anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Do czego służą programy w aparacie.

spolPaulo1pzkvb
Początkujący

Do czego służą programy w aparacie.

Czciałem się dowiedzieć do czego służą programy w aparacie, czy może mi to ktoś precyzynie wyjaśnić !

36 ODPOW. 36
profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

Powolales do zycia watek i wystosowales pytanie na ktore odpowiedz moze zajac setki stron.
Skoro pojawiles sie w "ABC Fotografowania" przeanalizuj od poczatku poruszane w nim tematy i to z pewnoscia znacznie przyblizy Ci wiedze o fotografii a takze stosowanie w praktyce poszczegolnych programow.

Sugeruje tez abys spedzil troche czasu na analizie tego jaki panuje tu porzadek.

Jeszcze dwie dygresje.
Czytaj post przed wyslaniem,robisz notorycznie "literowki".

Miej rowniez szacunek to wszystkich uzytkownikow tego Forum,bo uwierz mi,ze za takie zachowanie na innych Forach dostalbys bana po kwadransie.

Pozdrawiam,

profile.country.PL.title
RASTX.
Użytkownik

Proszę o prowadzenie dyskusji w takiej formie, aby w żaden sposób nie prowadziła do wzajemnego obrażania. Przypominam, że Moderatorzy posiadają szczególne uprawniania i zgodnie z przekazanymi wytycznymi przez Sony Poland mogą taki temat usunąć bez uprzedzenia. Jednocześnie osoba, która spowodowała tego typu sytuację może otrzymać ostrzeżenie, a w skrajnym przypadku brak możliwości prowadzenia dalszej dyskusji na Forum Sony. Proszę nie zapominać, że to jest forum firmowe i nie wszystkie „zasady” z innych „platform dyskusyjnych” mogą być w tym miejscu akceptowane !

Paulo”, proszę o zakładanie tematu w jednym miejscu. Nie wywieraj presji na pozostałych użytkownikach forum, taka sytuacja doprowadza do niepotrzebnej dyskusji nie na temat. Oczekuj cierpliwie na odpowiedzi innych, może jedna z nich będzie dla Ciebie pomocna. Niezrozumiała jest dla mnie Twoja reakcja. Napisałeś:

Paulo napisał(a):

Czciałem się dowiedzieć do czego służą programy w aparacie, czy może mi to ktoś precyzynie wyjaśnić !
... w aparacie Sony DSLR A 200, a po za tym nie mam do niej istrukcji nie bardzo wiem !

Pomoc otrzymałeś od acinloop ( link do instrukcji obsługi ) oraz wskazówkę od Starosty :

Starosta napisał(a):

... Od 45 do 66 strony w instrukcji obsługi masz opisany każdy program, który jest na pokrętle trybu pracy.
Także zapraszam do lektury ;)

Pamiętaj, że im bardziej konkretne pytanie, tym większa pewność, że odpowiedzi mogą przynieść rozwiązanie. Programy tematyczne i ich ogólne opisy znajdziesz w instrukcji obsługi, katalogach Sony czy na stronie http://www.sony.pl. Podpowiedzi jak można wykorzystać niektóre funkcje w lustrzance zostały zamieszczone na stronie http://www.lustrznka.sony.pl . W pierwszej kolejności zapoznaj się dostępnymi informacjami, spróbuj wykorzystać w praktyce, a następnie zadaj konkretne pytanie, o czym wspomniał Tadeusz . Odpowiedzi:

Paulo napisał(a):

Jaki głubi potrafi się mondrować i odsyłać do instrukcji ,ale nie ktoś to opisze własnymi sławami

będą usuwane przez Moderatorów bez wcześniejszego powiadomienia.

W związku z zaistniałą sytuacją, przez kilka dni „Paulo” nie będzie mógł brać udziału w dyskusji na Forum Sony.

-----------------------------------------------------------------------------
Sony Europe Limited ( Sp. z o.o. ), Oddział w Polsce;
ripride
Początkujący

Paulo napisał(a):

dobre pytanie. myślę, że sprawa rozbija się o marketing - ot takie wmawianie klientowi, ze aparat w każdych warunkach (plaza/góry/dziecko/zwierzak/fajerwerki/krajobraz) zapewni wykonanie znakomitego zdjęcia.

pzdr.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

ripride napisał(a):

Paulo napisał(a):

dobre pytanie. myślę, że sprawa rozbija się o marketing - ot takie wmawianie klientowi, ze aparat w każdych warunkach (plaza/góry/dziecko/zwierzak/fajerwerki/krajobraz) zapewni wykonanie znakomitego zdjęcia.

pzdr.

