anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Skrót APO

oldguest
Początkujący

Skrót APO

Mam pytanie do kolegów. Co oznacza skrót APO przy obiektywach? Mam też drugie pytanie. Chcę kupić obiektyw Sigma 70-300mm. Co o nim sądzicie? Jestem na początku drogi jeśli chodzi o fotografię. Wiem ,że są lepsze ale jak dla mie mają jedną zaletę, to cena.Brakuje mi takiego obiektywu bo fotografuję przeważnie przerodę, zwłaszcza zwierzęta i ptaki.

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Sabb1 napisał(a):

Mam pytanie do kolegów

a koleżanki to co ;)

Sabb1 napisał(a):

Co oznacza skrót APO przy obiektywach?

"APO - obiektyw, którego soczewki zrobione są z różnego rodzaju szkła, tak aby niwelować aberrację chromatyczną. Tego typu soczewki Sigma wykonuje z dwóch rodzajów szkła niskodyspersyjnego: Special Low-Dispersion (SLD) i Extraordinary Low Dispersion (ELD). "
To tyle jeśli chodzi o teorię, natomiast w praktyce jeśli masz do wyboru szkło z APO lub bez to moim zdaniem lepiej jest z APO.

piotruso
Znawca

ad.1 APO to skrót od obiektywu posiadającego dodatkowe soczewki powodujące korekcję aberracji chromatycznej.
ad.2 Sigma 70-300/4-5,6 APO Macro takie oznaczenie miał uznawany za najlepszy obiektyw z tej serii. Niestety, pierwsze wersje tego obiektywu miały plastikowe przekładnie, które nie wytrzymywały mocy silników Sonego i częste były ich awarie. Nie wiem, niestety, czy to już jest zmienione.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Najprościej - skrót APO oznacza, że w obiektywie zastosowano soczewki apochromatyczne, które pozwalają na znaczne obniżenie poziomu aberracji chromatycznych na zdjęciu (najczęściej w postaci niebiesko-czerwonych lub fioletowo-żółtych obwódek w kontrastowych miejscach).

Generalnie zasada jest prosta - lepiej mieć soczewki APO niż nie mieć... ;)

Sam obiektyw jest przyjemny, ale jak zauważył "piotruso" zdarzają się problemy z zębatkami w układzie AF - jeśli obiektyw jest na gwarancji to nie ma sprawy, ale jeśli nie, to naprawa jest płatna. Miałem taki obiektyw i muszę powiedzieć, że sprawował się bardzo fajnie choć drugi raz bym go nie kupił ze względu na strasznie wolny autofokus i dużą wadę (jak dla mnie) polegającą na tym, że tylna soczewka (która jest wypukła) przy całkowicie zsuniętym obiektywie minimalnie wystaje poza bagnet i jest bardziej narażona na uszkodzenie. :c9

oldguest
Początkujący

Bardzo dziękuję za odpowiedź, a przy okazji przepraszam koleżanki!

profile.country.pl_PL.title
foni-r
Nowicjusz

Witam.
Koleżanki i kolegów!! :thumbsup:
Mam ten obiektyw od wiosny.
Po kalibracji z A 300 sprawuje się znakomicie.
Ostrzy bardzo dobrze i trafia w cel.
Jeśli chodzi o zdjęcia przyrodnicze to niestety latające ptaszki odpadają.
AF jest troszkę za wolny.
Ale w ładną słoneczną pogodę możesz się pokusić .
Jest mniejsza szansa na mylenie się AFu.
Zwierzaki śmiało możesz pstrykać.
Jest troszkę głośny ale nie dla amatora-nie zwracam na to uwagi.
Bardzo ładnie odzwierciedla kolory.
Użytkownicy narzekają,że od 200 do 300 mydło.
Ja nie mam z tym problemu.
Przy takiej ogniskowej trzeba naprawdę stabilnie trzymać aparat.
Na 10ęć fotek jedna AUT!
Wydaje mi się,że to niezły wynik.
Jedyny mankament to brak blokady rozsuwania się obiektywu.
W drugim obiektywie który posiadam Sigma 17-70 jest ta blokada mimo,że jest o wiele krótszy od 70-300.
Jak na początek-polecam!
Tylko nowy. :c5

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Jeśli chodzi o zdjęcia przyrodnicze to niestety latające ptaszki odpadają.
AF jest troszkę za wolny.

Jesteś pewien?
Nawet z wolniejsza Minoltą:

------------------------------
fotoamator
foni-r
Nowicjusz

Witam.
Tak jak napisałem.
Przy dobrej pogodzie AF zachowuje się lepiej.
Trzeba troszkę rutyny żeby klikać ptaszki.
Dziś już nie mam takiego problemu ale na początku...
Ładne fotki!! :thumbsup:
Pozdrawiam. :c10

xaeross
Początkujący

Cześć,

Poszukuje właśnie obiektywu ok 70-300 i ta sigma z APO wydaje się najlepszym wyjściem. Czy może pojawiło się coś nowego? Czy może ktoś potwierdzić czy sigma dalej ma te plastikowe zembatki i jak będzie sobie radzić z a550? Brałem też pod uwagę sony 75-300 który jest o jakieś 200 zł tańszy ale sigma zbiera lepsze recenzje. Czy są różne wersje sigmy czy wszystkie z apo są takie same?

z góry dzięki za pomoc

X

SkywalkerPL
Początkujący

Witamy na forum :)

Jest tylko jedna Sigma 70-300 APO (konkretniej to: Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro - Sigma podobnie jak Tamron lubi długie nazwy ;) )
Co do zębatek to nie mam pojęcia, ale z ciekawostek przyrodniczych to pojawiła się Sigma 70-300 mm f/4-5,6 DG OS - tylko ciężko o recenzje tego szkła :c8 ale już jest do kupienia :)

:slight_smile: