anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

32W4000 Brak funkcji AUTOZOOM

meduza88
Początkujący

32W4000 Brak funkcji AUTOZOOM

Witam.Po testach telewizora okazalo sie ze brakuje mu funkcji autozoom ktora posiadaly starsze modele 16:9.Funkcja ta pozwalala na dopasowanie formatu obrazu i tak jesli program byl nadawany 4:3 letterbox czyli dodatkowo z czarnymi pasami na gorze funkcja ta doskonale dopasowywala obraz do formatu telewizora 16:9.W Nowych telewizorach brakuje tej funkcji i trzeba od reki zoomowac obraz co jest troche denerwujace bo pozniej po przelaczeniu na kanal nadajacy 16:9 funkcja zoom pozostaje pomimo wlaczonego w opcjach autoformatowania.Porownalem to z Panasonic gdzie ustawiam na auto i ta funkcja dziala doskonale zupelnie jak kiedys autozoom w starych modelach sony.

27 ODPOW. 27
profile.country.pl_PL.title
vinci77
Poszukiwacz

no właśnie :smileyevil:

meduza88
Początkujący

No wlasnie.Testowalem dzisiaj Panasonic i funkcja autozoom w przypadaku Panasonic AUTO dziala doskonale.Mam jeszcze mozliwosc oddanie Sony i chyba tak zrobie bo ciagle formatowanie obrazu od reki juz mnie denerwuje.

vinci77
Poszukiwacz

na pocieszenie powiem że w niedalekiej przyszłości format 16:9 będzie standardem i problem autozoom'u zniknie.

meduza88
Początkujący

szwagier kupil 10 lat temu 16:9 i tez sie mowilo ze ten format w niedalkiej przyszlosci bedzie standardem.Szkoda ze sony zrezygnowalo z formatowania autozoom ktore ma jego stary telewizor.

Ondyne
Początkujący

W takim razie zapytam się, czy dobry autozoom Panasonica, oznacza, że w Panasonicu po przełączeniu na np. TVP1 nadającą w formacie 4:3 pojawią się automatycznie czarne pionowe pasy i obraz będzie wyświetlany bez rozciągnięcia poziomego? A Sony będzie nadawał obraz rozciągnięty do formatu 16:9 (dopóki ręcznie tego nie przestawię)? Dobrze zrozumiałem?
Jeśli tak, to jak poradzi sobie autozoom Panasonica. a jak Sony'ego w przypadku programu nadawanego w formacie 16:9, ale w oknie 4:3? Ostatnio często widzę, że niektóre programy telewizyjne są nadawane z czarnymi pasami na dole i górze ekranu (z logiem nadawcy na górnym czarnym pasku) , tak aby można było sobie je powiększyć do formatu oferowanego przez telewizory LCD. Czy wtedy Panasonic rozpozna taki sygnał jako 16:9 i na ekranie pojawi się nierozciągnięty obraz bez jakichkolwiek marginesów (dopasowany do formatu ekranu), czy jako 4:3 i wyświetli czarne pasy zarówno po bokach jak i na górze i na dole ekranu? A jak to jest w Sony?

meduza88
Początkujący

Jesli bedzie nadawany obraz 4:3 letterbox czyli dodatkowo z pasami na gorze i na dole Panasonic rozpozna taki obraz i go rozciagnie tak zeby wpasowal sie w caly ekran.W Sony trzeba od reki robic zoom.Jednak jesli przelaczysz na kanal 16:9 lub jakis HD znowu trzeba od reki przelaczyc na WIDE inaczej obraz bedzie za duzy.Panasonic radzi sobie z kazdym formatem i dopasowuje go do calego ekranu.Niestety Sony rozpoznaje obraz po sygnale.Panasonic ma funkcje ktora cyfrowo rozpoznaje wlasnie takie programy jak np.TVP1 ktora nadaje 4:3 i jeszcze dodatkowo laduje pasy na gorze i na dole???.W tedy Panasonic wykrywa te pasy i wypelnia caly ekran.Kiedys Sony tak jak ten od mojego szwagra posiadaly jeszcze cos takiego jak "autozoom" ktora swietnie radzila sobie z formatami dokladnie tak samo jak modele Panasonic z funkcja "auto".

Korba112
Nowicjusz

Czy powyższy problem występuje w każdym modelu Sony czy tylko w opisanym 32W4000? Pytam bo planuję kupić 32V4000 .

meduza88
Początkujący

Problem wystepuje w kazdym obecnym modelu Sony ktorym brakuje funkcji "autozoom".Ja ide wymienic na Panasonic

vinci77
Poszukiwacz

niestety autozoom w TV sony to fikcja :( może władze sony kiedy poczytają forum dojdą do wniosku by uaktualnić oprogramowanie w nowych telewizorach. Mam w domu LCD LG i wzorowo się spisuje jeśli chodzi o autozoom nawet kiedy nadawany jest obraz 16:9 a logo stacji np. TVP1 jest u góry poza obrazem 16:9 to TV ucina logo i elegancko rozciąga film do właściwego rozmiaru. Mam wtedy frajdę oglądania filmu jak z DVD bez logo stacji z której go nadają. ps. czasami jednak to też zawodzi jak stacja puści na pasku jakieś informacje z ostatniej chwili, obraz wraca do rozciągniętej nieproporcjonalnej formy. ps2. Z tego co wiem to samsung wypada najgorzej jeżeli chodzi o "autozoom"