Podziel się wrażeniami!
Mam pytanie dlaczego po obrobieniu zdjęc w Lightroomie mój 55 hx 850 pisze że wyswietlenie nie mozliwe
pliki zapisywane sa 2000x3000
J
Edytowano 23.10.2012
Wydzieliłem posty do nowego wątku.
Zimny.
Obsługiwane formaty plików zdjęć
Rozszerzenie: .jpg / .jpe / .jpeg
Kodek obrazu: JPEG
Obsługiwane są formaty DCF 2.0 i Exif 2.21.
Rozszerzenie: .arw
Kodek obrazu: RAW
Obsługiwany jest format ARW/ARW 2.0 (wyłącznie podgląd).
Rozszerzenie: .mpo
Kodek obrazu: MPO
Witaj ,
przyczyna nie wyświetlania zdjęć może być różna. Najczęściej zdarza się (z mojego doświadczenia z innymi modelami):
- niekompatybilny format kolorów zdjęcia ( Bravia nie obsługuje systemu YCbCr 444)
- nieodpowiednie próbkowanie kolorów (chroma subsampling). Przy sprzęcie i obróbce bardzo wysokiej jakości próbkowanie jest 4:4:4. Zmiana na 4:2:2 powinna już pomóc. Jeśli dobrze pamiętam można je zmienić eksportując z np. Lightroom z jakością ok 50. Podobnie wpływ na wyświetlanie zdjęć może mieć zastosowanie przeplotu.
- czasami, jak już nic nie pomaga, zadziałało ponowne sformatowanie pamięci na FAT32 (ew. exFAT).
Sprawdzenie powyższych rzeczy powinno pomóc...
nie obsługuje zdjęć zapisanych na przykład w Photoshopie bez względu na ustawienia kolorów itp.
Próbkowanie kolorów chroma 4:4:4 jest obsługiwane przez TV jakby ktos pytał na trybach Gra, Grafika.
Właśnie również w przypadku Photoshopa w wielu przypadkach pomagała zmiana próbkowania kolorów na mniejsze.
Przypadki i sposoby które opisałem mają swoje zastosowanie gdy zdjęcie nie jest wyświetlane, gdy jest - to nie potrzeba nic kombinować...
Nie pomoze zmiana próbkowania niczego co zostało zapisane w Photoshop a przynajmniej tak bylo na starszych softach 304 i nizej, sprawdzę temat ponownie na 504.