Podziel się wrażeniami!
Sony Alpha , mam obieltyw 180-55 SAM
Chciałbym mieć do 200mm.
Mam więc 2 mozliwości
1. Dla mnie mniej atrakcyjna Sony 55-200 SAM (800zł)
2. Nie wiem czy gorsza to obiektyw Sony 18-200. (1300zł)
Wtedy ten pierwszy powędrowałby na zawsze na dno szuflady.
ale ....
18-200 nie ma opcji SAM i czy zdjęcie nie bedą kiepskie. Rozumiem, że nie moga być tak dobre jak robionw dwoma obiektywami 18-55 i 55-200, ale czy tą "gorszosć" będzie widać wyraźnie.
W sklepie Sony, sprzedawca zapewniał mnie, ze pomimo tego że 18-200 nie ma SAM, to autofocus w obudowie aparatu "da radę". Zniekształcenia(geometria i kolor) wg niego nie będą dostrzegalne, chociaż z pewnością jakieś tam bedą.
Poszedłbym na minimalne pogorszenie jakosci na rzecz wygody noszenia jednego obiektywu.
Rozumiem też że najlepszy w tym wypadku byłbu SAL Sony 16-115 ZA.
Ale ten Zeiss kosztuje około 3000 i na dzień dzisiejszy na niego mnie nie stać.
Zdjęcia drukuje na papierze HP 15x10 lub ogladam na ekranie TV Sony Bravia 52"
Druga sprawa, sprzedawca w Sony, co rozumiem, odradzał obiektywy
Tamron i Sigma. Argumentował tak.
To prawda są tańsze od 30-40% w zaleznosci od sklepu internetowego. Ale nie maja "wygladu Sony".
Proszę o opinie i radę.
Wkradły się małe błędy w temacie:
zapewne masz aparat z obiektywem 18-55 SAM (tzw. kit, dołączony do aparatu), a nie jak wpisałeś 28-55, 180-55
Masz kilka alternatyw
- sprzedać kit`a i kupić 18-200
- zostawić 18-55 i dokupić 55-200
- sprzedać 18-55, zakupić Sony 18-250
- kupić Sony 16-105
Sam od roku używam 18-200 i dochodzę do wniosku, że to jednak nie jest szczyt moich marzeń. Kupiłem go w zestawie, przesiadając się z hybrydy o "mega-zoomie", dlatego potrzebowałem większej ogniskowej. (kilka fotek z tego obiektywu w mojej Galerii - link w podpisie)
Co bym doradzał: pobawić się aparatem z 18-55, i po około 3 miesiącach, po uzyskaniu większej wiedzy sam określisz czego potrzeba do zestawu.
Wielokrotnie polecany był SAM 55-200, więc z tym nie polemizuję.
Może jednak warto rozejrzeć się wokoło, poszukać ciekawych kadrów, i dopiero myśleć o sprzęcie.
Też miałem chętkę na zmianę zoom`a, ale raczej zastanawiam się nad nowymi obiektywami Sony: 35 f/1.8
Podsumowując: Twój wybór, 55-200 będzie OK, a może warto doskładać do http://www.ceneo.pl/8321275" target="_blank (Tamron, nie zawsze jest gorszy od Sonego )
Lub kupić polecaną i używaną przez wielu użytkowników "Flintę" http://allegro.pl/minolta-af-70-210-fli ... 67182.html" target="_blank (tutaj jest to opcja dość wiekowego szkła, które potrafi odwdzięczyć się wspaniałą jakością obrazu)
Poczekaj jeszcze na wypowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników
Witaj.
Gucio50 napisał(a):
18-200 nie ma opcji SAM i czy zdjęcie nie bedą kiepskie. Rozumiem, że nie moga być tak dobre jak robionw dwoma obiektywami 18-55 i 55-200, ale czy tą "gorszosć" będzie widać wyraźnie.
Gucio50 napisał(a):
sprzedawca w Sony, co rozumiem, odradzał obiektywy
Tamron i Sigma. Argumentował tak.
To prawda są tańsze od 30-40% w zaleznosci od sklepu internetowego. Ale nie maja "wygladu Sony".
Tadeusz napisał(a):
... ... być może w pierwszej chwili nie zauważysz różnicy w jakości (tej "gorszości"). Jednak, w miarę używania ... ...
Takiego nie maGucio50 napisał(a):
kupić Zeissa 16-120
Nie mam co wybaczać pozostaje życzyć dużo radości z uzytkowania i wielu udanych zdjęć :smileythumbsup: (którymi się zapewne pochwalisz w galerii).Gucio50 napisał(a):
są Święta, ja mam w kieszeni 1300zł, namówioną zonę i aukcję na Allegroz KUPTERAZ za 1299.
Wybacz, kupiłem.