Podziel się wrażeniami!
czesc wszystkim czy ktos z was użytkuje może tamrona 70-300 lub Sigme 70-300 ale nie APO
bo dzisiaj chyba ide w koncu cos takiego zakupic
jak macie takie obiektywy bardzo bym prosil o jakies sample z tych obiektywów
Nie wiem jak długo fotografujesz i od jakiego czasu masz lustrzankę ale ja bym na twoim miejscu się wstrzymał, pofocił trochę kitem , pożyczył bym na jeden dzień obiektyw z zakresu 75-300 i wtedy bym dokonał wyboru, czy tak naprawdę potrzebny Ci tak długi obiektyw.
Po zakupie swojej pierwszej lustrzanki (jakieś pół roku temu), odrazu stwierdziłem, że muszę mieć Sigmę Dg 70-300 mimo że kosztowała jak na obiektyw dość niewiele (700zł), dziś uważam że to pieniądze wydane w błoto... Pomijam to że ,, po drodze'' obiektyw się zepsuł! Gdybym miał dziś wybierać kupiłbym sigmę 10-20.
Dochodząc do wniosku trzeba trochę popstrykać aby stwierdzić co będziemy fotografować i czym się zajmiemy, a to umożliwi nam kit który ma świetny zakres ogniskowej.
Przepraszam, że tak się rozpisałem
Witam, mam sigme 70-300 dg, obiektyw wart swojej ceny, jeżeli masz 300zl wiecej to warto dołożyć ale nie końecznie. Wersja podstawowa bez APO, jest jak za tą cene super, do 200 mm, jest ostro, potem troszkę mydli. Po "jakimś" czasie zrobiłem kilka dobrych zdjęć tym obiektywem możesz zobaczyć w mojej galerii na forum. Szkło jest dore jak na pocztek tanie, potem sam zdecydujesz czy chcesz coś lepszego - dobrze sprawdza sie jako portretówka. Do makro to bez rewelacji ale na poczatek starczy. Cene jest bardzo przystepna, nie wiem czy dostaniesz coś lepszego w tym przedziale. Dobrze uzupełnia kita, tymi dwoma obiektywami zapewnisz sobie szeroko od ok 25-450mm, a to dużo. Uważam, że warto po to by się czegoś nauczyć za tanie pieniądze, i tak po roku czu 2 bedziesz chciał zmienic. Myśle że nie będą to pieniądze wyrzucene w błoto, ponieważ uczysz się za naprawde małe ( jak na obiektyw ) pieniądze. Co do awaryjności to TAK i to duża . ja miałem 2x w serwisie, ale serwis bardzo dobry i szybki. Niestety u Tamrona nie jest tak dobrze z naprawami. Pozdrawiam.
każdy ma swoje przeżycia.
Miałem Sigmę 70-300APO i mimo tego, że byłem z niej zadowolony, sprzedałem.
Mój egzemplarz był dobry, nawet bardzo dobry. Nie spotkałem się z żadną awarią przez ponad rok czasu.
Obiektyw ma jednak dużą wadę - tylna soczewka, w układzie kiedy obiektyw jest zsunięty do najmniejszych rozmiarów, WYSTAJE poza bagnet - w ten sposób uszkodziłem sobie ją - na szczęście okazało się, że nie miało to wpływu na zdjęcia. Absolutnie nie wolno więc tego szkiełka stawiać na bagnecie (np na czas wymiany obiektywu).
Szczerze mówiąc teraz kiedy mam tylko obiektyw do 200mm zupełnie nie odczuwam braku tych dodatkowych 100mm jakie miałem w Sigmie. Może więc warto pojść w stronę Sony 55-200? Bardzo fajny, lekki obiektyw
wiec padło na tamrona 70 -300 i ajk narazie jestem zadowolny ztego obektywu co prawda dopiero 2 dni urzytkuje i jak narazie jest gicior pod słonce znikome odblaski, aberacja jest
ale tez tylko pod sotre swiatło. poźniej wrzuce jakies foteczki z tego modelu:)