Podziel się wrażeniami!
Witam.Po testach telewizora okazalo sie ze brakuje mu funkcji autozoom ktora posiadaly starsze modele 16:9.Funkcja ta pozwalala na dopasowanie formatu obrazu i tak jesli program byl nadawany 4:3 letterbox czyli dodatkowo z czarnymi pasami na gorze funkcja ta doskonale dopasowywala obraz do formatu telewizora 16:9.W Nowych telewizorach brakuje tej funkcji i trzeba od reki zoomowac obraz co jest troche denerwujace bo pozniej po przelaczeniu na kanal nadajacy 16:9 funkcja zoom pozostaje pomimo wlaczonego w opcjach autoformatowania.Porownalem to z Panasonic gdzie ustawiam na auto i ta funkcja dziala doskonale zupelnie jak kiedys autozoom w starych modelach sony.
Watpie zeby Sony zdecydowalo sie na jakis software ktore by to poprawilo.Zastanawiam sie jedynie dlaczego wycofali funkcje "autozoom".Wczesniejsze modele ( nie LCD) mialy te funkcje ktora dzislala bardzo dobrze.Moze to ich polityka jednak wielu posiadaczy tego tv to zniecheca.
może SONY celowo tak zrobiło ??? mam w domu też LCD 40v4000 i czasami ma to też zalety tj. "brak autozoom'u" ale cały czas podtrzymuje swoje słowo że to jest uciążliwe ta ciągła zmiana ustawień obrazu.
Moze i celowo tylko jaki to ma sens i w czym by przeszkadzalo dodac taka funkcje?zawsze przeciez ja mozna wylaczyc.Skoro w starszych modelach funkcja ta spisuje sie doskonale tak jak w sony u mojego szwagra albo w Panasonic.
pisząc w "starszych modelach" to co masz na myśli PLAZMY? czy zwykłe szklane kwadratowe kineskopy? z tego co ja wiem nie ma TV ze szklanymi okienkami 16:9 może w starszych modelach tradycyjnych telewizorów 4:3 autozoom spełniał wyłącznie "emulację" obrazu 16:9 ucinał boki i rozciągał do góry? to może i miało sens ale pozbawiało nas wtedy części oglądanego obrazu.
Czyli całkowita wpadka z tym autozoomem. Dodatkowo jest problem, że PIP i PAP są, ale ich nie ma, gdyż działają wykorzystując tylko wbudowany tuner analogowy lub cyfrowy (ale nie inny cyfowy (np. z kablówki Aster) podłączony przez hdmi). No i jeszcze brak wczytywania podstron teletekstu, o czym wpominałem w innym wątku. Tak na dobrą sprawę, to z "bajerów" pozostaje niewiele poza eleganckim czteroliterowym logo. Nawet gwarancja nie gwarantuje funkcjonowania wszystkich pikseli.
Wygląda na to, że ostatnio Sony urządziło sobie niezłą kampanię reklamową, ale jakoś trochę zapomniało o tym, że ich urządzenia powinny w pierwszej kolejności mieć dobrą funkcjonalność, a ładna obudowa nie jest koniecznością.
A czy ktoś coś wie na temat jakości działania autozoom w Philipsie 32 lub 37PFL9603?
Mam na mysli starsze modele normalne telewizory rurowe w formacie 16:9-nie LCD.Na 100% wiem ze LG i Panasonic maja funkcje zoomowania obrazu.Za philips nie dam glowy.Moj tesciu ma Philips i nie zauwazylem zeby robil autoformat.Ustawieniami sie nie bawilem.Faktem jest ze Sony dalo rzeczywiscie ciala z funkcjonalnoscia.Mam nadzieje ze wypuszcza jakies poprawki choc znajac Sony bardzo w to watpie.
zamienilem go na Panasonic.Formatowanie elegancko i nie bije tak po oczych.
Tak gwoli formalności. Czy ten tzw. autozoom rozciągając obraz w pionie, nie obcina przypadkiem boków? Bo wtedy nie widzi się połowy rzeczy!
Dla przykadlu.Na tvp1 lwci jakis film 4:3 z pasami na gorze i dole.W sony trzeba bylo od reki robic zoom.W panasonic robi to automatycznie.Na dodatek kiedy przelaczy sie na kanal ktory nadaje 16:9 znowu automatycznie przelacza na format 16:9.W Sony bylo to uciazliwe bo za kazdym razem musialem albo wlaczac albo wylaczac zoom.Dodatkowo kat patrzenia w Panasonic jest o niebo lepszy.W Sony jak usiadlem troche z boku to juz sie robil jasniejszy.Co do obrazu to Sony byl bardziej wyrazisty ale jeszcze nie bawilem sie ustawieniami.Moze to zludzenie bo sony byl 32 cale a Pana 40
meduza88. Odpowiedz na mój post, skoro takie masz doświadczenie. A swoją drogą trzeba mówić o konkreatach, a nie że Panas to taki a Sony taki. Liczy się wszystko: model, funkcje, rozmiar itp.