Podziel się wrażeniami!
Witam, jak narazie zastanawiam się nad zakupem i jestem zdecydowany kupić LCD LED i tu mam pytanie czy oznaczenie w tytułowym telewizorze RGB LED w Sonym jest czymś innym niż technologia LED w innych telewizorach ? np. samsung 46A956, czy to to samo - chodzi mi o technologie.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc.
W.
Prawdopodobne jest, że są to zbliżone rozwiązania. Generalnie podświetlanie LED zastępuje tradycyjny CCFL i tu pewnie występuje analogia u obu producentów, ale jak wiadomo różnice mogą tkwić w samym działaniu bo trudno stwierdzić czy dynamika wygaszania diod jest taka sama, czy struktura i rozłożenie diód jest takie sama etc.
Nawet jeśli samo podświetlanie jest podobne (a pewnie tak jest) to cały szkopuł tkwi w jego sterowaniu. Do tego Sony potrzebowało Bravia Engine 2 Pro żeby na tyle szybko i trafnie wygasić lub zapalić odpowiedni diody i naprawdę jak dla mnie efekt jest niesamowity szczególnie jeśli mamy jakiś bardzo ciemny obraz i sa tam jakieś szczegóły to co jest czarne jest idealnie czarne a szczegóły świetnie odwzorowywane (na standardowym podświetlaniem WCG-CCFL cały obraz jest przygaszony a szczegóły mało widoczne). Warto podejść do jakiegoś Centrum Sony i poprosić o włączenie płytki demo oraz przestawienie telewizora w tryb DEMO (potem wybrać demo podświetlanie i wtedy połowa obrazu jest biała i można zaobserwować jak to podświetlanie działa efekt niesamowity).
Szczerze powiem że nie widziałem Samsunga z tym podświetlaniem ale warto zobaczyć jak oba telewizory sterują tym podświetleniem i był bym daleki od kupowania czegoś tylko na podstawie wpisu w danych technicznych.
Przecież części mechaniczne, konstrukcja itd to jedno a procesory, procesy, sterowniki, itd to drugie. Za przekazywany obraz głównie odpowiada elektronika, przetworniki i sposób w jaki one przetwarzają informacje. Kiedyś miałem telewizor Philipsa jeszcze z HD Ready, po roku wprowadzili aktualizację całego firmware, po upgrade telewizor chodził o wiele lepiej. A żadne części nie były wymieniane, tylko samo oprogramowanie. Także sam sposób przetwarzania informacji, sterowania daje ogromne możliwości.
dziekuje wszystkim i pozdrawiam. PS w danych technicznych nie moge wyczytać nic o predkosci reakcji matrycy czy ktoś wie jaką ma X 4500?
Czas reakcji w nowszych telewizorach już nie jest tak znaczący. Generalnie standardem w LCDkach jest 8ms. Czasów mniejszych oko ludzkie raczej nie jest w stanie wychwycić. A z ciekawości poszperałem w necie i zalazłem różne informacje, sklepy podają od 2 ms do 8ms Dosyć dziwne...
Tez doszedłem do takich info stąd moje pytanie, generalnie znalazlem 8 ms i 250 jasność ale to tylko dane podane przez sprzedających a ze specyfikacji technicznej to nie wynika.
Pozdrawiam
Zimny napisał(a):
Czas reakcji w nowszych telewizorach już nie jest tak znaczący. Generalnie standardem w LCDkach jest 8ms. Czasów mniejszych oko ludzkie raczej nie jest w stanie wychwycić. A z ciekawości poszperałem w necie i zalazłem różne informacje, sklepy podają od 2 ms do 8ms
Dosyć dziwne...
Witam!!!
Mam pytanie może nie dotyczące samego TV,ale nie będe zakładać kolejnego wątku.
Mianowicie chodzi mi o wieszaczek do tego TV. Jaki polecacie ?
Dobrze by było, aby miał regulacje w pionie i możliwość odchylenia od ściany np. aby mieć pełną swobode przy wpinaniu kabli.
Dziękuje i Pozdrawiam.
Co do pochylenia telewizora to ja jestem zdania że taki duży TV nie będzie dobrze wyglądał pochylony, a sam TV nie ma problemu z kątami oglądania. Sprawdzony na pewno jest Tech+Link TWM3 (ewentualnie ten uchylny TWM1) spokojnie trzyma 55 cali. A te odchylane są sporo droższe i kupowanie go tylko dlatego żeby łatwiej podłączyć kable mija się z celem.
Dziękuje za słuszną uwage Wtakim razie może lepiej jak najbardziej "Slim"