anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 16-105 vs Sigma 17-70

jeffrey
Początkujący

Sony 16-105 vs Sigma 17-70

Które z tych szkieł byście polecili do A300 i Sigmy 70-300 APO :question:
Sigma jest 300 zł tańsza i ma lepsze światło (F2.8-4.5). Sony ma szerszy kąt, ale 1mm to żadna różnica, a większy zakres ogniskowej najwyżej by mi się przydał w sytuacji kiedy nie ma czasu na zmianę obiektywu.

Jestem ciekaw jak wygląda sprawa z winietowaniem, dystorsją i aberracją.

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Jeśli posiadasz sigmę 70-300 dobrym uzupełnieniem zestawu będzie sigma 17-70. Jeśli jesteś zdecydowany na ten obiektyw to możesz śmiało go brać. Uzupełnisz doskonale swój zestaw.

oldguest
Początkujący

Używałem obu i twierdzę, że Sigma nie jest warta tych pieniędzy. Jeśli nie zależy ci na świetle dołóż do Sonego, a jeśli ci zależy na świetle to dołóż do CZ1680. Na pewno nie będziesz narzekał. Jeśli nie masz kasy kup kit'a za 50 zł, taka jest moja rada

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

Sony 16-105 bez wahania... z Sigmy to prędzej 18-50 F/2.8 albo Tamron 17-50 F/2.8 XR Di II LD Aspherical, chociaż teraz niedawno była premiera Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC, ale testów żadnych jeszcze nie widziałem :)

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

franek4always napisał(a):

a jeśli ci zależy na świetle to dołóż do CZ1680.

Po co dokładać do tego jak 16-105 ma bardzo podobne światło ? :c7 (nie pamiętam jak szybko ciemnieje to szkiełko)

oldguest
Początkujący

franek4always napisał(a):

a jeśli ci zależy na świetle to dołóż do CZ1680.

Po co dokładać do tego jak 16-105 ma bardzo podobne światło ? :c7 (nie pamiętam jak szybko ciemnieje to szkiełko)

CZ ma F3,5-4,5, Sony ma F3,5-5,6
http://www.sony.pl/product/CompareProdu ... =SAL-16105

gierlicz-----
Początkujący

(nie pamiętam jak szybko ciemnieje to szkiełko)

I jeszcze jeden test porównawczy SAL16105 - SAL1680ZA :
http://kurtmunger.com/sony_cz_16_80mm_a ... id222.html " target="_blank