anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Korekcja Blysku

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

Korekcja Blysku

Jak w temacie-KOREKCJA BLYSKU-do czego sluzy i jakie ma zastosowanie.wczoraj probowalem i widzialem ciekawe efekty ale konkretnie do Czego mozna to uzywac-moze jakies przyklade poparte fotkami

8 ODPOW. 8
Creatoor
Początkujący

Zmieniając kompensację (inaczej natężenie) błysku regulujesz doświetlenie obiektu nie zmieniając parametrów ekspozycji - czasu i przysłony. Zmienia się wtedy ekspozycja głównego obiektu będącego w zasięgu błysku. Niestety już prościej nie potrafię wyjaśnić. Po prostu obiekt będzie jaśniejszy lub ciemniejszy. Przydaje się to w sytuacji gdy używasz lampy jako wypełnienia dla światła zastanego i nie chcesz aby błysk był silniejszy od np. słońca. Chcesz np. w portrecie zniwelować cienie rzucane przez ostre słońce, ale jak dasz za dużo światła to przepalisz twarz (zdominujesz światło zastane) i w efekcie tło będzie ciemnawe mimo, że np. świeci mocne słońce.

pablo_duch
Początkujący

zrozumialem:) :thumbsup:

QkiMoonster
Początkujący

A gdzie jest ta korekcja błysku ? bo sie pogubiłem

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

QkiMoonster napisał(a):

A gdzie jest ta korekcja błysku ? bo sie pogubiłem

A jaki masz aparat?
Będzie mi łatwiej podać Ci precyzyjne rozwiązanie :)

QkiMoonster
Początkujący

A fakt zaomniałem alpha 300

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Wystarczy nacisnąć raz MENU i od razu pojawi się ta opcja na samym dole listy. :)

Pozdrawiam,

QkiMoonster
Początkujący

Wielkie dzięki xD

kamil1114
Początkujący

Ja korekcję błysku wykorzystałem , jak robiłem zdjęcie w nocy i twarze , były prześwietlone (było widać odblaski) , zmniejszyłem siłę błysku i zdjęcie wyszło ok. Jak widać czasami się to przydaje.