Podziel się wrażeniami!
cześć.
Co zrobić, aby skadrować zdjęcie w trybie AF-C. Chciałbym, aby obiekt był ostry w tym miejscu LINK (przykład). Najczęściej używam środkowego punktu nastawienia ostrości. Jeżeli chcę wykonać podobne zdjęcie muszę zmienić punkt z środkowego na ten w rogu, wcisnąć spust migawki do połowy, gdy obiekt pojawi się w tym puncie i zacząć panoramowanie?
Uhum.
jaki koleś! zdjęci z canona wstawia! 😆
na poważnie. to jest Twoje zdjęcie?
ciężko Ci będzie panoramować rower z tak krótkim czasem.
żeby panoramować rower spróbuj manipulować ustawieniami tak, żeby mieć czas około 1/50. jeżeli będzie za mało czy za dużo motaj dalej. co dobrego z tego będziesz miał? WIĘKSZĄ GO
jeżeli chcesz ładnie spanoramować to z przysłoną rzędu 2. nie tylko zamrozisz ruch, ale i zmniejszysz bardzo obszar ostrości. wstaw f/8, albo czemu nie więcej(powinno to wystarczyć żeby uzyskać ostry obraz nawet jak nie trafisz idealnie). daj iso 100 i powinno być ok. oczywiście mówię całkowicie teoretycznie gdyż wszystko zależy od światła zastanego. aha no możesz próbować z polami AF, możesz też zrobić jak napisałem. możesz też jedno i drugie.
czaisz?
Ja na przykład takie foty robie na MF ustawiam ostrść na niejsce w którym chce fotke zrobic i czekam. Robię w trybie seryjnym i na sporcie ponieważ jest strasznie szybko a niema możliwości odejścia dalej bo krzaki są.
Witam,
Zaczynam dopiero fotografować (sony a300 + kit) i po fotkach widać, że kompletnie mi to nie wychodzi. Jedyne co ustawiłem to tryb "sport" i pstrykałem.
Proszę o rady w tego typu fotografiach. Bo foty wychodzą nieostre i ciemne.
Dodam, że oglądałem i czytałem poradniki typu "ABC fotografowania", ale niestety tam zawsze mają super oświetlenie i obiektywy za kilka tys i cięzko wykorzystać ich porady.
Pozdrawiam, DeeJayWaski
jeśli chcesz wykonać w miarę dobre zdjęcie tym co posiadasz musisz podnieść wartość ISO na 200 a nawet 400
1/160 przy obiekcie poruszającym się prawie w twoja stronę to zdecydowanie za mało
zawsze dodatkowo możesz użyć lampy nawet tej wbudowanej by zamrozić ruch
Tryb lepiej "S" ? w tym przypadku af czy mf?
Edit: Przepraszam za tak banalne dla was pytania, ale naprawde poradniki nie są w stanie mi pomóc, ponieważ warunki znacznie sie różnią od prezentowanych w filmikach instruktażowych.
zostaw na sporcie tylko wartość ISO zmień na 400
lampę ustaw na błysk dopełniający
Mam nadzieję, że to pomoże z ciemnymi zdjęciami, ale co z ostrościa? Mam af na "ciągły" ustawiony. Zdjecię pstrykam jak obiekt wjedzie w kadr.
można albo zablokować ostrość w wybranym miejscu i czekać aż pojazd wjedzie w GO, albo używać AF i ostrzyć dopiero jak wjedzie w kadr. Dodam, że jeśli już chcesz używać AF'a to najlepiej będzie jeśli będziesz korzystać z pojedyńczego trybu AF oraz obszar AF ustawisz na punktowy (czyli ostrzyć będzie centralnym czujnikiem). Środkowy czujnik po prostu jest najszybszy