Podziel się wrażeniami!
Wszystkiego NajNoworoczniejszego na wstępie!
Spotkał się ktoś z Was (problem zauważyłem dziś, ostatnia aktualizacja fw do PKG4.089EUL-0108) z następującą przypadłością? Otóż korzystając dotąd z opcji 'automatyczna zamiana usług' w ustawieniach tv cyfrowej nic takiego się nie działo, a TV samoistnie dokładał nowe programy DVB-T w miarę ich udostępniania (np. TVN7 i Puls2 od niedawna, wcześniej TVP Kult. i Hist.)
Dziś sam z siebie namieszał w liście zaprogramowanych stacji do tego stopnia, że dodał 'od czapy' kilkadziesiąt nienadawanych rzecz jasna w ramach tej emisji kanałów, m.in. BBC coś tam, Eurosport, itp. oraz mnóstwo innych, przypuszczalnie, testowych producenta, sądząc po ich nazwach, np. SONY 480i, SONY 576i, SONY 1080i, NINE HD, NINE 1, NINE 2, itd.
Po ponownym wyszukaniu faktycznie nadawanych kanałów było OK, ale kolejne włączenie TV po pewnym czasie (startuje od ANALOG mimo, że tego nie używam) przyniosło znów ten dziwaczny efekt. Irytujące o tyle, że miesza w kolejności zaprogramowanych stacji i gubi ustawienia zastępując je fikcyjnymi pozycjami. Dziwi zawartość tego, co się programuje, trudno przypuszczać, że te 'krzaki' pochodzą z oficjalnej emisji DVB-T, zatem będę wdzięczny za wieści - może to wina softu?
Widzę, że nikt się z niczym podobnym nie spotkał, ale zaktualizuję wątek 'dla potomności'. Otóż, zasięgnąwszy rady serwisu, sprawdzona została antena - nie rzutuje na dziwne zachowanie TV, wyłączone zostały opcje 'automatycznej zamiany usług cyfrowych' - też bez wpływu, finalnie TV odpoczął nieco od sieci elektrycznej, ale po restarcie nie 'zgubił' błędu... Natomiast po takim zabiegu dał nowe oznaki - w menu ustawienia zgłasza się opcjami, których ten model (EX700) nie posiada : ), np. 'ustawienia 3D', 'alarm zbliżeniowy', 'dost. do położenia oglądającego' (dwie ostanie z uwagą: - funkcja niedostępna z powodu błędu kamery), 'podświetlane logo', 'bezprzewodowa LAN (wbud.)'. Zdaje się też, że czasem nie skaluje poprawnie SD i wyświetla samorzutnie 4:3 na przemian z 16:9.
Zatem póki co, czekają go odwiedziny u speców, może pomoże postawienie go na nowo, może też skończyć się wymianą płyty...
Nie instalowałem jeszcze nowej wersji firmware. Na starszych wersjach przeprowadzałem parę parę aktualizacji oprogramowania, ale nic podobnego nie wyskoczyło. Raz ustawienia kanałów, ich kolejność z naziemnej cyfrowej, jak i analogowej uległy zmianie. Tylko po przywróceniu ustawień fabrycznych powróciło do normy. Proponuję to samo, czyli przywrócenie ustawień fabrycznych, automatyczną inicjalizację, jeśli nie pomoże to serwis.
Niestety 'Ustawienia fabryczne' już nie pomagają, ponowna próba aktualizacji ostatnią paczką też nie - zgłasza się jak zaktualizowany : ). Kicha straszna - umówiony do serwisu. Dam znać o efektach.
Instalowałem nowy firmware na EX710. Telewizja z kablówki, ale nic z listą się nie stało. Instalacja przebiegła ok, nie ma dodatkowych funkcji, wszystko jest ok. Ciekawy przypadek, daj znać co stwierdził serwis.
U mnie na EX500 z najnowszym softem nic złego się nie dzieje,-narazie...
Jest już po serwisie, gdzie przywrócono ustawienia fabryczne. Wygląda na to, że wszystko jest OK. Sami byli zdziwieni objawami, bo ponoć dotąd taki zonk się nie trafił. Podejrzenie padło na błąd przy ostatniej aktualizacji (która niby przebiegła pomyślnie), może chwilowy zanik napięcia, może inne zakłócenia. Rzeczywiście usterka ujawniła się na drugi dzień po ostatnim wyłączniu po upgrade do ...089.....
Uff : )
Ciekawy przypadek, ale najważniejsze że wszystko sprawnie poszło. W elektronice różne rzeczy mogą się zdarzyć...