anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony DT 50mm f/1.8 SAM

profile.country.pl_PL.title
PriQso
Początkujący

Sony DT 50mm f/1.8 SAM

Witam..
jesli juz taki temat byl to przepraszam za zasmiecanie forum :smileyredface:
tak wiec, czy ten obiektyw Sony DT 50mm f/1.8 SAM
bedzie dobry jako pierwszy z obiektywow staloogniskowych do portretow, plenerow weselnych itp?

no chyba ze mozecie polecic cos innego,lepszego w podobnej cenie ?

14 ODPOW. 14
grzechoslaw
Początkujący

Wprawdzie (jeszcze! - Ale już niedługo) nie mam tego obiektywu, ale wg mnie:
- będzie dobry do zdjęć we wnętrzach, gdzie jest trochę ciemniej, niż na zewnątrz - duży otwór maksymalny przysłony,
- do portretu - jak najbardziej (choć może nie samej twarzy - zajmującej cały kadr, tu mz lepsza jest ogniskowa 85 mm), także otwarta przysłona zapewni ładne rozmycie tła,
- sama ogniskowa zapewni naturalne, właściwe sposobowi widzenia ludzkiego oka (nie przerysowane) rozmieszczenie i kształty elementów kadru,
- jakość obrazka z obiektywu stałoogniskowego jak najbardziej przemawia za zakupem, sonowski 50/1.8 jest bardzo dobry optycznie, jeden z lepszych w stawce,
- stała ogniskowa wymusza pewną zmianę myślenia w kategoriach fotograficznych, stąd, jest lepsza do nauki fotografii. Same zoomy mogą rozleniwić człowieka (choć, gdy nie ma kasy na stałki...) ;)
- ogniskowa 50 mm na matrycy APS - C w mniejszych pomieszczeniach może okazać się trochę za wąska, bo po przeliczeniu daje kąt widzenia właściwy 75 mm na pełnej klatce,
...

Generalnie, chyba wszyscy, którzy kupili tę standardową 50-tkę (50/1.8), są z niej bardzo zadowoleni, ja sam noszę się z jej zakupem, może już niedługo ;)

sivecky
Początkujący

grzechoslaw napisał(a):

...
- sama ogniskowa zapewni naturalne, właściwe sposobowi widzenia ludzkiego oka (nie przerysowane) rozmieszczenie i kształty elementów kadru,
...

Heh, nie bardzo. Na kropie masz kąt widzenia 75mm, więc standard to to nie jest.
Portrety można robić tym szkłem, sam robiłem, ale trzeba uważać na przerysowania (po prostu trzymać odpowiedni dystans), więc do headshotów tak średnio, poza tym ok.
IMO to pod aps-c taka nijaka ta ogniskowa, ale to tylko moje zdanie. Poza tym wszystko prawda. Używalna pełna dziura, a od 2.5/2.8 żyletka, że ciąć się można. :) Leciutkie, poręczne szkło, no i SAM zżera baterię szybciej.

profile.country.pl_PL.title
bartYNP
Nowicjusz

powiem tyle, bierz i nie zastanawiaj się :D Nie żałuję żadnej złotówki na niego wydanej, POLECAM :thumbsup:

grzechoslaw
Początkujący

sivecky napisał(a):

grzechoslaw napisał(a):

...
...

Heh, nie bardzo. Na kropie masz kąt widzenia 75mm, więc standard to to nie jest.

Nie chodziło mi tu o kąt widzenia, tylko o perspektywę. 50 mm to 50 mm, po podłączeniu pod cropa zmieni sie kąt widzenia, ale sposób oddania perspektywy (np absurdalnie wielki pierwszy plan w stosunku do drugiego na szerokich kątach) będzie ten sam-naturalny. Może się mylę, ale tak to rozumiem. ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Tony bajtów na ten temat napisano, ale w tej kwestii się nie mylisz :thumbsup:

------------------------------
fotoamator
grzechoslaw
Początkujący

To fajnie. :)

sivecky
Początkujący

grzechoslaw napisał(a):

sivecky napisał(a):

grzechoslaw napisał(a):

...
...

Nie chodziło mi tu o kąt widzenia, tylko o perspektywę. 50 mm to 50 mm, po podłączeniu pod cropa zmieni sie kąt widzenia, ale sposób oddania perspektywy (np absurdalnie wielki pierwszy plan w stosunku do drugiego na szerokich kątach) będzie ten sam-naturalny. Może się mylę, ale tak to rozumiem. ;)

Ta 50-tka też potrafi przerysować z bliskich odległości, więc trzeba uważać.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

sivecky napisał(a):

Przecież to podstawa. Przerysowania są cechą odległości (bliskie elementy przesłaniają te dalsze - jak sobie palec zbliżysz do oka, to Ci cały widok zasłoni) - jak zrobisz 16mm obiektywem portret z 2 metrów, to przerysowania w tym portrecie nie będzie, jak 50mm zbliżysz do nosa na mniej niż pół metra, to już tak.

------------------------------
fotoamator
sivecky
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

sivecky napisał(a):

Przecież to podstawa. Przerysowania są cechą odległości (bliskie elementy przesłaniają te dalsze - jak sobie palec zbliżysz do oka, to Ci cały widok zasłoni) - jak zrobisz 16mm obiektywem portret z 2 metrów, to przerysowania w tym portrecie nie będzie, jak 50mm zbliżysz do nosa na mniej niż pół metra, to już tak.

O to mi chodzi. ;)