Podziel się wrażeniami!
Przydałby się jakiś tutorial jak prawidłowo fotografować potrawy , jak je najlepiej zaprezentować , jak ustawić , oświetlić etc...
Coś fajnego upichciłem i warto było by cos takiego uwiecznić, może ktoś z forumowiczów robił coś podobnego i mógłby cos doradzić , bo to co zrobiłem zupełnie nie oddaje tego co widziałem swoimi oczami
lepiej jedz bo wystygnie.
lampa wbudowana to nie jest dobry pomysł jak widać. dużo światłą białe kartki i eksperymenty:)
Nie obraź się.Ale to co widzę na tej fotce wygląda jak jadło dla psa.Po pierwsze aby wyglądało apetycznie to musi być odpowiednio podane. Nie pasujący czerwony talerz stojący na podłodze z terakoty psuje zupełnie prezentowaną potrawę.Na "apetyczność" potrawy ma wpływ kilka czynników. Odpowiednie nakrycie do danej potrawy postawione na ładnym stole z obrusem lub bez. Mogą być widoczne sztućce czy nawet lampka wina stojąca przy zapalonej świecy.Obok jakiś owoc czy czy gałązka jakiejś zieleniny.Wszystko to ma wpływ na końcowy odbiór zdjęcia a co za tym idzie i potrawy , która jako taka nie musi być smaczna na ten przykład.Przedstawiane potrawy muszą wyglądać czysto i sterylnie do czego terakota na twoim zdjęciu się nie przyczynia.A wyglądem człowiek je. I wiem co mówię bo wiem jak jem
Dodam ,że możesz poszukać menu jakichś dobrych restauracji. Potrawy tam prezentowane na pewno będą wyglądały pięknie i apetycznie. I nie rób fotek waląc palnikiem bezpośrednio na potrawę. Tu trzeba jak z modelką pobawić się światłem.
I kilka linków znalezionych na szybko
link 1
link 2
link 3
I jeszcze cytat zapożyczony z z i-ksiązka.pl
"Fotografia żywności jest uważana za trudną i nie bez powodu. mino szerokiego zastosowania począwszy od magazynów, poprzez książki kucharskie, aż do opakowań żywności - cel jest zawsze ten sam - żywność musi wyglądać zachęcająco i apetycznie.
Nie jest to łatwe i w wielu przypadkach to właśnie sposób oświetlenia zdjecia odgrywa decydujące znaczenie. Czasami rozwiązaniem jest zastosowanie barwnego filtru aby uzyskać wrażenie ciepła, innym razem takie oświetlenie niektórych elementów zdjęcia by odwrócić uwagę od innych, mniej atrakcyjnych."
Smacznego