Podziel się wrażeniami!
Witam, czy ktos z was ma lub mial takowa lampe? Jakies wady/zalety/uwagi? Wydaje mi sie, ze moze ona byc dobrym zamiennikiem dla HVL 42 sonego. Nikt nie mowil, ze na studiach jest lekko
Jestem przed zakupem a planuje jej uzywac do zdjec deskorolkowych z radiowka (jeszcze nie z PW z tego smaego powodu)
Np to: http://allegro.pl/item700001804_sunpak_ ... _a900.html
A jakby wygaslo to opis lampy:
Dedykacja: Sony
Cechy: reflektor Powerzoom, sterowanie ADI / P-TTL
Liczba przewodnia: 42
Wyświetlacz: LCD, podświetlany
Minimalny czas błysku: 1/13 000 sek.
Maksymalny czas błysku: 1/500 sek.
Zakresy zoom: wielostopniowy automatyczny reflektor Power-Zoom 24-105mm
Zakres skrętu / pochyłu reflektora: pionowo do 90°, poziomo do 180° w lewo i do 120° w prawo
Liczba błysków: ok. 220 (baterie alkaliczne), 240 (akumulatory NiMH - 2000mAh)
Czas ładowania: 3,0 - 3,5 sek. (możliwość wykonania do 10 zdjęć poklatkowych)
Wymiary: 116 x 120 x 64mm
Waga: 260g
Źródło zasilania: 4x baterie alkaliczne lub akumulatory typu AA
Pozostałe: dyfuzor, wspomaganie autofocusa
Z gory dzieki za info guys
ja też kiedyś miałem podobny dylemat.
Przy czym ktoś mi do głowy wbił, że lepiej kupić raz, a dobrze.
Wolałem dłużej zbierać i kupić hvl 42. Miałem ją i jest świetna (zwłaszcza stosunek jakość/cena).
Opinii na temat lamp Sunpuk nie posiadam, bo nie byłem nigdy jej użytkownikiem. Staram się unikać zamienników (za systemowy sprzęt jest się bardziej pewnym). Liczę jednak, że znajdzie się jakiś użytkownik forum, który będzie mógł wyrazić swoją opinię (jako posiadacz).
tez juz mi tak polecono, ale jednak to jest 300pln wiecej. Takze czekam dalej na opinie uzytkownikow sunpaka
a tak btw. WF w hvl dziala tak, ze lampa wbudowana i hvl musza sie widziec, tak zeby z wbudowanej do hvl dotarl flash? czy porozumiewaja sie w jakis inny sposob? bo chcac oswietlic cos tylko z boku, nie chce oswietlac od przodu jeszcze. a z wbudowanym flashem, ktorzy wystrzeli tak sie nie da zrobic
yomaly napisał(a):
WF w hvl dziala tak, ze lampa wbudowana i hvl musza sie widziec, tak zeby z wbudowanej do hvl dotarl flash?
yomaly napisał(a):
nie chce oswietlac od przodu jeszcze
założyłeś drugi wątek praktycznie o tym samym viewtopic.php?f=22&t=1471
wydaje mi się że na Twoje bolączki i rozterki najlepszym rozwiązaniem będzie wyzwalacz radiowy http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1
a jaką lampę tam podłączysz to już co dusza zapragnie a kieszeń pozwoli
pozdrawiam
Karol
Witam
Miałem tego Sunpaka i jeśli chodzi o ścisłość wo Wirelessa nie ma ta lampka.
Jedyny jej plus to cena oraz o dziwo czybkość ładowania (3-4 błyski w serii).
Poza tym zdecydowanie powiem że lepsze są systemówki lub Metz. Sunpak to alternatywa ale na krótlo (brak HSS, brak WL) więc... Sory ale HVL-F42AM zdecydowanie wygrywa
Podepnę się pod temat. Czy ten Sunpak PZ42X jest kompatybilny z 330
działa z A300 A550 i A580 sprawdzone organoleptycznie więc pewnie na 99% zadziała z twoim
TMiN napisał(a):
działa z A300 A550 i A580 sprawdzone organoleptycznie więc pewnie na 99% zadziała z twoim
Witam.
Moje pytanie czy posiada ktoś jakiś wyzwalacz radiowy do tej lampy?
Zakupiłem ją na allegro na próbę(i czekam na dostawę) a posiadam sony a500...
Czy np ten zestaw z tą akutat lampą był by ok czy inny proponujecie?
http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-pixel-sony-a450-a550-a850-a300-i1399588331.html
W sumie podliczając w cenie nowej lampy hvl42 bym miał:
-grip
-dodatkowy akumulator
-wyzwalacz radiowy
-no i oczywiście sunpaka
Co o tym myślicie?