Podziel się wrażeniami!
Mam problem z moim Vaio VPCEB2S1E:
- notebook zakupiny we wrześniu 2010
- jest juz po gwarancji
- był naprawiany na gwarancji jesienią 2011 w serwisie Vaio w Frankfurcie nad Menem (podczas naprawy został wymieniony dysk twardy, wentylator, notebook został wyczyszczony i wgrane zostały najnowsze sterowniki)
Jakiś czas temu laptop zaczął strasznie głośno pracować i emitować ogromne ilości ciepła nawet podczas mało wymagających operacji. Komputer jest w tym momencie wyraźnie spowolniony. Niezbyt wymagające gry i aplikacje zaczynają się ścinać i nie pracują prawidłowo.
Podjąłem pewne działania takie jak:
- wyczyszczenie sprężonym powietrzem kanałów wentylacyjnych
- przeinstalowanie systemu i powrót do ustawień fabrycznych
Niestety nie przyniosły one większych rezultatów.
Moje pytania: Czy istnieją jakieś aplikacje, sterowniki które moga poprawić pracę mojego laptopa?
A może problem lezy po stronie podzespołów? Jakaś awaria układów chłodzenia (wentylator, radiator, pasta chłodząca pod procesorem)?
Czy ktoś miał podobny przypadek i chciałby się podzielić doświadczeniem? Może udało mu się go jakoś rozwiązać?
PS. Czytałem na pewnej stronie o tematyce komputerowej o tym że Sony miało spory problem z grzejacymi się laptopami i trwała nawet kampania w której to wadliwe laptopy zostały wymieniane na nowe. Czy to plotka czy rzeczywiście cos takiego miało miejsce?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.