anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Makro

kamil1114
Początkujący

Makro

Wiem , że może te pytanie wyda się śmieszne , ale jak robi się dobre zdjęcia makro ?
Ja osobiście przykładam obiektyw jak najbliżej obiektu ,ale domyślam się , że nie jest to dobry sposób. Co jeżeli obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia 34 cm i stałą ogniskową ?

29 ODPOW. 29
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Kamilu praktycznie każdym obiektywem wykonasz fotografię makro poprzez wydłużenie jego ogniskowej i skali odwzorowania
są obiektywy choćby te nasze systemowe(za Starostą) których konstrukcja pozwala zrobić zdjęcie makro bez dodatków
jak znajdę chwilkę to zrobię coś 18-70+ pierścienie :thumbsup:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Kamilu zgodnie z obietnicą zrobiłem kilka zdjęć obiektywem kitowym
A700 +18-70 + pierścień 20mm
ISO 200 f11-16
ogniskowa między 50-70

kamil1114
Początkujący

Dziękuję Ci bardzo ,bardzo ładne zdjęcia. Ale musiałeś użyć pierścienia pośredniego , bez tego by chyba tak nie wyszło. W takim razie rozglądam się za pierścieniami pośrednimi. Dziękuję za pomoc.

maskotus
Początkujący

Pozwolicie, że się włączę do tematu bo czegoś nie kumam. Pierścienie pośrednie nie służą tylko do powiększenia odwzorowania i zmniejszenia minimalnej odległości ostrzenia?
Mam zamiar kupic obiektyw makro ze stałą ogniskową, i myślałem, że da się nim zrobic fotkę zachowują to minim, a przy większej odległości nie będzie żadnego problemu... Nic już nie rozumiem. Może mi to ktoś łopatologicznie przekazac?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

spróbuj zrobić prosty eksperyment
ustaw aparat na MF
ustaw sobie obiektyw na jakiś obiekt w odległości 1m
następnie odepnij obiektyw ale miej go stale przy aparacie
teraz odsuwaj obiektyw od aparatu i spoglądając w wizjer sprawdź co się dzieje
to najprostszy sposób na zrozumienie działania pierścieni pośrednich lub mieszka

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

to ja podepne sie pod temat
na allegro przegladalem - moze zle - jakies przykladowe linki pierscieni macie?

czy takie cuś moze bycccc http://www.allegro.pl/item747448317_pie ... _a200.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Usunąłem zdublowanego posta, który był wyżej. Używaj proszę funkcji "Zmień"
Tadeusz

Szczupic
Użytkownik

to ja podepne sie pod temat
na allegro przegladalem - moze zle - jakies przykladowe linki pierscieni macie?

czy takie cuś moze bycccc http://www.allegro.pl/item747448317_pie ... _a200.html" target="_blank

Te pierścienie sobie odpuść bo nie ma tam przeniesienia elektroniki a co najważniejsze popychacza przysłony tak że będziesz mógł robić zdjęcia tylko przy maksymalnie otwartej przysłonie :c9 a w makro trzeba przymykać conajmniej do F8

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

To jeszcze ode mnie 0,03 zł
W skrócie mamy możliwości:
specjalne obiektywy makro (korygowane do zdjęć z bliska)
soczewki nasadkowe do makro (pogarszają jakość optyczną układu, nie zmieniają jasności układu)
stosowanie odwróconych obiektywów (niezła jakość optyczna)
pierścienie pośrednie i mieszki (nie wpływają na jakość optyczną układu, zmniejszają światło układu)

Dość istotną rzeczą jest aby odległość ostrzenia nie była zbyt mała. Można bowiem zasłonić sobie światło krawędzią obiektywu lub/i wypłoszyć modela.

http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1 To jest link do artykułu jednego z kolegów (niestety, z innego systemu :) ) zajmującego się fotografią makro omawiający dokładnie zagadnienie makro.

Starosta.
Początkujący

ciekawy artykuł :)

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

piotruso napisał(a):

Dość istotną rzeczą jest aby odległość ostrzenia nie była zbyt mała. Można bowiem zasłonić sobie światło krawędzią obiektywu lub/i wypłoszyć modela.

dlatego jestem zwolennikiem używania obiektywów o ogniskowej 100 i powyżej