anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 70-300 dg Apo problem

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Sigma 70-300 dg Apo problem

A mi się chyba obiektyw zepsuł:( po podłączeniu sigmy do puszki, coś zaczeło buczęć, od razu wyłączyłem aprat i poczekałem aż przestanie, podłączyłem kita,a potem heliosa i wszystko działa, zdjecia robi normalne. Ktoś wie o co chodzi? Na szczęście obiektyw jest na gwarancji.

10 ODPOW. 10
oldguest
Początkujący

kuraq napisał(a):

A mi się chyba obiektyw zepsuł:( po podłączeniu sigmy do puszki, coś zaczeło buczęć, od razu wyłączyłem aprat i poczekałem aż przestanie, podłączyłem kita,a potem heliosa i wszystko działa, zdjecia robi normalne. Ktoś wie o co chodzi? Na szczęście obiektyw jest na gwarancji.

Aby czy na pewno porządnie założyłeś obiektyw? Bo może sprzęgło od AF nie trafiło w cel. Czy przy MF też buczy?

kuraq.
Poszukiwacz

Na MF wszystko gra i na szczęście nie buczy, za to po włączeniu af idzie na nieskończoność i w tym miejscu zaczyna buczeć, po wyłaczeniu af przestaje i po lekkim skoku wychodzi z niekończoności.
Teraz mi ktoś powie, co się stało?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

typowy objaw awarii tego obiektywu
wyłamany ząbek w zębatce AF-u
jeśli na gwarancji zrobią to w ciągu 10-14 dni
jeśli po gwarancji to większy problem

Creatoor
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

Zgadza się miałem to samo. A że obiektyw był już wysłużony to go rozbebeszyłem żeby zobaczyć jak to wygląda. Fajna zabawa :smileyhappy:

kuraq.
Poszukiwacz

No ja mój obiektyw kupiłem na początku wakacji i wygląda jak nowy:( więc żal by mi było wydanych pieniędzy, żeby go rozebrać xD Po łikendzie udam się na Smochowice do Sigma Pro Centrum i im go oddam do naprawy. Dzięki za porady:)

oldguest
Początkujący

Creatoor napisał(a):

SZFENDAK napisał(a):

Zgadza się miałem to samo. A że obiektyw był już wysłużony to go rozbebeszyłem żeby zobaczyć jak to wygląda. Fajna zabawa :slight_smile:

A masz może fotki z tej operacji? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda.

acinloop
Nowicjusz

franek4always napisał(a):

A masz może fotki z tej operacji? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda

A ja jestem ciekawy czy udało się złożenie obiektywu do pierwotnego stanu :smileyquestion:

Creatoor
Początkujący

Niestety, efekt rozbiórki leży dwa lata gdzieś na wysypisku
ale polecam ten reportaż z rozbiórki: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=100148

oldguest
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Niestety, efekt rozbiórki leży dwa lata gdzieś na wysypisku
ale polecam ten reportaż z rozbiórki: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=100148

Ciekawe, szczególnie fota nr 15 ;)