Podziel się wrażeniami!
Cześć
Mam problem, po podłączeniu do HDMI PS3, oraz oglądaniu telewizji naziemnej cyfrowej, nie mogę uzyskać dźwięku 5.1 - wykluczam winę audycji ponieważ jak podłączyłem bezpośrednio kino domowe z PS3 to w filmie na BR to dźwięk był 5.1, natomiast w konfiguracji PS3 -HDMI--> TV --optyczny---> kino domowe, to otrzymuje dźwięk tylko na frontowych głośnikach.
Po sprawdzeniu konfiguracji laptop>hdmi>TV>Toslink>amplituner, dźwięk 5.1 daje się uzyskać w przypadku materiału zakodowanego w DolbyDigital.
Dźwięk w DTS nie wychodzi z TV.
Sprawdź kilka filmów z DD i DTS.
Czyli jak dźwięk jest w DolbyDigital to może on bez problemu grać na każdy głośnik co innego (efekt przestrzenny)?
ok. a jak jest z TV cyfrową naziemną? ona też bywa w 5.1? czy z reguły wszystko stereo? no i druga sprawa mniej z tematem ale mam taki nietypowy problem jak inne TV w domu firmy Samsung poziom sygnału DVBT około 80-90% to ja mam tak z 20% mniej - wszyscy jesteśmy podłączeni w jeden wspólny multiswith (czyli otrzymujemy identyczny sygnał - identycznej mocy)
To norma że wbudowany tuner jest dość słaby?
hmm... za mało oglądam programy TV żeby jednoznacznie stwierdzić ile % filmów jest nadawanych w DolbyDigital (5.1). Ale jak obczaję jakiś, dam znać
Co do czułości głowicy tunera, nie przejmuj się tym.
Nim kupiłem Sony, miałem LG z serii 620S i głowica była tak czuła, że ściągał sygnały z całej okolicy na starej siatkowej antenie bez najmniejszego zająknięcia.
Damianeq napisał(a):
Cześć
Mam problem, po podłączeniu do HDMI PS3, oraz oglądaniu telewizji naziemnej cyfrowej, nie mogę uzyskać dźwięku 5.1 - wykluczam winę audycji ponieważ jak podłączyłem bezpośrednio kino domowe z PS3 to w filmie na BR to dźwięk był 5.1, natomiast w konfiguracji PS3 -HDMI--> TV --optyczny---> kino domowe, to otrzymuje dźwięk tylko na frontowych głośnikach.
Nie jest to prawdą.
TV Sony dekoduje sygnał DD i jest w stanie wypuścić zakodowany sygnał 5.1 wyjściem optycznym. Źródłem może być komputer wyposażony w złącze HDMI po odpowiednim skonfigurowaniu karty dźwiękowej i programu do odtwarzania filmów.
Należy przy tym pamiętać, aby w menu ustawień telewizora (przycisk Home), zakładka Dźwięk, ustawić pozycję Głośnik na System audio.
TV nie dekoduje sygnału DTS i nie jest on przekazywany dalej złączem optycznym.
Oj kolego nie byłbym tego taki pewien ze na wyjściu optycznym wypuści 5.1
Informacja z instrukcji od HX750.
DIGITAL AUDIO OUT
(OPTICAL)
Cyfrowe gniazdo optyczne (dwukanałowe liniowe PCM, Dolby Digital)
Powiem tak,
Po zmianie ustawień w PS3 TV wypuszcza dźwięk 5.1, w telewizji naziemnej cyfrowej też ale muszą być spełnione warunki 1 to audycja w 5.1 a drugi to taki że na pilocie przełączę przyciskiem audio na odpowiednią ścieżkę dźwiękowa.
To chyba oczywiste ze musi być audycja nadawana w DD 5.1 , to widocznie w najnowszych modelach juz wypuszcza po optyku 5.1, a instrukcja nie została do nich uaktualniona w tym temacie.
W moim przypadku tam gdzie bym chętnie z tego właśnie skorzystał przy TV Sony Z4500 do którego jest doprowadzony sygnał po HDMI z nboxa z innego pokoju, chetnie bym wyprowadził sobie dźwięk dodatkowo do amplitunera, ale ten model nie wypuści za nic 5.1 na optyku
Podłącze się do dyskusji
Mam 40 calową BRAVIĘ model NX720 i z Naziemnej Telewizji Cyfrowej (DVB-T) nie mam problemów z nadawanym dźwiękiem przez różne stacje telewizyjne.
Dla przypomnienia: TYLKO TVP 1 i 2 (na kanałach HD) nadaje w większości ( a teraz to już chyba cały czas) dźwięk DOLBY DIGITAL PLUS 5.1. Podobnie TVN i TVN 7 (DOLBY DIGITAL 5.1)
Żeby otrzymać w kinie domowym taki dźwięk, należy:
a) mieć amplituner z HDMI i dekoderem dźwięku DOLBY DIGITAL PLUS na pokładzie (wtedy otrzymamy idealny sygnał z TVP) i lepszą jakość dźwięku DOLBY DIGITAL (przy połączeniu HDMI TV AMPLITUNER dźwięk jest przesyłany z maksymalną przepustowością 640 kbps)
b) TV i amplituner połączony przewodem i złączami OPTYCZNYMI (maksymalna przepustowość w tym przypadku wynosi 448 kbps) Dźwięk jaki otrzymujemy to DOLBY DIGITAL (nawet jeśli jest nadawany DOLBY DIGITAL PLUS - złącze optyczne nie prześle tej wersji, tylko HDMI)
Jednocześnie pilotem (przycisk AUDIO) trzeba wybrać odpowiednią ścieżkę dźwiękową na tych stacjach (domyślnie na wszystkich jako pierwsza jest MPEG STEREO - 2 kanałowa oznaczona przez nadawców i czytana przez TV SONY jako POLSKI) Ścieżka 5.1 dla TVP jest oznaczona jako DŹWIĘK ORYGINALNY, natomiast TVN/TVN 7 ma oznaczenie MUL.
Pozdrawiam