anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem pomocy z obiektywem

methoss
Początkujący

problem pomocy z obiektywem

witam od tygodnia posiadam sony alpha 500 zamieni♥lem ja z moim poprzednim S>A300

no i mam maly problem kupilem obiektyw do niego i sa dwa problemy
1 niewiem czy nie zostralem oszukany bo obiektyw różni sie od tego co wyskakuje jak wpisuje jego dane a od tego co mam ten prawidłowy na zdieciu ma na dole jeszcze cyferki
A 22 18 11 8 5,8 3,8 ja tego nie mam i przelacznik jakis i drugi wyzej af/mf tez brak a reszta by sie prawie zgadzała

dane tego obiektywu to sigma 28-105mm aspherical IF a na pudełku z niego jest jeszcze dodane UC-III

2 problemem jest gdy zakladam ten obiektyw do aparatu i robie zdiecie z lampa to praktycznie nie widać nic albo troche ja niema lampy zdiecia wygladaja dobrze troszeczke sa ciemniejsze od oryginalnego obiektywu sony co mam 18-55mm

ta sigma ma F3,8-5,6
prosil bym o pomoc bo narazie to sie ucze dopiero i nie bardzo ogarniam dziekowka

16 ODPOW. 16
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj.
Firmy niezależne, jak m.in. Sigma, produkują obiektywy niemal identyczne z przeznaczeniem dla różnych systemów, dlatego ich wygląd może się minimalnie różnić.
Te "cyferki" o których piszesz, to skala ręcznego ustawiania przysłony, jak widac w modelu dla SONY tego nie ma. (W sumie po co? Ustawia się kółeczkiem przy body). MF/AF też masz przy body.
Natomiast kwestia złego naświetlania z lampą? Sprawdź ustawienia lampy. Może została ustawiona w tryb manualny, ze zmniejszoną mocą błysku?
Nie napisałeś czy chodzi o lampę zewnętrzną (jaką) czy o wbudowaną.

Pozdrawiam

------------------------------
fotoamator
methoss
Początkujący

chodzi o lampę wbudowaną a w menu wyglada wszystko oki bo jak daje oryginalny obiektyw sony standard 18-55 to wszystko jest ok a parametry maja te same f3,5-5,6 wiec to mnie troche zaskoczyło że tak sie dzieje tym bardziej ze jestem lajikiem jeśli chodzi o fotogafie

z poza tematu jakiego Pan używa programu czy jest to photoshop (ile) czy lightroom ....

methoss
Początkujący

Te "cyferki" o których piszesz, to skala ręcznego ustawiania przysłony, jak widac w modelu dla SONY tego nie ma.

tylko chodzi o to ze zdiecie jest dla sony a moj sie różni od tego ze zdiecia bo to jest zdiecie z tego sklepu z opisem sony alpha dlatego sie zdziwilem i w instrukcji z pudełka tez jest taki jak na zdieciu wszystko jest takie jak ma byc tylo nie obiektyw

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

methoss napisał(a):

parametry maja te same f3,5-5,6

TO jest największa wartość przysłony, jaką można w tym obiektywie ustawić przy odpowiednio - najkrótszej i najdłuższej ogniskowej. Gdyby ten obiektyw miał możliwość ręcznego ustawiania przysłony, sądziłbym, że została ona przymknięta; jeśli jak piszesz nima... to nie wiem.
Ale, jak twierdzisz, że lampa wbudowana ustawiona jest bez korekcji... hmm, może przymykasz tę sigmę zbyt mocno?
Wstaw może zdjęcie zrobione sigmą i zdjęcie tym SAL1855, ale nie usuwaj EXIFów, może da się coś wymyślić. Jest też prawdopodobne, że obiektyw ma uszkodzony mechanizm przysłony.
Daj fotki, popatrzymy, może coś się wymyśli. A bez lampy, jak się ta sigma zachowuje?

fotoamator
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

methoss napisał(a):

Te "cyferki" o których piszesz, to skala ręcznego ustawiania przysłony, jak widac w modelu dla SONY tego nie ma.

Jak kogoś cytujesz, to nie przepisuj tekstu, tylko użyj przycisku "cytuj" - bo nie wieadomo co jest Twoją wypowiedzią a co cytatem

tylko chodzi o to ze zdiecie jest dla sony a moj sie różni od tego ze zdiecia bo to jest zdiecie z tego sklepu z opisem sony alpha dlatego sie zdziwilem i w instrukcji z pudełka tez jest taki jak na zdieciu wszystko jest takie jak ma byc tylo nie obiektyw

Tym sie nie przejmuj - widocznie mają jedno zdjęcie, które dają na wszystkie obiektywy tego typu.

A skąd wziąłeś ten obiektyw ze stopki: Sony 11-18/2,8 ? To jakaś nowa produkcja? ;)

fotoamator
methoss
Początkujący

bez lampy jest o wiele lepiej minimalna różnica jest pomiedzy sal1855 tylko przy lampie taka lipa

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Nic z tego nie rozumiem. Usunąłeś exify, chociaż prosiłem o pozostawienie - tak to nawet domyślać się nie mogę, a co dopiero spróbować pomóc.

fotoamator
methoss
Początkujący

tak samo zdiecia wygladaja jak przestawiam na tryb S
1/30 F4,5 iso 200 35mm
vivid, awb dro auto

methoss
Początkujący

ta tylko jak ja bym wiedzial jak to zrobic żeby ich nie usunac i co to sa te exify

jak juz wspominalem jestem kompletnym amatorem ... ja wiem ze stara sie Pan pomóc no ale ja nie ogarniam do konca tego :(