zabiera do 2 EV światła więc w wielu warunkach może być za ciemno do wyostrzenia czy potwierdzenia ostrości. Jeżeli zawsze jest "mydło" to może być to "klasa" filtra - najtańsze mogą w znacznym stopniu wpływać na zdjęcie. A być może właśnie trafiłeś na trefny egzemplarz i wymiana pomoże.
Napisz dokładniej jakie problemy z tym ostrzeniem - automat aparatu czy optyczne.
Witam serdecznie !
Więc jeśli chodzi o ten problemowy filtr, to faktycznie gdy przykręcę go do obiektywu nie ma możliwości ustawienia ostrości. Nawet na AF aparat wariuje, szuka ostrości a na trybie MF nie jestem w stanie wyostrzyć obrazu.
Nie jest to żaden markowy filtr, kupiłem go w fotojocker, chciałem jakiś filtr polaryzacyjny to mi dali i skasowali 99zł, tak to jest jak ktoś jest początkujący ...
Chyba faktycznie trafiłem na felerny egzemplarz, bo jak przyłożę go do 18-70 jest tak samo.
Nie ma co się rozwodzić w temacie tylko trzeba kupić drugi.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam !!!
puq13 napisał(a):
Chyba faktycznie trafiłem na felerny egzemplarz,
Witam !
Panowie dziś szok, byłem w fotojocker, pokazuje , tłumaczę rozmawiam i nic....
Wchodzi nagle jakiś człowiek, słucha co rozmawiamy i cuda się zdarzają....
Przedstawia się i mówi że jest przedstawicielem tej firmy , której właśnie filtr trzymam w ręce.
Jeszcze raz wszystko tłumaczę i bez problemu wymieniają mi na drugi egzemplarz, przykręcam , pstrykam kilka szybkich fotek i super, działa !
W domu robię jeszcze kilka fotografii i sprawdzam na kompie, bo na LCD można czasem się pomylić i jest ok. Wszystko działa bez zarzutów.
Dziękuję jeszcze raz wszystkim którzy starali się mi pomóc.
Pozdrawiam serdecznie!
Jarek