anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 70 mm f/2.8 EX DG MACRO

maskotus
Początkujący

Sigma 70 mm f/2.8 EX DG MACRO

Ma ktoś z Was doświadczenie z tym obiektywem? Szukam czegoś w miarę dobrego do makro( i nie tylko) w cenie 2000-2500 zł. Testy na bardzo zadawalające. Zastanawiam się tylko czy da się go podłączyc do alphy300?

20 ODPOW. 20
witsu------
Początkujący

A dlaczego by się nie dało? Trzeba tylko kupić wersję pod bagnet A.

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

za taką cenę szukał bym Minolty/Sony 100/2,8 chyba najlepsza makrówka pod nasz bagnet :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
maskotus
Początkujący

Szczupic napisał(a):

za taką cenę szukał bym Minolty/Sony 100/2,8 chyba najlepsza makrówka pod nasz bagnet

Mógłbyś coś konkretnego zaproponowac?

Szczupic
Użytkownik

Chodzi mi o te szkło http://www.sony.pl/product/ddl-macro-lenses/sal-100m28 lub identyczne szkło produkowane przez Minolte :)
Świetna ostrość oddanie kolorów i co ważne w makro duża odległość ostrzenia przy maksymalnym powiększeniu :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Rozpędziłem się, tymczasem Szczupik już zaproponował ten słój...

A może jeszcze ten:
Sony SAL100M28 http://mkropa.republika.pl/sony/SAL100M28.htm" target="_blank
oraz Sigma 105mm f/2.8

Dłuższe ogniskowe pozwalają na większą odległość od fotografowanego przedmiotu - jeżeli chcesz odwzorowywać 1:1 to moim zdaniem warto pokusić się, na któregoś z nich. Oczywiście słoik minolty jak najbardziej się nada.
http://mkropa.republika.pl/minolta/lens ... 8macro.htm" target="_blank
http://mkropa.republika.pl/minolta/lens ... Dmacro.htm" target="_blank

Są jeszcze w ofercie Sony pięćdziesiątki makro - one chyba mają 1:2 odwzorowanie, nie pamiętam, natomiast kilka poglądowych zdjęć wyglądało pięknie.

abwgdzl
Początkujący

Ja mam. Ale dopiero od wczoraj, więc wrażeniami mogę się podzielić za niedługo. Pierwsze wrażenie to głośny i wolny AF ale akurat w przypadku makro i tak raczej używał będziesz ręcznego ostrzenia, więc nie ma to wielkiego znaczenia.

maskotus
Początkujący

Deviant i Szczupic, te obiektywy które podaliście wyglądają spoko ale są ciutkę za drogie. Jestem ciekawy tej sigmy, oraz tego jak się mają te testy na optyczne.pldo rzeczywistości. Abwgdzl jeśli już porządnie przetestujesz szkło to podziel się szerszymi wrażeniami, jeśli to możliwe to pokaż jakieś przykładowe fotki prosto z aparatu (bez obróbki w programie graficznym).
Pozdrawiam.

abwgdzl
Początkujący

maskotus: może tak naprawdę jeszcze nie przetestowałem szkła, ale na pewno jest ono ostre. Głośny silnik AF, wolny ale tak jak pisałem to jest obiektyw macro. W przypadku zdjęć typu macro, według mnie ładnie rysuje, podobają mi się również kolory.

W przypadku portretu nie jest to na pewno taka plastyka jak przy szkiełkach typowo do tego celu zaprojektowanych (np. 85/1.4), kolory też MAF/Sony według mnie ma lepsze.

Sample z makro znajdziesz w mojej galerii, bezpośrednio z korpusu mogę Ci coś podesłać mailem. Sampli portetowych jeszcze nie mam bo nie było czasu na ich zrobienie :-)

O aberacjach/dystorsjach nie będę pisał bo można spokojnie znaleźć kilka testów tego szkła. Na chwilę obecną szkiełko mi bardzo podchodzi, nie jest aż tak ciężkie, ostre od pełnej dziury i nawet charczenie AFa mi nie przeszkadza.

Pozdrawiam,
Krzysztof

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

maskotus napisał(a):

Deviant i Szczupic, te obiektywy które podaliście wyglądają spoko ale są ciutkę za drogie.

Tutaj cena niemal mieści się w widełkach, które podałeś. A to szkiełko naprawdę jest warte tych pieniędzy.

------------------------------
fotoamator