anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bravia 1080 wireless-na jaką największą odległość sygnał HD

pankracy-----
Początkujący

bravia 1080 wireless-na jaką największą odległość sygnał HD

Chciałbym kupić telewizor Sony KDL-40EX1.
Telewizor ten bezprzewodowo odbiera sygnał HD z innych urządzeń.
Moje pytanie sprowadza się do tego, z jakiej odległości telewizor odbierze bez utraty jakości sygnał HD za pomocą technologii Wireless. Mój problem wynika z faktu, iż muszę przesłać sygnał na odległość około 10 metrów z drugiej części mieszkania, ponieważ nie chcę ciągnąć kabli przez całe mieszkanie.
Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tym związane?

27 ODPOW. 27
oldguest
Początkujący

JackAL napisał(a):

ponoc router wifi nie powinien miec wplywu na przekazywany sygnal bo na innej czestotliwosci nadaja

Jeśli nadaje ściśle w paśmie 2,4 to nie ale jeśli jest tak blisko telewizora może zakłócać pracę przez wytwarzane pole elektromagnetyczne które pewnie sieje na duży zakres częstotliwości. Najprościej wyłączyć router i zobaczyć czy się poprawiło.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

JackAL napisał(a):

przez to ze jest to kolejny tv u mnie rozumie sie ze mialem jeden ale go wymienilem na inny egzemplarz bo myslalem ze moze to byc jakas wada fabryczna

Jeśli to jest drugi telewizor tego samego modelu, tzn że na pewno kwestia zakłócenia sygnału.

acinloop
Nowicjusz

Przepraszam że się wtrącę :c6 czy Wy wiecie coś o sieciach wifi ? Bo to pole elektromagnetyczne i zakłócanie innych urządzeń rozłożyło mnie na łopatki :slight_smile:

Zimny_
Użytkownik

Moja wiedza na temat sieci wireless jest dla moich potrzeb wystarczająca. Ale za to Ty nabijając się z zakłóceń wywołanych innymi urządzeniami, też nie zabłysnąłeś. Skoro próbujesz nabijać się z kogoś, to rób to nie błaźniąc siebie samego.
Na częstotliwościach 2.4 GHz działa wiele urządzeń i każde z nich może wywoływać zakłócenia (zagłuszać sygnał). Przykładem takich urządzeń są np. Bluetooth, kuchenki mikrofalowe, telefony bezprzewodowe, urządzenia wi-fi itd.
Faktem jest, że Sony w technologii wireless wykorzystuje standard OFDM i nadaje na częstotliwościach od 5.15GHz do 5,25GHz. Z takiej rozdzielczości korzystają również np. kamery monitoringu miejskiego. Jak wynika ze specyfikacji tej metody modulacji, nakładanie się obrazów jest możliwe. System ten wysyła kilka kopii sygnału. Jest wtedy możliwe wysyłanie większej ilości bitów danych. Wiadomo, że obraz HD waży dużo, wysyłanie jak i odbieranie danych nie może mieć opóźnień, wszystko musi być synchronizowane. Jeśli któraś kopia opóźni się, nastąpi efekt o którym mowa.
Proponuję przeczytać chociażby wikipedie, jest to wyjaśnione w mało skomplikowany sposób, każdemu co nieco rozjaśni:

http://pl.wikipedia.org/wiki/OFDM

Zimny_
Użytkownik

Odwołam się jeszcze raz do instrukcji obsługi, którą warto przeczytać. Tam są podane zalecenia ustawień jednostki wysyłającej sygnał i odbiornika. Dodatkowo jest dział "rozwiązywanie problemów" gdzie są informacje na temat możliwych zakłóceń oraz skutów spowodowanych przez inne urządzenia podłączone w pobliżu jednostki sygnałowej. Wątpię, że inżynierzy od Sony mają mniejszą wiedzę niż acinloop (nie ubliżając Ci). Przy rozłożeniu na łopatki polecam czosnek i mleko z miodem - szybko podnosi ;)

acinloop
Nowicjusz

Po pierwsze nie chciałem nikogo obrażać, jeśli obraziłem to przepraszam.
Po drugie rozśmieszyły mnie teorie o routerach wifi.
To trzecie na technologiach Sony (standard OFDM) się nie znam więc nie będę się w tym temacie udzielał.
Po czwarte mogę coś napisać o poruszonych problemach z routerem wifi.
Jeśli nadaje ściśle w paśmie 2,4

Większość routerów w naszych domach nadaje na częstotliwości 2,4 GHz.
Pisząc o paśmie 2,4 GHz tak naprawdę myślimy o o pewnym zakresie częstotliwości. W standardzie 802.11b w Europie stosuje się częstotliwości od 2,412 do 2,472 GHz podzielone na 14 kanałów po 22 MHz każdy. Czyli ściśle to bardzo ogólne pojęcie
wytwarzane pole elektromagnetyczne

W sieci bezprzewodowej dane są wysyłane i odbierane za pomocą fal radiowych na częstotliwości 2,4 i 5 Ghz na te fale nakładany jest sygnał (dane) z urządzeń wifi.
Na tej samej zasadzie działają odbiorniki FM tylko na fale radiowe (87,6- 107,7 MHz) nakładana jest min fonia.
Jak widać częstotliwości są zupełnie inne.
Najprościej wyłączyć router i zobaczyć czy się poprawiło.

