anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bravia 1080 wireless-na jaką największą odległość sygnał HD

pankracy-----
Początkujący

bravia 1080 wireless-na jaką największą odległość sygnał HD

Chciałbym kupić telewizor Sony KDL-40EX1.
Telewizor ten bezprzewodowo odbiera sygnał HD z innych urządzeń.
Moje pytanie sprowadza się do tego, z jakiej odległości telewizor odbierze bez utraty jakości sygnał HD za pomocą technologii Wireless. Mój problem wynika z faktu, iż muszę przesłać sygnał na odległość około 10 metrów z drugiej części mieszkania, ponieważ nie chcę ciągnąć kabli przez całe mieszkanie.
Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tym związane?

27 ODPOW. 27
kemek-----
Początkujący

Z odległością 10m nie powinno być problemu. Na taką odległość powinny działać wszystkie urządzenia wlan. Teoretycznie, poprawną transmisję powinno dać się uzyskać nawet przy odległości dwa razy większej ale to już zależy od konstrukcji budynku. Im więcej żelaza i betonu na drodze sygnału tym zasięg będzie mniejszy. Generalnie access pointy są bardziej przystosowane do propagacji sygnału w poziomie niż w pionie, więc jeżeli te 10 - 15m ma być na jednej kondygnacji to problemów raczej nie będzie ale jeżeli ma to być 10m w pionie, czyli po drodze przynajmniej dwa stropy, które zwykle są gęsto zbrojone, to już może być problem, szczególnie z osiągnięciem szybkości transmisji 54Mb/s lub więcej.
Najlepiej zrób test z notebookiem i kartą wlan, jeżeli notebook będzie działał dobrze, siła sygnału będzie dobra i szybkość transmisji też dobra to telewizor też będzie działał.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Na wolnej przestrzeni bezprzewodowe połączenie działa od 30 cm do 20m. Taki jest preferowana odległość podawana przez producenta. Ale faktycznie, jeżeli bierzemy pod uwagę przeszkody zakłócające fale, ta odległość na pewno zmniejszy się.

oldguest
Początkujący

kemek - ale to działa w zupełnie innym paśmie.... A co do problemu to bardziej bym się przejmował ilością przeszkód na drodze (ściany, sufity itd) a nie samą odległością.

Dominik77-----
Początkujący

A co z ewentualnymi zakłóceniami wywołanymi przez inne urządzenia? Czy ktoś posiada taki TV? Zastanawiam się nad serią EX lub Z, jeżeli ktoś już zakupił i może podzielić się doświadczeniem to byłoby super.

scarface-----
Początkujący

Nie będzie żadnych zakłóceń, też się na tym zastanawiałem :smileyugeek: i rozmawiałem z osobą, w tych tematach obeznaną, czytałem też trochę na innych forach. Nawet jeśli obok będzie inny tv (ten sam model, np. za ścianą sąsiada) nie będą sobie wchodziły w paradę. Inne urządzenia tym bardziej nie mają nić do wirelles'a.

Zimny_
Użytkownik

Jak wspomniał CS Bielsko, urządzenie te nadaje na innym paśmie, nie zakłócanym przez inne urządzenia, prze telefony, piloty, BT itp.

JackAL
Początkujący

Ja wlasnie zakupilem sobie ten telewizor i mam problem poniewaz po jakims czasie nakladaja mi sie obrazy tzn sa dwa
nie jest to wina telewizora bo jest to 2 jaki jest u mnie i robi sie to samo
nie jest to wina kabla hdmi bo robi sie to zarowno przy sygnale cyfrowym jak i analogowym

zastanawiam sie czy nie jest to wlasnie wlasnie wina routera wlan od internetu

jesli ktos ma jakis pomysl czego to moze byc wina to bede wdzieczny za podpowiedz

Zimny_
Użytkownik

JackAL napisał(a):

po jakims czasie nakladaja mi sie obrazy tzn sa dwa

Jakie obrazy nakładają się? Np. oglądasz film i ten sam film, ten sam moment leci, jakby przesunięty w którąś stronę? Czy całkowicie inny kanał wcina się na wizje?

JackAL napisał(a):

nie jest to wina telewizora bo jest to 2 jaki jest u mnie i robi sie to samo

tego nie zrozumiałem....

JackAL napisał(a):

zastanawiam sie czy nie jest to wlasnie wlasnie wina routera wlan od internetu

jesli ktos ma jakis pomysl czego to moze byc wina to bede wdzieczny za podpowiedz

Na początek proponuje przeczytanie instrukcji obsługi. Żeby obraz nie miał zakłóceń, trzeba spełnić parę warunków (opisanych w instrukcji). Całkiem niedawno spotkałem się z podobnym przypadkiem, tylko z sygnału analogowego. Wtedy pomogła ponowna inicjalizacja i kalibracja połączenia monitora z "puszką", zbliżenie odległości, i przeniesienie routera wi-fi od internetu w inne oddalone miejsce.
W Twoim przypadku pierw skonfigurował bym na nowo połączenie, wyłączył urządzenia które mogą zakłócać pracę "puszki" i LCD, usunął przedmioty pomiędzy tymi urządzeniami. Potem włącz odbiornik i sprawdź czy jest poprawa.

JackAL
Początkujący

Puszka od tv jest ok 50 cm niedaleko stoi router wifi od netu kalibracja nic nie pomaga
przez to ze jest to kolejny tv u mnie rozumie sie ze mialem jeden ale go wymienilem na inny egzemplarz bo myslalem ze moze to byc jakas wada fabryczna

jesli chodzi o nakladanie sie obrazu mam na mysli ze nie naklada sie inny program tylko tak jakby obraz z danego programu sie rozszczepil ;)i naklada sie na siebie

ponoc router wifi nie powinien miec wplywu na przekazywany sygnal bo na innej czestotliwosci nadaja