anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Bravia 40S4000 a obraz z dekodera UPC

profile.country.en_GB.title
tymonski
Początkujący

Bravia 40S4000 a obraz z dekodera UPC

Witam.

Nie wiem już co zrobić z moim problemem, więc postanowiłem napisać na forum, może ktoś z was będzie wiedział co jest grane.

Chodzi o 40s4000 i dekoder "UPC Mediabox HD z nagrywarką" (ten płaski). Podłączone są kablem HDMI na wyjście w telewizorze HDMI nr 2. I teraz sytuacja wygląda następująco:

Włączam tv, włączam dekoder (kolejność nie ma znaczenia) i na telewizorze wybieram źródło obrazu na drugie HDMI - czyli tam gdzie jest podłączony dekoder. Na telewizorze kanał się zmienia, ale obraz z dekodera UPC się nie pojawia.

I teraz uściślę, że nie jest tak, że w ogóle nie mam obrazu z UPC, bo bym telewizji nie mógł oglądać. Po prostu w połowie przypadków obraz pojawia się od razu bez problemu (wyskakuje okieneczko "1080i" i pojawia się obraz), a w drugiej połowie obraz się nie pojawia i muszę kombinować aż złośliwy martwy sprzęt zaskoczy - wyłączyć dekoder, wyłączyć tv, włączyć tv, włączyć dekoder, zmienić źródło na TV, znów wybrać źródło na HDMI - i tak w kółko w dowolnej kolejności. Aż łaskawie zaskoczy. A czasami to nawet pojawi się na ekranie żółty napis by sprawdzić podłączenie bo nie ma sygnału.

Czyli podsumowując, zamiast normalnie załączyć obraz z dekodera, telewizor czasami wydziwia.

W biurze obsługi Sony powiedzieli, żeby to pewnie wina dekodera i żeby uaktualnić mu oprogramowanie. Ale on ma najnowsze, bo kontaktowałem się z UPC (soft jest uaktualniany w trybie czuwania nocą) i oni odsyłają do Sony.

Może macie jakieś rozwiązanie?

Tymon.

10 ODPOW. 10
oldguest
Początkujący

Podłączyć dekoder componentem?

tymonski
Początkujący

Nie znam się dokładnie na podłączeniach i kablach, ale dekoder ma HDMI i tv scart. Rozumiem że chodzi ci o to drugie połączenie. Ok, ale wtedy jakość obrazu jest znacznie słabsza, niż na HDMI, prawda?

oldguest
Początkujący

Czy jest możliwość żeby sfotografować ten dekoder z tyłu i wkleić zdjęcie?

tymonski
Początkujący

Dziękuję, że próbujesz mi pomóc.
Niestety zdjęcia nie zrobię, ale opiszę jak najdokładniej umiem. Od lewej do prawej.

Wejście na kabel antenowy, złącze usb, dwa złącza ETH 2 i ETH 1, złącze HDMI, TV Scart, slot na kartę, biały i czerwony chinch AUDIO OUT L i R, złącze Optical audio out, jakaś dziurka "test" i zasilacz.

Monter od razu podłączył mi to na HDMI i działało. Dopiero jak poszedł, zacząłem zauważać problem.

ps - czy może mieć na to wpływ to, że zaprogramowałem pilot od upc tak, by obsługiwał też telewizor sony? wg mnie to nie ma związku, ale wolę powiedzieć o tym szczególe... :)

oldguest
Początkujący

No więc nie ma componenta (z dyskiem często nie mają).

W każdym razie może inny kabel spróbować (lepszy/firmowy)?

tymonski
Początkujący

Właśnie wpadłem na inne forum i pozwolę sobie zacytować dwa posty, co może w przyszłości czytającym ten temat podsunąć jakieś rozwiązanie. Oto co znalazłem:

Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem telewizji cyfrowej UPC z dekoderem nagrywarką HD. Od samego początku pojawia się problem przy uruchamianiu zestawu. Wg pracownika UPC najpierw uruchamiamy dekoder następnie włączamy TV i wtedy występuje znaczący problem na odbiorniku ukazuje się komunikat ;tryb nie dostępny lub brak sygnału. Włączanie i wyłącznie niekiedy trwa do 15 minut aby obraz zaskoczył. Po wielu próbach najskuteczniejszym sposobem stało się wyciągniecie końcówki przewodu z gniazda HDMI obraz pojawia się natychmiast jest to niestety IRYTUJĄCE !!!!!!!!!!.
Dekoder podłączony jest do odbiornika TV przewodem HDMI; zmieniałem przewód bez rezultatu. Wejście HDMI w telewizorze działa prawidłowo. Podłączyłem inne urządzenie poprzez przewód HDMI. Posiadam dekoder HD UPC typ CISCO – model 8485DVB, telewizor SAMSUNG LE40R7. Proszę o pomoc.
maxiart

Jak mi wyjaśniono prawdopodobnie abym mógł korzystać z dekodera HD Cisco musiałbym wgrać nowe oprogramowanie do TV przez serwis, skończyło się na wymianie na dekoder Philipsa. Z informacji uzyskanej przez serwisanta upc jeśli TV nie działa z dekoderem i jest na gwarancji to jest możliwe wgranie nowszego oprogramowania przez serwis od TV.
Z nowym dekoderem problem zniknął.
maxiart

Może to będzie jednak wina dekodera, a nie telewizora, jak sądziłem... Ehhh. Zwątpiłem w Sony, przepraszam :)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Czyli co sugerujesz? Dla mnie taka informacja nie tyle co nie jest wiarygodna, ale jest błędna. Podobne tematy były poruszane już setki razy. Moim zdaniem pan serwisant który doradzał w zacytowanym fragmencie - po prostu umywa ręce. Jeśli jakaś firma wypuszcza dekoder który nie współgra z żadnymi telewizorami - to nie jest to wina producentów telewizorów. Chcąc zrozumieć istotę HDMI, przesyłanie sygnału itd, należy na początku zainteresować się podstawowymi zastosowaniami przy tym podłączeniu. Zacznijmy od tego, że każde podłączenie, każde rodzaj przesyłania sygnału podlega standaryzacji, pewnym normom. Wszystkie firmy produkujące sprzęt muszą podlegać tym normom. HDMI posiada opracowany przez firmę Intel protokół zabezpieczający sygnał przed nielegalnym kopiowaniem. Udostępnia go w postaci gotowej kości z elektroniką - którą montuje się w telewizorach. Firmy takie jak Sony, czy cytowany przykład z Samsunga - nie mają większego wpływu na działanie tego protokołu. To urządzenia typu dekoder są coraz bardziej skomplikowane, wrzuca sie tam coraz nowsze rozwiązania - które nie rzadko kłócą się z zabezpieczeniami. Dobrym przykładem sa sytuacje które miały miejsce z dekoderami Nki. I w konsekwencji to Nka naprawiała oprogramowanie - bo to ich wina.
Co do zmiany oprogramowania w telewizorze, firmy produkujące telewizory nie mogą zmieniać charakterystyki np. protokołu HDCP. Firma produkująca ten układ może naprawić ewentualny konflikt i udostępnić firmware.
Tymonski - zawsze można zgłosić się do serwisu, albo do biura obsługi klienta Sony i zapytać o rozwiązanie.
Ja pierw sprawdziłbym czy porty HDMI w LCD są sprawne (np. podłączając inne urządzenie pod HDMI). Dekoder poza HDMI można podłączyć przez component. Jakość obrazu jest taka sama, jedynie musisz osobnym kablem podłączyć dźwięk. Jeśli czułbym się bardzo zawiedziony, zwróciłbym dekoder, albo poprosił o wymianę na inny.

tymonski
Początkujący

Dzięki Zimny za te szczegóły. Jestem po wizycie serwisanta UPC i teraz znów jestem w kropce...

Otóż serwisant przywiózł inną sztukę tego samego dekodera - Cisco. Podłączyliśmy i jest ten sam problem. No to poszedł do samochodu i przyniósł ten drugi model - Philipsa. I na powiedzmy 20 prób włączenia, niestety w 3 też nie zaskoczył. Ale zauważyłem poprawę, bo teraz już załącza obraz zdecydowanie częściej. Tak jak wtedy był problem co drugi raz, to tutaj 4 na 5 prób jest udanych. Jak się nie uda, to ewentualnie trzeba zmienić kanał i zaskoczy. To jakieś pocieszenie, bo przy starym musiałem podchodzić, wyjmować i na nowo wsadzać kabelm HDMI :)

A że pan zostawił mi jeszcze inny kabel HDMI, to postanowiłem go użyć i wymienić tamten. Zimny - pewnie będziesz wiedział - ten nowy kabel ma takie walcowate zgrubienia pod koniec przewodu, tuż przed wtyczkami. Tamten stary kabel HDMI nie miał nic takiego. To robi jakąś różnicę?

Co to twojej sugestii z portami HDMI i kablem... Mam też Xboxa 360 podłączonego innym kablem na inne HDMI. Nigdy nie było problemów. Nawet zamieniłem między nimi kable i dalej był problem z dekoderem.

Potestuje dekoder jeszcze parę dni i ewentualnie znów zadzwonię do Sony. Ostatnio sugerowali żeby po prostu zmienić kabel HDMI...

pepe40
Początkujący

Pewnie by tu pomógł inteligentny kabel iHDMI,tylko cena trochę zaporowa,od 150 pln w górę.