Podziel się wrażeniami!
Mam pytanie do kolegów. Co oznacza skrót APO przy obiektywach? Mam też drugie pytanie. Chcę kupić obiektyw Sigma 70-300mm. Co o nim sądzicie? Jestem na początku drogi jeśli chodzi o fotografię. Wiem ,że są lepsze ale jak dla mie mają jedną zaletę, to cena.Brakuje mi takiego obiektywu bo fotografuję przeważnie przerodę, zwłaszcza zwierzęta i ptaki.
a koleżanki to coSabb1 napisał(a):
Mam pytanie do kolegów
Sabb1 napisał(a):
Co oznacza skrót APO przy obiektywach?
ad.1 APO to skrót od obiektywu posiadającego dodatkowe soczewki powodujące korekcję aberracji chromatycznej.
ad.2 Sigma 70-300/4-5,6 APO Macro takie oznaczenie miał uznawany za najlepszy obiektyw z tej serii. Niestety, pierwsze wersje tego obiektywu miały plastikowe przekładnie, które nie wytrzymywały mocy silników Sonego i częste były ich awarie. Nie wiem, niestety, czy to już jest zmienione.
Witaj,
Najprościej - skrót APO oznacza, że w obiektywie zastosowano soczewki apochromatyczne, które pozwalają na znaczne obniżenie poziomu aberracji chromatycznych na zdjęciu (najczęściej w postaci niebiesko-czerwonych lub fioletowo-żółtych obwódek w kontrastowych miejscach).
Generalnie zasada jest prosta - lepiej mieć soczewki APO niż nie mieć...
Sam obiektyw jest przyjemny, ale jak zauważył "piotruso" zdarzają się problemy z zębatkami w układzie AF - jeśli obiektyw jest na gwarancji to nie ma sprawy, ale jeśli nie, to naprawa jest płatna. Miałem taki obiektyw i muszę powiedzieć, że sprawował się bardzo fajnie choć drugi raz bym go nie kupił ze względu na strasznie wolny autofokus i dużą wadę (jak dla mnie) polegającą na tym, że tylna soczewka (która jest wypukła) przy całkowicie zsuniętym obiektywie minimalnie wystaje poza bagnet i jest bardziej narażona na uszkodzenie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, a przy okazji przepraszam koleżanki!
Witam.
Koleżanki i kolegów!!
Mam ten obiektyw od wiosny.
Po kalibracji z A 300 sprawuje się znakomicie.
Ostrzy bardzo dobrze i trafia w cel.
Jeśli chodzi o zdjęcia przyrodnicze to niestety latające ptaszki odpadają.
AF jest troszkę za wolny.
Ale w ładną słoneczną pogodę możesz się pokusić .
Jest mniejsza szansa na mylenie się AFu.
Zwierzaki śmiało możesz pstrykać.
Jest troszkę głośny ale nie dla amatora-nie zwracam na to uwagi.
Bardzo ładnie odzwierciedla kolory.
Użytkownicy narzekają,że od 200 do 300 mydło.
Ja nie mam z tym problemu.
Przy takiej ogniskowej trzeba naprawdę stabilnie trzymać aparat.
Na 10ęć fotek jedna AUT!
Wydaje mi się,że to niezły wynik.
Jedyny mankament to brak blokady rozsuwania się obiektywu.
W drugim obiektywie który posiadam Sigma 17-70 jest ta blokada mimo,że jest o wiele krótszy od 70-300.
Jak na początek-polecam!
Tylko nowy.
Jeśli chodzi o zdjęcia przyrodnicze to niestety latające ptaszki odpadają.
AF jest troszkę za wolny.
Witam.
Tak jak napisałem.
Przy dobrej pogodzie AF zachowuje się lepiej.
Trzeba troszkę rutyny żeby klikać ptaszki.
Dziś już nie mam takiego problemu ale na początku...
Ładne fotki!!
Pozdrawiam.
Cześć,
Poszukuje właśnie obiektywu ok 70-300 i ta sigma z APO wydaje się najlepszym wyjściem. Czy może pojawiło się coś nowego? Czy może ktoś potwierdzić czy sigma dalej ma te plastikowe zembatki i jak będzie sobie radzić z a550? Brałem też pod uwagę sony 75-300 który jest o jakieś 200 zł tańszy ale sigma zbiera lepsze recenzje. Czy są różne wersje sigmy czy wszystkie z apo są takie same?
z góry dzięki za pomoc
X
Witamy na forum
Jest tylko jedna Sigma 70-300 APO (konkretniej to: Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro - Sigma podobnie jak Tamron lubi długie nazwy )
Co do zębatek to nie mam pojęcia, ale z ciekawostek przyrodniczych to pojawiła się Sigma 70-300 mm f/4-5,6 DG OS - tylko ciężko o recenzje tego szkła ale już jest do kupienia