anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

bravia 1080 wireless-na jaką największą odległość sygnał HD

pankracy-----
Początkujący

bravia 1080 wireless-na jaką największą odległość sygnał HD

Chciałbym kupić telewizor Sony KDL-40EX1.
Telewizor ten bezprzewodowo odbiera sygnał HD z innych urządzeń.
Moje pytanie sprowadza się do tego, z jakiej odległości telewizor odbierze bez utraty jakości sygnał HD za pomocą technologii Wireless. Mój problem wynika z faktu, iż muszę przesłać sygnał na odległość około 10 metrów z drugiej części mieszkania, ponieważ nie chcę ciągnąć kabli przez całe mieszkanie.
Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tym związane?

27 ODPOW. 27
JackAL
Początkujący

Wiem ze nie jest to wina kablowki a wina telewizora a raczej czegos co ma wplyw na przekazywany sygnal do telewizora poniewaz po odlaczeniu wszystkiego od stacji glownej tv i na wlaczonym tv zamiast cziaglego czarnego obrazu pojawiaja sie "rozblyski" naweet jesli wylaczylem wszystkie urzadzenia w domu czyli zaklucac sygnal musi cos z zewnatrz no chyba ze jest cos innego

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Kontaktowałeś się z serwisem?

JackAL
Początkujący

Dzwonilem do serwisu to powiedzieli mi ze musza zabrac tv ale to najprawdopodobniej nie jest wina telewizora (bo watpie zebym dostal 2 egzemplarze uszkodzone) to musza byc jakies zaklucenia i juz nie mam pomyslu co to moze byc :smileyevil:

Zimny_
Użytkownik

JackAL napisał(a):

juz nie mam pomyslu co to moze byc :smileyevil:

Po to jest serwis, nie masz pomysłu to dzwonisz :D

salty-----
Poszukiwacz

Mam KDL-52EX1. Odbiornik i telewizor w tym samym pokoju, 3.5m od siebie. Półki drewniane (instrukcja sugeruje by nie stawiać na konstrukcjach metalowych). I częste zerwania połączenia, rzadziej obrazu, częściej kilkusekundowe zaniki dźwięku. Router w drugim pokoju, różne ustawienia, był już dla sprawdzenia wyłączany. Nic to nie pomaga, zresztą to absurd by nie móc korzystać z bezprzewodowego internetu w dzisiejszych czasach, to by dyskwalifikowało bezprzewodową technologię BRAVIA 1080. Poza tym mieszkając w centrum miasta jestem w zasięgu wielu sieci. Serwis doradza wyłączenie routera i uważa, że to jest główna przyczyna. Wyłączenie niczego nie daje, patrz wyżej=błędne koło. Zresztą router działa tylko na częstotliwościach 2.4Gh i z 5Gh nie powinien interferować. Jeśli jednak tak się dzieje, to nadchodząca specyfikacja 802.11n ze swoim pasmem 5Gh dopiero pogorszy sprawę.
Nie mam mikrofalówki, za to trochę bezprzewodowego sprzętu. Co po wielkim ekranie i braku kabli, jeśli straciłem już wiele decydujących momentów w filmach, ciekawych puent w dialogach. Niestety obawiam się, że to niedopracowana technologia. Był cały wątek na amerykańskich stronach Sony, teraz usunięty (wyświetlają się bombki i świąteczna strona główna). Ludzie narzekali właśnie na te wszystkie objawy, gubienie dźwięku i obrazu. Nie chcę być złym prorokiem, ale to po prostu wygląda na pierwsze śliwki robaczywki, czytaj wczesną fazę nowej technologii (sam fakt, że przesyłane jest 1080i a nie p, świadczy o wąskim gardle). No i nie ma szansy na żaden upgrade firmware'u, bo o to pytałem.
Tylko dlaczego beta testerzy muszą za to słono płacić?
Pozdrawiam, królik doświadcza(l)ny przez Sony

oldguest
Początkujący

No to muszę dodać od siebie że u nas w Centrum Handlowym gdzie po odpaleniu jakiegoś wykrywacza sieci wykrywa około 15 sieci Wi-Fi (transfer jak jest 6Mbps to jest dużo przez sieć N która w praktyce powinna dawać około 130-170Mbps) do tego mamy kilka sprzętów S-Air, BT w co drugim urządzeniu, 2 telefony bezprzewodowe ciągłe 2 telewizory EX i ZX i działają.
Ale za to zdarzyło nam się że na 10 sprzedanych kin domowych S-Air jedno wraca ponieważ u klienta jest za dużo zakłóceń (wystarczą 3 mocne sieci Wi-Fi na 3 wybranych kanałach w których działa S-Air).
A czy zmiana kanałów transmisji na telewizorze nie pomaga?
Problem nie jest powszechny a czasem widać się zdarza (nam jeszcze żaden klient nie zgłaszał problemu).

salty-----
Poszukiwacz

Ale pewnie macie wyłączony dźwięk. Generalnie działa, w końcu to Sony, ale przywykłem, że właśnie Sony ma rzeczy dopracowane, stąd zawód

Zimny_
Użytkownik

Wszystko powinno działać bez dziwnych efektów. Żadna firma nie wypuściłaby telewizora, który nie działa. Jeśli masz uważasz, że jest jakieś uszkodzenie, nie działa coś prawidłowo i Ty nie masz na to wpływu - to zgłoś do serwisu. Gwarancja jest na długi okres czasu, serwis przyjeżdża do Ciebie, a nie Ty do serwisu - chyba lepiej nie może być. Doskonale rozumiem, jak to jest ze sprzętem na który wydało się sporo kasy, a nie działa tak jak powinien. I od tego jest opieka serwisu.