Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.
Wczoraj w nocy wybrałem się nad morze, by odrobinę pooddychać...
Ze sobą zabrałem oczywiście aparaty
Wymyśliłem sobie, że zrobie zdjęcia w kompletnej ciemności (może nie kompletnej, ale z pewnością super warunki to nie były), na plaży...
Pokażę Wam dwa zdjęcia, które nie są jakieś nadzwyczajne Nie udało mi się zrobić nic lepszego.
Aparat ustawiłem na statywie, wysokie ISO, migawka na B (z pilota), przysłona na max otwarta bo było naprawdę ciemno, ogniskowa 18 mm a ostrość na nieskończoność...
Jak powinno wykonywać się takie zdjęcia by wyglądały lepiej?
warto byś wiedział, że fotografia to światło
A Ty chcesz ciemności fotografować
możesz spróbować przymknąć obiektyw do f/11- f/16
Ostrość daj przed nieskończonością (a drugie zrób na nieskończoność - porównaj )
iso 100
Długi czas. Statyw. Wyłączona stabilizacja.
Kris, tam nie było tak kompletnie ciemno...
Coś tam było widać
Następnym razem zastosuję się do wskazówek
pawelgrazawski napisał(a):
Następnym razem zastosuję się do wskazówek
kris napisał(a):
czekam na efekty
dodam jeszcze: RAW + JPEG
Dość typowe jest błędne myślenie: ciemno - wysokie ISO. Tymczasem wysokie ISO stosuje sie w zasadzie wyłącznie do zdjęć reporterskich, z ręki, itp.
Tymczasem zdjęcia "nocne" (w cudzysłowie, bo najlepiej wykonywać takie zdjęcia o zmierzchu, gdy niebo jeszcze nie jest całkiem czarne) powinno się robić na niskim ISO (m.in. by zminimalizować szumy, które w miejscach słabo naświetlonych są szczególnie widoczne), z długim czasem migawki i - najczęściej - ze stosunkowo małą, czyli dość mocno przymkniętą przysłoną. Czas naświetlania najczęściej dobieramy eksperymentalnie, choć, gdy zdjęcia robimy dość wcześnie, można się zmieścić w tych 30s, które daje aparat. Jak nie, to "Bulb" + wężyk spustowy, lub pilot.
Czyli, tak jak pisał kris. Dodatkowo, jeśli na zdjęciach występuje pierwszy plan, dobrze żeby też był ostry. Wówczas można ustawić ostrość "na oko" nieco bliżej niż na nieskończoność, albo spróbować (jeśli wspomagacze aparatu nie daję rady) np oświetlić latarką pierwszy plan (dla ustawienia AF, a potem przełączyć na MF) lub poprosić pomocnika, żeby stanął z jakimś światełkiem i na nie ustawić ostrość (AF często daje radę - potem, zaraz po wyostrzeniu ustawić na MF i dopiero otworzyć migawkę).
A w ogóle - ciekawie wygląda plaża w nocy - zazwyczaj widziałem ciemność - chętnie zobaczę co Ci wyszło jeszcze.
Powodzenia!
No i jestem... Aż miło wejść do domu i zapalić światło
Dziś nic z tego nie wyszło, bo jest tak ciemno, że nawet ponad ośmio minutowe naświetlanie nic nie dało... Kris miał rację... Ciemności się nie fotografuje...
Mam nadzieję, że niebawem udam się ponownie na plażę i tam postaram się zastosować do Waszych wskazówek.
Dziękuję Tadeusz za informacje. Szczerze mówiąc nie miałem świadomości, że wyższe ISO wykorzystują przeważnie reporterzy.
To co mam z dzisiejszego wyjścia nie nadaje się do pokazania, więc nie wrzucam nic.
BTW: Jestem zaskoczony tym z jaką szybkością A700 pokazuje rezultat naświetlania na wyświetlaczu...
Szczerze mówiąc nie miałem świadomości, że wyższe ISO wykorzystują przeważnie reporterzy.
nawet ponad ośmio minutowe naświetlanie nic nie dało...