Podziel się wrażeniami!
Witam,
od niedawna jestem posiadaczem alfy, i dopiero zaczynam zabawę z fotografią (wczesniej były to parokrotne pstryknięcia analogami, kompaktami itp.)
od jakiegoś czasu przymierzam się do wykonania zdjęć tego typu http://bi.gazeta.pl/im/1/5029/z5029371X.jpg" target="_blank
dziś próbowałem się za to zabrać, lecz zdjęcia były mdłe... i ogólnie beznadziejne.
Czy to zasługa (po części myślę że tak) ale photoshop'a lub innego programu do obróbki, czy ustawienia aparatu i przygotowanie miejsca, gdzie zrobić takie zdjęcie (jakieś białe powierzchnie typu kartka, prześcieradło bądź coś takiego).
Proszę o wyrozumiałośc, jestem dopiero początkującym
tutaj zastosowany został studyjny sprzęt (lampy błyskowe).
Większa ogniskowa (wg. mnie 50-100mm)
Mała wartość przysłony (mocno otwarta).
to czy w taki razie, jestem wstanie uzyskać takie efekty w domowych warunkach, z kit'owym obiektywem son'ego 18-70mm.?
kris napisał(a):
acinloop napisał(a):
kris napisał(a):
A nie uzyskalibyśmy takiego efektu stosując światło ciągłe z boku? Lub systemowe lampy błyskowe w trybie WL?
o
jeszcze tylko jedno pytanie, co z tłem i na czym mają leżeć przedmioty, ma to być białe?
co proponujecie?
kris napisał(a):
trzeba tylko kombinować lub dobrze ogarnąć światło
ograniczyć rozbłysk światła?
tzn.?
stałe światło z boku, ale jak to dokładnie ułożyć itd?
podłoże koloru czarnego, z materiału błyszczącego (może pleksi, może po prostu plastik błysk).
Tło czarne. Światło dobrze rozproszone (np. softbox), źródło ustawione z góry po lewej stronie.
Oczywiście to wszystko to hipotezy
kris a nie uważasz ze na zdjęciu z linka został użyty na lampie reflektor punktowy (czy jak to się nazywa) bo te klocki w górnej części są bardziej "muśnięte" światłem.