Podziel się wrażeniami!
witam,
1 marca nabyłem telewizor bravia, model jak w tytule, to ten z bezprzewodowym łączem, biały z czarną ramką po bokach, z powodu nieobecności telewizor podłączyłem dopiero po tygodniu, szczególnie kiedy na ekranie jest dużo jasnych monych kolorów (bardzo to widać w trakcie meczów połki nożnej) po obu stronach ekranu i mocniej w narożnikach ekran wygląda jakby był niedoświetlony, zgłosiłm narpawę i był u mnie serwisant, sprawdził tv i powiedział że wprawdzie widzi zacienienie ale że to jest CECHA (!?!?) i że ten telewizor ma podietlenie led i ma prawo tak reagować i mam się do tego przyzwyczaić że boki i narożniki tak wyglądają
czy rzeczywiście ten telewizor, który mało nie kosztuje ma taką cechę?
z góry dziękuję za odpowiedź i sugestie
Napisałeś o podświetleniu LED, seria EX1 nie ma LED tylko WCG-CCFL (świetlówki z zimną katodą). Seria ZX1 ma Edge LED.
Ciężko określić nie widząc ekranu. W założeniu podświetlenie powinno być równe, ale dopuszczalna jest lekka nierówność która nie wpływa na jakość obrazu. W technologii Edge LED diody są ustawione na krawędziach, a światło przenoszone przez skomplikowaną materię w telewizorze. W wyniku tego może powstać efekt nierównego podświetlenia. Edge LED użyty w ZX1 w porównaniu do Edge LED użytym w nowych modelach Sony przeszedł sporo zmian, co widać po obrazie.
też mnie zdziwiło że gośc z serwisu powiedział że tu jest podświetlenie led ... ja specjalistą nie jestem, a cimne krawędzie po bokach ekranu są denerwujące, czeka mnie jeszcze jedna wizyta w sklepie
W jakim sklepie kupowałeś telewizor?
PS
Masz ten biały (wejdź na link poniżej)?
http://www.sony.pl/comparison/kdl40ex1baep/kdl40zx1aep