Podziel się wrażeniami!
Cześć.
Jak używać filtra połówkowego szarego, aby niebo nie było przepalone. Jeżeli horyzont mamy prosty to jest ok. Głównie chodzi mi o takie zdjęcie LINK, gdzie jest jakiś obiekt, a za nim niebo. Czy w takich sytuacjach tylko filtr polaryzacyjny?
Dopiero chcę kupić jakiś filtr cokin lub hoya, wcześniej nie miałem styczności z filtrami połówkowymi, więc proszę nie krzyczeć za banalne pytanie
w przypadku systemu cokina masz możliwość płynnego ustawiania progu zaciemnienia(hitech dłuższy o 1cm) przesuwając go w ramce(holder)
poza tym masz możliwość obracania i ustawiania o dowolny kąt więc możliwości multum
polaryzacyjny też się bardzo przydaje
czasem zdało by się użyć obydwu filtrów
w przypadku tej konkretnej fotki przydałoby się ustawić początek zaciemnienia już na skraju żywopłotu , wtedy część "ogrodowa" pozostała by tak jak jest a dach, wieże i niebo zostałyby przyciemnione
Dobrze prawisz Karolu
Ja się już do tego zastosowałem Znaczy się do systemu Cookin
no to trzeba w to zainwestować bo bawić się z każdym zdjęciem w gimpie mi się nie chce
edit:
taki zestaw dla kitowego obiektywu jest dobry:
LINK1
LINK2
LINK3 - chyba, że inny filtr ?
pierwsze dwa ok
ale jednak filtr taki http://www.allegro.pl/item737876573_fil ... itech.html" target="_blank
to jest 0,9 ale może być 0,6
Dokładnie NDx4 to zdecydowanie za mało.
Jak Pisał Karol - najlepiej Hitech 0,9 lub ewentualnie 0,6
czym się różnią te filtry ?
nismo napisał(a):
czym się różnią te filtry ?
A ja wprawdzie mam te holdery i inne gradobicie mocujące filtr na obiektywie ale tego nie używam bo mi się nie chce bawić z montażem tego ustrojstwa. Za długo to trwa.Jak mam potrzebę zastosowania jakiegoś filtra to przykładam szybę do obiektywu i gitara. Ja jestem bardziej długoogniskowy
dzieki