Podziel się wrażeniami!
Chciałbym kupić telewizor Sony KDL-40EX1.
Telewizor ten bezprzewodowo odbiera sygnał HD z innych urządzeń.
Moje pytanie sprowadza się do tego, z jakiej odległości telewizor odbierze bez utraty jakości sygnał HD za pomocą technologii Wireless. Mój problem wynika z faktu, iż muszę przesłać sygnał na odległość około 10 metrów z drugiej części mieszkania, ponieważ nie chcę ciągnąć kabli przez całe mieszkanie.
Czy ktoś miał może jakieś doświadczenia z tym związane?
JackAL napisał(a):
ponoc router wifi nie powinien miec wplywu na przekazywany sygnal bo na innej czestotliwosci nadaja
JackAL napisał(a):
przez to ze jest to kolejny tv u mnie rozumie sie ze mialem jeden ale go wymienilem na inny egzemplarz bo myslalem ze moze to byc jakas wada fabryczna
Przepraszam że się wtrącę czy Wy wiecie coś o sieciach wifi ? Bo to pole elektromagnetyczne i zakłócanie innych urządzeń rozłożyło mnie na łopatki
Moja wiedza na temat sieci wireless jest dla moich potrzeb wystarczająca. Ale za to Ty nabijając się z zakłóceń wywołanych innymi urządzeniami, też nie zabłysnąłeś. Skoro próbujesz nabijać się z kogoś, to rób to nie błaźniąc siebie samego.
Na częstotliwościach 2.4 GHz działa wiele urządzeń i każde z nich może wywoływać zakłócenia (zagłuszać sygnał). Przykładem takich urządzeń są np. Bluetooth, kuchenki mikrofalowe, telefony bezprzewodowe, urządzenia wi-fi itd.
Faktem jest, że Sony w technologii wireless wykorzystuje standard OFDM i nadaje na częstotliwościach od 5.15GHz do 5,25GHz. Z takiej rozdzielczości korzystają również np. kamery monitoringu miejskiego. Jak wynika ze specyfikacji tej metody modulacji, nakładanie się obrazów jest możliwe. System ten wysyła kilka kopii sygnału. Jest wtedy możliwe wysyłanie większej ilości bitów danych. Wiadomo, że obraz HD waży dużo, wysyłanie jak i odbieranie danych nie może mieć opóźnień, wszystko musi być synchronizowane. Jeśli któraś kopia opóźni się, nastąpi efekt o którym mowa.
Proponuję przeczytać chociażby wikipedie, jest to wyjaśnione w mało skomplikowany sposób, każdemu co nieco rozjaśni:
http://pl.wikipedia.org/wiki/OFDM
Odwołam się jeszcze raz do instrukcji obsługi, którą warto przeczytać. Tam są podane zalecenia ustawień jednostki wysyłającej sygnał i odbiornika. Dodatkowo jest dział "rozwiązywanie problemów" gdzie są informacje na temat możliwych zakłóceń oraz skutów spowodowanych przez inne urządzenia podłączone w pobliżu jednostki sygnałowej. Wątpię, że inżynierzy od Sony mają mniejszą wiedzę niż acinloop (nie ubliżając Ci). Przy rozłożeniu na łopatki polecam czosnek i mleko z miodem - szybko podnosi
Po pierwsze nie chciałem nikogo obrażać, jeśli obraziłem to przepraszam.
Po drugie rozśmieszyły mnie teorie o routerach wifi.
To trzecie na technologiach Sony (standard OFDM) się nie znam więc nie będę się w tym temacie udzielał.
Po czwarte mogę coś napisać o poruszonych problemach z routerem wifi.
Jeśli nadaje ściśle w paśmie 2,4
Zimny napisał(a):
Faktem jest, że Sony w technologii wireless wykorzystuje standard OFDM i nadaje na częstotliwościach od 5.15GHz do 5,25GHz
scarface napisał(a):
Nie będzie żadnych zakłóceń, też się na tym zastanawiałem :smileyugeek: i rozmawiałem z osobą, w tych tematach obeznaną, czytałem też trochę na innych forach. Nawet jeśli obok będzie inny tv (ten sam model, np. za ścianą sąsiada) nie będą sobie wchodziły w paradę. Inne urządzenia tym bardziej nie mają nić do wirelles'a.
Zimny napisał(a):
Jak wspomniał CS Bielsko, urządzenie te nadaje na innym paśmie, nie zakłócanym przez inne urządzenia, prze telefony, piloty, BT itp.
JackAL napisał(a):
Puszka od tv jest ok 50 cm niedaleko stoi router wifi od netu
JackAL napisał(a):
zastanawiam sie czy nie jest to wlasnie wlasnie wina routera wlan od internetu
Zimny napisał(a):
i przeniesienie routera wi-fi od internetu w inne oddalone miejsce.
Zimny napisał(a):
Przy rozłożeniu na łopatki polecam czosnek i mleko z miodem - szybko podnosi
acinloop - nie wiadomo czy to nie router 2 zakresowy. Polecam też lekturę standardu 802.11a.
nie wiadomo czy to nie router 2 zakresowy
Zimny napisał(a):
Faktem jest, że Sony w technologii wireless wykorzystuje standard OFDM i nadaje na częstotliwościach od 5.15GHz do 5,25GHz
Zrobilem pare testow i na pewno nie jest ro router w domu nie mam tez zadnuch urzadzen bluetooth
nie mam pojecia co powoduje zaklucenia
No to skontaktuj się z serwisem:
http://www.sony.pl/article/id/1079021491909
acinloop
Dane zawarte w instrukcji mówią o zastrzeżeniach, środkach ostrożności i zaleceniach. Może w tych urządzeniach są też inne technologie, na które w/w urządzenia mogą oddziaływać w taki sposób. Jeśli nie, to po co wpisywali by takie rzeczy w instrukcjach??