anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

raynox DCR-250

krzyho4
Początkujący

raynox DCR-250

witam , mam male pytanko , ma ktos moze tego raynoxa ,chodzi mi dokladnie o to jak wygladaja foty (winieta i ostrosc) , chcial bym go zalozyc na. sal 16-105 .lecz uprzedzę co nie ktore wypowiedzi .gdyz jak wiadomo sal 16-105 ma srednice szkla 62 a raynox 49 z tego co wyczytalem w necie (moze sa inne srednice ), prosze o opinie , sugestie .lecz nie te wyssane z sieci tylko z wlasnych doswiadczen

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Raynox posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on na średnice od 52mm do 67mm

krzyho4
Początkujący

dzieki pawel , ale to ze mocowanie jest uniwersalne to juz wiem ((dlatego chcialem sie pobawic z 16-105 .62 ROZMIAR FILTRA )), lecz z tego co napotkalem w sieci ,soczewka ma srednice tą co mozna by zamontowac dodatkowo jakis filtr 49,( np nie ktorzy stosuja jeszcze dodatkowo soczewke makro +4 dpi :D nie wiem po co , ale mniejsza z tym co ktos robi ) a 43mm czystego szkla. wiec wedlug mnie bedze winieta ( wiem mozna kadrowac ,) ale prosze jednak moze ma ktos podobny zestaw i ma jakies doswiadczenie !

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

wiesz ja mam zamiar sobie niedługo kupić raynoxa pewnie jakoś na plenerek już go będę miał wtedy będę mógł coś więcej napisać ale patrząc na fotki to chyba te 49mm nie przeszkadza na pewno przy 16mm będzie winieta ale na długim końcu nie powinno być problemu...

krzyho4
Początkujący

ok dzieki , jak bedzesz go juz mial to daj znac ,lub wklej jakies foto :thumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Już mówię.
Raynox znakomicie pasuje na większość obiektywów - i na kita i na Sigmę 70-300 i na Minoltę 28-75/2,8... i na 16-105, ale... Na tym ostatnim bardzo winietuje, a właściwie, nie winietuje - po prostu obrazem jest kółko! Choć nie na wszystkich ogniskowych ;)
A więc Raynox250 i SAL16105 się nie lubią. Choć zdjęcia da się robić.

Edit. Z innymi obiektywami nie używałem, więc się nie wypowiem

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Dokładnie tak jak napisał Tadeusz :thumbsup:
Z resztą kiedyś pisałem do nie go w sprawie tego reynoxa ;)
Mam coś takiego i użyłem może z dwa razy ...

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
krzyho4
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Już mówię.
Raynox znakomicie pasuje na większość obiektywów - i na kita i na Sigmę 70-300 i na Minoltę 28-75/2,8... i na 16-105, ale... Na tym ostatnim bardzo winietuje, a właściwie, nie winietuje - po prostu obrazem jest kółko! Choć nie na wszystkich ogniskowych ;)
A więc Raynox250 i SAL16105 się nie lubią. Choć zdjęcia da się robić.

Edit. Z innymi obiektywami nie używałem, więc się nie wypowiem

dzieki serdeczne ,za odpowiedz
jak bys kiedys mogl i nie przeszkadzalo ci to ,to wkej fotke z raynoxem i bez ,

byl bym wdzieczny

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

krzyho4 napisał(a):

Jak bys kiedys mogl i nie przeszkadzalo ci to ,to wkej fotke z raynoxem i bez ,
byl bym wdzieczny

Prosisz i masz:
(wszystko z najbliższej możliwej odległości - największe odwzorowanie)
2875_75.jpg
2875_75-Raynox.jpg
16105_105.jpg
16105_105-Raynox.jpg
16105_16-Raynox.jpg

------------------------------
fotoamator
krzyho4
Początkujący

wielkie dzieki :thumbsup: