Podziel się wrażeniami!
Witam planuje kupić lustrzankę 500 jednak zastanawiam się czy dla amatora warto jest dopłacać 1000 zł do sony 16-105 czy wystarczy jedna z podanych sigm a jeśli nie ma tak widocznej różnicy to która sigma jest ciekawszą propozycją
Witam
na Sony 16-105 trzeba wydać ponad 2300.
U kogo jest tylko 1000 dopłaty ?
Właśnie z uwagi na cenę Sony kupiłem Sigmę 18-125 i jestem bardzo zadowolony.
moze moglby jeszcze mi ktos pomoc dokonac wyboru
maiłem 16-105 i pewnie nadal bym go miał, ale musiałem go sprzedać z racji przejścia na matrycę FF. Dla mnie tylko ten obiektyw jest godnym uwagi spacerzoomem na APSC
Ktoś powie, ze drogi, że 'krótki' zakres. Każdy ma prawo do własnej oceny. Ja byłem bardzo zadowolony, a cena mimo, że wysoka to nie wzięła się z kosmosu. 16mm vs 18mm to spora różnica. Dodatkowo obiektyw ten nie kręci "mordką" więc przy używaniu filtra polaryzacyjnego jest nam łatwiej. Na jakość optyczną nie narzekałem. Fajne kolorki. Szybki - zwłaszcza na szerokim kącie
ja mam 16-105 od 1,5 roku... jako spacerzoom (a takiego jak widzę masz dokonać wyboru) zdecydowanie polecam ( o ile tak jak kris nie zamierzasz przejść na pełną klatkę)... nie żałuje żadnej wydanej złotówki ...
jeśli miałbyś więcej pieniędzy ... warto rozważyć SAL16-80Z ... (wg. wszelkich rankingów i opinii w tej grupie obiektywów jest the best ...dodatkowo radość posiadania Zeissa ...)
pawelpp napisał(a):
jeśli miałbyś więcej pieniędzy ... warto rozważyć SAL16-80Z ... (wg. wszelkich rankingów i opinii w tej grupie obiektywów jest the best ...dodatkowo radość posiadania Zeissa ...)
kris napisał(a):
z całym szacunkiem dla tego szkła (16-80), ale nie przekonał mnie. Droższy. Krótszy zakres. Różnica w obrazku niewielka lub brak (zależy wszystko od aspektu), logo zeiss'a to nie wszystko
Nie mniej jednak znam zadowolonych użytkowników 16-80