anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

zdjęcia w teatrze

profile.country.pl_PL.title
nowa-----
Początkujący

zdjęcia w teatrze

Witam!
Od paru dni jestem posiadaczką 1 lustrzanki w życiu.Wybieram się do teatru na spektakl i chcę zrobić parę dobrych zdjęć, lecz jeszcze nie opanowałam dokładnej obsługi aparatu.Proszę o podpowiedź, jakie parametry najlepiej ustawić, żeby zrobić zdjęcie z ciemnej widowni na oświetloną scenę na której poruszają się aktorzy? Mój aparat to alfa 500.

Dziękuję i pozdrawiam !

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Witam
Możliwości są różne:
- jasny obiektyw
- statyw
- zwiększyć ISO
- dodatkowa lampa

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Fotografowanie w teatrze to niełatwa sztuka.
Najpierw dobrym zwyczajem jest uzyskanie zgody na wykonywanie zdjęć podczas spektaklu. W przeciwnym razie, możesz zostać wyproszona z widowni. Pamiętaj, że dźwięk migawki bardzo słychać na widowni i to naprawdę przeszkadza innym ludziom i aktorom. Broń Boże żadnej lampy!! (Możesz mi wierzyć, od ponad 30 lat obracam się w tym temacie jako, że mój tata jest aktorem teatralnym)

Co do ustawień - ja to robię w następujący sposób: pomiar punktowy, tryb A, ISO w granicach 400-1600 w zależności od ilości światła i czasów jakie aparat wylicza - trzymaj się minimum 1/30 (jeśli dużo światła, to nawet możesz zejść na ISO 200). Polecam także przy punktowym świetle ustawić korekcję EV w granicach -0,7EV lub -1EV. Koniecznie RAW, automat może nie poradzić sobie z balansem bieli.

Ogniskowa.... to zależy od tego jaki kadr chcesz uzyskać, więc nie będę tu nic podpowiadał.

Pozdrawiam,