Podziel się wrażeniami!
TV jak w tytule a mój problem jest taki, że od jakiegoś czasu z prawej i z lewej mam ucięty obraz.
Obraz w tv do fotki ustawiłem w proporcje 4:3 dla lepszej widoczności (patrz załącznik)
I tak jak na rysunku: czerwona strzalka to jest stan faktyczny, zielona to tak, jak być powinno.
Obraz jest ucięty i w opcjach mogę go przesunąć na lewo i na prawo (nie całą ramkę na boki ekranu, tylko sam obraz) no ale jak przesunę w lewo (opcja POZYCJA EKRANU) to mi zżera prawy kawał obrazu ale za to odsłania się brakująca część z lewej strony, analogicznie w drugą stronę.
Znalazłem opcję POLE WYŚWIETLANIA (ustawione na normalne) i są tam jeszcze dwie opcje +1 i -1. Jedna rozciąga mi obraz a druga zmniejsza powodując tym samym że widzę ciut więcej tego co jest nadawane, no ale jak jeszcze przesunę tym polem wyświetlania to widzę że jeszcze spory kawał jest ucinany.
Może to wyda się niezrozumiałe ale jakoś tak w nerwie piszę i tak to wychodzi.
A wszystko zaczęło się od tego, że przełączyłem kanał i nagle obraz mi się tak powiększył, że praktycznie na ćwierć ekranu miałem logo polsatu. Wrzuciłem ponowną inicjalizację i od tamtego czasu właśnie mam na każdym kanale ucięty obraz tak na oko z 5cm po każdej stronie. Niby mały szczegół ale na kanale planszowym nadawanym w naszej kablówce była oferta dla mnie ciekawa i nie mogłem spisać numeru telefonu bo nie widziałem 2 cyfr(bo mi kurde tv ucina spory kawał obrazu)
Proszę o jakieś info co z tym zrobić.
IMG_1886.JPG
Rozumiem, że korzystasz z kablówki analogowej. Napisz czy opcję "Autoformatowanie" masz włączoną czy nie, oraz jak masz ustawioną opcję "Domyślny tryb 4:3", czy na Smart, 4:3 czy na wył.
Autoformatowanie wyłączone w tej chwili
Domyslny tryb 4:3 na wyłączony (i niepodświetlony) i automatyczne pole wyświetlania tez wyłączone (i też w tej chwili nie ma możliwości zmiany).
Pole wyświetlania normalne (ale jak ustawie na +1 to widzę większy obszar)
No i przy tym +1 pozycją ekranu jak operuję to widzę że sporo obrazu jeszcze jest uciętego.
I żebym nie skończył za szybko, to przy tych ustawieniach, jak odpalę pozycję ekranu to mam jeszcze spore pole do popisu ale tylko na boki, tak więc ten obraz jest ucięty jakimś cudem
Jeśli sygnał masz z jakiegoś dekodera to ustaw w nim formatowanie obrazu na auto. Jeśli jest to sygnał z anteny również przełącz TV na automatyczne formatowanie i opisz efekt. Powinien on być taki, że niektóre materiały (głównie starsze) będą wyświetlane w formacie 4:3 z czarnymi pasami po bokach.. Tak było np z ostatnio emitowaną 4 częścią "Obcego". Z kolei np TVN i Polsat emitują filmy w głównej mierze w formacie 16:9 i tutaj powinieneś mieć obraz na cały ekran i nic nie powinno być ucięte.
Oddzielną sytuacją jest sprawa gdy materiał był w innym formacie nagrany a w innym wyemitowany. Tutaj czasem może się pojawić opcja że będziesz miał na około nienaturalne czarne pasy jak przy 4:3 po bokach ale jest to raczej rzadki przypadek. Z tego co zauważyłem przed chwilą to reklama jakiegoś kociego jedzenia właśnie tak wygląda.
No i właśnie o te czarne pasy mi chodzi no bo wiadomo że pasy są w takim przypadku, ale obraz nie jest wyświetlany w całej swojej szerokości.
No ale teraz tak.
Ustawiłem na auto i tam gdzie jest 16:9 to jest ok (bylo ok cały czas zresztą), ale jak się odpala coś w 4:3 to te pasy są strasznie duże, no bo być wtedy powinny.
Jakis czas temu były mniejsze i mogę dać rękę uciąć za to.
No bo te czarne pasy oznaczają brzegi obrazu (że niby w formacie 4:3 tam na boki więcej już nie ma nic) ale one tak jakby mi nadal zasłaniają te kilka cm wizji.
No i mam pytanie, jakim cudem mogło mi się powiększyć te logo polsatowskie no bo to właśnie się od tego zaczęło że mi że mi się obraz tak powiększył że logo miałem prawie że na ćwierć ekranu.
Od tego czasu (wykonałem wtedy ponowną inicjalizację) mam taki bajer właśnie z tym uciętym obrazem
Czyli mam rozumieć, że w momencie gdy nadawany jest sygnał w formacie 4:3 to Twój TV wyświetla go tak jak by ze sporym zoomem? Wszystko jest ok, tylko przy 4:3 obraz jest przybliżony i powiększony?