anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SuperSteadyShot

profile.country.en_GB.title
Monty-----
Poszukiwacz

SuperSteadyShot

...jest on/off...
Doskonale znamy jego role w aparacie,jakkolwiek skoro zamontowali wylacznik to opcja off musi chyba przynosic pewne profity w niektorych okolicznosciach.... :c3

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Off używam na komary :slight_smile:
A poważnie to przy zdjęciach nocnych ... :thumbsup:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Monty napisał(a):

...jest on/off...
Doskonale znamy jego role w aparacie,jakkolwiek skoro zamontowali wylacznik to opcja off musi chyba przynosic pewne profity w niektorych okolicznosciach.... :c3

W http://www.sony.pl/res/images/image/01/1189437936301.gif330/380, nie ma tego przełącznika :P - można wyłączyć z menu.
SSS wyłączamy w czasie fotografowania ze statywu. Niektórzy (ja nie) również w czasie panoramowania. Przy fotografiach z krótkimi czasami też można użyć off-a ;)

------------------------------
fotoamator
Monty-----
Poszukiwacz

Co zyskujemy poprzez wylaczenie SSS przy nocnych zdjeciach ze statywu? :c3

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Włączony układ stabilizacji drgań w aparacie umieszczonym na statywie powoduje rozmycie obrazu na matrycy, takie jakie jest efektem drgań aparatu

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Bertone napisał(a):

Włączony układ stabilizacji drgań w aparacie umieszczonym na statywie powoduje rozmycie obrazu na matrycy, takie jakie jest efektem drgań aparatu

Użuł bym raczej sformułowania "może powodować". Teoretycznie, nie ma drgań - nie ma kontrruchów matrycy, ale jednak, mimo, że nie ma co kompensować, mechanizm może wykonywać pewne mikroruchy. Dlatego zaleca się - nie jest to imperatyw - wyłączyć stabilizację.
Zdarzało mi się robić zdjęcia ze statywu (długi czas) i nie wyłączyć matrycy. Nie zauważyłem "rozmazania", ale nie robiłem też, dużych powiększeń.

------------------------------
fotoamator
Deviant.
Użytkownik

Za Tadkiem.
A jest jeszcze coś - mimo używania statywu przy szybkich czasach migawki może dość do delikatnych wibracji całego body.