Podziel się wrażeniami!
Od dłuższego już czasu planuję zakupy kilku akcesoriów do aparaciwa mego (a300) i mam kilka pytań, chciałem spytać o opinię i jakieś rekomendacje...
1). Torba!
To zakup pewny na 100%. Muszę kupić coś większego, bo aktualnie męczę LowePro Rezo160AW bodaj. Wchodzi A300 z obiektywem i pierdoły typu kable... i tyle.
Teraz zastanawiam się nad czymś co zmieści przynajmniej mój aktualny sprzęt (a300+50DT f/1.8+kit+ błyskałka 42), a do tego ładowarka i kabel do transmisji najlepiej chociaż)...
I nie wiem na co zwracać uwagę? Ma ktoś doświadczenie z tymi niewielkimi (100/200) slingshotami?
Ostatnio w internecie na stronie fotojokera wypatrzyłem systemową torbę: SONY LCS-BDF - macał to ktoś? Widział chociaż? Jak to wygląda i ile pomieści?
Jakieś inne propozycje?
2). Dyfuzor?
Mam 42-kę od sony'ego, a że nie zawsze mam od czego odbić błysk, a bounce carda brak, to myślałem nad jakimś cudownym dyfuzorem... np.
taki prosty
lub takie cudo
Jakieś opinie użytkowników? Hmm?
3). Statyw - to mnie bardzo nie nagli, ale dotychczasowy rozpadł się - odpadł mu "łeb".
Teraz szukam czegoś stabilnego, niekoniecznie z głowicą 3D czy cuś, tylko w miarę prosty i niezbyt drogi statyw (załóżmy do ok.200zł)
Tu nie mam żadnych propozycji... zastanawiam się czy potrzebuję czegoś wysokiego żebym mógł patrzeć w wizjer, czy wystarczy coś w okolicy 160cm? Zawsze mam LV i wychylany ekranik
4). Grip! Tu pojawia się problem... Chciałbym takowe cudo posiadać, ale... cena oryginalnego mnie specjalnie nie przekonuje niestety. Do tego cena drugiej baterii i wychodzi naprawdę spora sumka.
Tyle, że ja PÓKI CO nie potrzebuję drugiej baterii... Jedna trzyma bardzo długo i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby padła w połowie "sesji".
Kupowałbym go jedynie dla wygody użytkowania - cięższy nieco sprzęt stabilniej leży w ręce, a wygoda z użytkowania w pionie jest na bank duuuużo wyższa - lepszy chwyt...
Stąd moja rozkmina nad jakimś zamiennikiem w miarę tanim. Jak wyżej wspomniałem nie zależy mi na płynnym przechodzeniu z jednej baterii w drugą (bo narazie nie mam drugiej i chyba nie planuje takiego zakupu), ino na ergonomii...
nad tym myślałem, bo cena w okolicy 275zł kusi, zdjęcia prezentują się całkiem-całkiem, wg opisu całkiem niezły sprzęt... Kółko nastawcze jest, więc w sumie jest dobrze.
W fotojokerach mają jakieś Hahnele, ale one nie maja chyba kółka z tego co widzę na ichniejszej stronie, więc chyba odpadają... jedyną ich zaletą jest pilocik ;]
Uff... to byłby chyba koniec... Liczę na pomoc i jakieś opinię od was ;]
Rozpisałem się strasznie...
Z góry dzięki,
Kaczek
No to jaki statyw będzie najlepszy do A300? Oczywiście w przystępnej cenie.
Ten, który poleca Creatoor wygląda solidnie.
Wczoraj udało mi się kupić 3-miesięcznego gripa w dobrej cenie.
rakastan00 napisał(a):
No to jaki statyw będzie najlepszy do A300? Oczywiście w przystępnej cenie.
Ja mam statyw Velbon Sherpa 600R
jestem z niego bardzo zadowolona
cena to około 350 zł, wolałam wydać więcej na statyw, niż ewentualnie na naprawdę lustrzanki
Ja mam statyw Velbon Sherpa 600R
jestem z niego bardzo zadowolona
kaczek napisał(a):
Ostatnio w internecie na stronie fotojokera wypatrzyłem systemową torbę: SONY LCS-BDF - macał to ktoś? Widział chociaż?
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj. Znalazłem taki zestaw: Torba LCS-SC12 + Akumulator NP-FH50 + Pokrowiec VF-K55MP. Zastanawia mnie cena tego zestawu, bo jest strasznie niska! I tu moje pytanie: Czy ten akumulator to podróbka? Warto zainwestować w taki zestaw?
Link: http://www.e-cyfrowe.pl/sony-acc-amfh-z ... 0#zakladki
Na 90% jest to zestaw fabryczny.
Czasami centrala ma takie fajne zestawy w fajnych cenach.