anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ustawienia aparatu, aby wykońać takie zdjęcie ...

nismo-----
Początkujący

ustawienia aparatu, aby wykońać takie zdjęcie ...

cześć.

Co zrobić, aby skadrować zdjęcie w trybie AF-C. Chciałbym, aby obiekt był ostry w tym miejscu LINK (przykład). Najczęściej używam środkowego punktu nastawienia ostrości. Jeżeli chcę wykonać podobne zdjęcie muszę zmienić punkt z środkowego na ten w rogu, wcisnąć spust migawki do połowy, gdy obiekt pojawi się w tym puncie i zacząć panoramowanie?

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Jak to wyżej zauważył kris lub wodzić za obiektem, wtedy dostaniesz jako bonus rozmyte tło ale to najtrudniej chyba wykonać. Najłatwiej chyba przewidzieć gdzie znajdzie się obiekt w momencie otwarcia migawki i tam zastawić na niego ostrą pułapkę ;) , do tego pomocą mogą służyć obiekty znajdujące się w miejscu planowanego trafienia lub podziałka dalmierza w manualu.

ripride
Początkujący

nismo napisał(a):

Co zrobić, aby skadrować zdjęcie w trybie AF-C.

w tej klasie aparatów AF-C jest za wolny w takich sytuacjach. podpisuje się pod opiniami by ustawić MF, centralny punkt, ISO nawet na 800 i strzelać serią jak tylko obiekt znajdzie się w zasięgu. jest szansa ze coś z tego wyjdzie.

pzdr.

profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

Pozwolę sobie zabrać głos chociaż jako zupełny amator może nie powinienem... Według mnie ustawianie MF w przewidywanym miejscu pojawienia się obiektu ma jedna zasadniczą wadę - nie zawsze obiekt pojedzie dokładnie tak jak tego chcemy, albo po tej samej trasie jak poprzedni (mówię/piszę? tutaj o takich sportach jak rajdy, wyścigi, motocross, kolarstwo...). Wybierając MF pozbawiamy się szansy na ustrzelenie dobrego zdjęcia kiedy coś pójdzie nie po myśli kierujących (rowy, pobocza, wypadki, upadki... itp). Odnoszę wrażenie, że trzeba niezłej wprawy aby bardzo szybko precyzyjnie wyostrzyć ręcznie kiedy akcja trwa ułamki sekund.
Wystarczy pamiętać żeby AF celował np. w przód samochodu a nie w szybę albo w dach i efekty powinny być zadowalające.

profile.country.pl_PL.title
Piko89
Poszukiwacz

DeeJayWaski ja robię w tej dziedzinie co Ty zdjęcia z początkiem też miałem problemy, ale teraz jest wszystko dobrze...w dzień zazwyczaj mam ustawienia takie "S" 1/200 ISO 200 chyba że mam 1/160 to ISO 400 ale to zależy jakie jest światło, wieczorem robię 1/160 ISO 400 włączona lampa siła 1,3 jak pamiętam....czasem wyostrzam zdjęcia w programie ale to nieznaczenie ;)