Proponuję zrobić test i postawić router koło telewizora lub odbiornika FM i czekać na zakłócenia.

Zimny napisał(a):

Faktem jest, że Sony w technologii wireless wykorzystuje standard OFDM i nadaje na częstotliwościach od 5.15GHz do 5,25GHz

scarface napisał(a):

Nie będzie żadnych zakłóceń, też się na tym zastanawiałem :smileyugeek: i rozmawiałem z osobą, w tych tematach obeznaną, czytałem też trochę na innych forach. Nawet jeśli obok będzie inny tv (ten sam model, np. za ścianą sąsiada) nie będą sobie wchodziły w paradę. Inne urządzenia tym bardziej nie mają nić do wirelles'a.

ale to działa w zupełnie innym paśmie....

Zimny napisał(a):

Jak wspomniał CS Bielsko, urządzenie te nadaje na innym paśmie, nie zakłócanym przez inne urządzenia, prze telefony, piloty, BT itp.

Jak już wspominałem routery wifi w domach nadają na częstotliwości 2,4 Ghz a tu mamy 5 GHz, więc zakłóceniach niema mowy.

JackAL napisał(a):

Puszka od tv jest ok 50 cm niedaleko stoi router wifi od netu

JackAL napisał(a):

zastanawiam sie czy nie jest to wlasnie wlasnie wina routera wlan od internetu

Zimny napisał(a):

i przeniesienie routera wi-fi od internetu w inne oddalone miejsce.

Routery wifi mają standardowe anteny "patyczkowe" dookólne o zasięgu ok 30m wewnątrz budynku i ok 300m na wolnej więc dosuwanie routerów od tv nie ma sensu. W praktyce te odległości mogą być większe.

Zimny napisał(a):

Przy rozłożeniu na łopatki polecam czosnek i mleko z miodem - szybko podnosi ;)

Dziękuje, na pewno zastosuję :smileythumbsup:

oldguest
Początkujący

acinloop - nie wiadomo czy to nie router 2 zakresowy. Polecam też lekturę standardu 802.11a.

acinloop
Nowicjusz

nie wiadomo czy to nie router 2 zakresowy

A nawet jeśli dwuzakresowy (co jest rzadkością) to ustawiając parametry wifi, czy to przez ftp czy z poziomu dołączonego softu sami wybieramy kanał i co za tym idzie częstotliwość (ściśle związaną z danym kanałem) pracy routera. I jeśli te zakłócenia będą (w co wątpię) to w łatwy sposób możemy to zmienić. Jeszcze raz polecam zrobić test na zakłócenia zbliżając router, kartę wifi bądź antenę do tv lub odbiornika i czekać na zakłócenia.
Polecam też lekturę standardu 802.11a

A ja polecam lekturę standardu 802.11g bądź n bo standard a to raczej nic nowego. Standard .11a pracuje tylko na częstotliwości 5GHz z "prędkością" max 54 Mb/s.
Szukając źródła zakłóceń skupił bym się bardziej na urządzeniach bluetooth, to one powodują największe zaśmiecenie częstotliwości 2,4GHz (podzieloną na 79 kanałów co 1 MHz w przypadku BT) ze względu na przeskakiwaniu całego pasma wiele razy na sekundę (1600 skoków na sekundę) w celu przesyłu danych bądź wyszukiwania urządzeń BT. Chociaż jak już było napisane:

Zimny napisał(a):

Faktem jest, że Sony w technologii wireless wykorzystuje standard OFDM i nadaje na częstotliwościach od 5.15GHz do 5,25GHz

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/doh.gif
I znowu nie ta częstotliwość...

JackAL
Początkujący

Zrobilem pare testow i na pewno nie jest ro router w domu nie mam tez zadnuch urzadzen bluetooth

nie mam pojecia co powoduje zaklucenia

Zimny_
Użytkownik

No to skontaktuj się z serwisem:

http://www.sony.pl/article/id/1079021491909

acinloop

Dane zawarte w instrukcji mówią o zastrzeżeniach, środkach ostrożności i zaleceniach. Może w tych urządzeniach są też inne technologie, na które w/w urządzenia mogą oddziaływać w taki sposób. Jeśli nie, to po co wpisywali by takie rzeczy w instrukcjach??