Tobie ripride o co znów chodzi? Nie skumałem. Masz problem z wykonaniem zdjęcia? Z Twoją wiedzą teoretyczną?
viewtopic.php?f=32&t=1929&p=19192#p19192 " target="_blank" target="_blank" target="_blank
Programy są skalkulowane pod typowe sytuacje, które tym mniej wprawnym użytkownikom pozwolą oswoić się na początku ze sprzętem. Tak było od dawien dawna i jest nadal. To moje zdanie. Wprawny użytkownik nie potrzebuje ustalonych programów lecz wybiera nastawy świadomie. Program P to program uniwersalny lecz to nie znaczy najlepszy - czasem zwany P jak panika ;) Pozostałe w zależności od nazwy pomagają zrobić zdjęcie optymalne do sytuacji ale nie gwarantują uzyskania nagrody Pulitzera.

ripride
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Tobie ripride o co znów chodzi?

absolutnie o nic. nie mialem zamiaru nikogo prowokowac, w szczegolnosci ciebie.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

ripride napisał(a):

Paulo napisał(a):

pzdr.

Masz na pewno trochę racji. Programy tematyczne to trochę techniki trochę marketingu. A najprawdopodobniej wzięło się to stąd, że lustrzanki kupują też ludzie, którzy od aparatu wymagają aby zdjęcia były bardzo dobre (cokolwiek to znaczy) a nie mają wiedzy na temat zasad technicznych fotografowania (najczęściej przesiadają się z kompaktów gdzie takie programy bardzo pomagały im fotografować).

Bo czymże są te programy? To dobór ustawień czasu, przysłony, czułości, tryb AF czy lampy błyskowej dla typowych sytuacji. Ile razy zdarza się, że jeden lub drugi fotografujący (szczególnie początkujący) zapomni czegoś przestawić? Te programy ustawiają wszystkie parametry za nas w sposób optymalny. Np. w programie sport (zdjęcia szybko poruszających się obiektów) ustawiane są krótkie czasy, jednocześnie przestawiany jest AF na C (continious) i ustawiany tryb zdjęć seryjnych (jeszcze inne nastawy są zmieniane ale wymieniłem najważniejsze). W trybie zdjęć krajobrazowych wybierana jest jak największa przysłona (w celu zwiększenia GO do maksymalnej) i wyłączana jest lampa błyskowa (zdjęcia krajobrazowe najczęściej to zdjęcia dalekich obiektów więc lampa nic nie da) natomiast w trybie zdjęć portretowych wybierana jest jak najmniejsza przysłona (aby rozmyć tło za portretowaną osobą) ale i ustawiany jest tryb lampy błyskowej na auto (aparat zdecyduje czy użyć lampy czy też nie zależnie od warunków oświetleniowych). W tych dwóch trybach jest ustawiany tryb zdjęć pojedynczych i AF na automatyczny (aparat na podstawie "obserwacji" obiektu wybiera czy ustawić tryb Single - pojedynczy bo obiekt jest nieruchomy czy Continious - śledzący bo obiekt się porusza).
Wybierając programy mamy przygotowane wstępnie parametry ale możemy je zmieniać.
Jest też tryb Auto gdzie aparat za nas wszystko poustawia a gdy pozmieniamy wartości na inne to ponowne włączenie tego trybu przywraca ustawienia "fabryczne".
Warto zastanowić się nad tym w jaki sposób fotografujemy poszczególne sceny i jakie parametry ustawiamy (krajobraz, portret, sport, zdjęcia w nocy, makro). Programy te są odzwierciedleniem najbardziej typowych nastaw. A znając je możemy wykorzystać je w sposób odwrotny. Gdy będziemy fotografować aparatem bez możliwości wyboru trybów ręcznych lub półautomatycznych znając zasady pracy poszczególnych programów tematycznych możemy ich użyć jako namiastki np preselekcji przysłony (portret lub krajobraz), preselekcji czasu (sport).

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

ripride napisał(a):

Paulo napisał(a):

pzdr.

Zapewniam Cię że mityczny, straszny marketing, nie ma tu nic do gadania.
Pierwsze lustrzanki z programami tematycznymi powstały na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku.
Dla bardzo wielu osób to najprostsza droga do udanych zdjęć.
Były nawet w historii modele lustrzanek wyłącznie z programami...
(np. Dynax 3,300, 303)
Swoją drogą warto zajrzeć na:
http://www.optyczne.pl/15.1-poradnik-Wykorzystanie_tryb ów_tematycznych_w_lustrzance.html

Pozdrawiam