anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DLNA dla KDL 40Z4500 brak w menu ikonki VIDEO

Waldemar
Początkujący

DLNA dla KDL 40Z4500 brak w menu ikonki VIDEO

W menu brak jest ikonki VIDEO . Jako , że standard DLNA przewiduje podłączenie poprzez LAN ETH - przesył grafiki , muzyki i video - czy można liczyć na aktualizację :c20

27 ODPOW. 27
Waldemar
Początkujący

Zimny napisał(a):

Jeśli tak bardzo zależy Ci na przesyłaniu wideo przez USB lub DLNA, to dlaczego wybrałeś telewizor który tego nie potrafi?

:c37
H.......m ,
zaufałem znakowi firmowemu SONY - oraz standardowi wg DLNA dla KDL 40Z4500

Gdybym wiedział -- kupiłbym TV jedynie z wejściami HDMI , bez niedopracowanego standardu wg. DLNA stosowanego w Z4500.
A , tak wydałem więcej aniżeli to warte ok 1000zł . Za , zaoszczędzoną kwotę zakupiłbym serwer multimedialny jak stosuję obecnie.
Co do reszty odnośnie TV :c4 :c22 -- jest ogólnie OK
Jednak brak transferu VIDEO po LAN i USB dwója z wykrzyknikiem !!!!
:smileyhappy:

tomeko
Początkujący

Wiesz, sam znak DLNA nie oznacza możliwości odtwarzania filmów przez DLNA (są ramki na zdjęcia z certyfikatem DLNA, są zestawy audio z DLNA - na nich nie odtworzysz filmu). Standard się rozwija. Pierwsze TV z DLNA też nie obsługiwały video. Kupiłeś stary model telewizora i nie sprawdziłeś (SONY nigdy nie pisało że seria 4500 obsługuje video). Możesz mieć pretensje tylko do siebie.

Waldemar
Początkujący

tomeko napisał(a):

Wiesz, sam znak DLNA nie oznacza możliwości odtwarzania filmów

Faktycznie to chyba jest tylko "znak" DLNA :c20
A , według Ciebie co oznacza ? :smileyhappy:

tomeko
Początkujący

DLNA oznacza, że jeżeli posiadam serwer i renderer (odtwarzacz) z certyfikatem DLNA, to będą ze sobą współpracowały w zakresie obsługiwanych mediów.
Chyba nie oczekujesz, że prosta elektroniczna ramka na zdjęcia z certyfikatem DLNA będzie odtwarzała filmy i muzykę. Certyfikacja DLNA zaczęła także obejmować drukarki, w których ciężko mi wyobrazić sobie odtwarzanie filmów.
Jest wiele użądzeń z certyfikatem DLNA, które nie wyświetlają filmów, np:
http://www.us.onkyo.com/model.cfm?class=Receiver&m=TX-NR807
Ty po prostu kupiłeś stary model TV, który został opracowany jako duża ramka na zdjęcia i odtwarzacz audio.
Załóżmy, że za 5 lat powstanie technologia wiązania krawatów, zostanie ustandaryzowana przez DLNA, i co... będę wszędzie pisał, że DLNA to tylko znaczek, bo moje KDL-40W5500 nie potrafi wiązać krawatów mimo że ma znaczek DLNA?
Niestety technologia idzie na przód i standaryzacja będzie zachodziła w coraz większym zakresie.

Waldemar
Początkujący

tomeko napisał(a):

DLNA oznacza, że jeżeli posiadam serwer i renderer (odtwarzacz) z certyfikatem DLNA, to będą ze sobą współpracowały w zakresie obsługiwanych mediów.

H.....m ,
1) możesz rozszerzyć
"serwer i renderer (odtwarzacz)" -- możesz napisać więcej
"w zakresie obsługiwanych mediów" -jakie media?
2) Czy transferu Video po LAN i USB do tego nie zaliczasz ??
3) Czy , umożliwienie współdzielenia zasobów multimedialnych w ramach sieci domowej - bez możliwości przesłania Video po LAN lub USB -- będzie się wg Twojej interpretacji mieściło w standardach wg DLNA ?

Znaczenie z wikipedii DLNA
http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Digital_Living_Network_Alliance

ps. Pisz na temat jak w tytule DLNA dla KDL 40Z4500.......... , bez lania wody o "ramkach , drukarkach ......... itp " , przeczytaj całość tego wątku od początku :c22

tomeko
Początkujący

Waldemar napisał(a):

"serwer i renderer (odtwarzacz)" -- możesz napisać więcej

Serwer: udostępnia media
renderer (odtwwarzacz): odtwarza media udostępnione przez serwer

Waldemar napisał(a):

"w zakresie obsługiwanych mediów"-jakie media?

Media które jest w stanie odtworzyć renderer (nie zawsze będą to wszystkie możliwe media, bo np. renderer nie będzie posiadał głośników albo wyświetlacza, albo bo producent tak postanowił)

Waldemar napisał(a):

2) Czy transferu Video po LAN i USB do tego nie zaliczasz ??

Po LAN tak, USB nie.

Waldemar napisał(a):

3) Czy , umożliwienie współdzielenia zasobów multimedialnych w ramach sieci domowej - bez możliwości przesłania Video po LAN lub USB -- będzie się wg Twojej interpretacji mieściło w standardach wg DLNA ?

Po LAN tak, USB nie.

Waldemar napisał(a):

http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Digital_Living_Network_Alliance

Nic tam nie ma, że musi być video, tylko "Cyfrowe media". DLNA opisuje obsługę wielu mediów przesyłane w różny sposób (np. LAN, WiFi, Bluetooth). I z różnych względów (technicznych, projektowych) urządzenia nie obsługują wszystkich, dopuszczonych przez DLNA technologii.

Waldemar napisał(a):

ps. Pisz na temat jak w tytule DLNA dla KDL 40Z4500.......... , bez lania wody o "ramkach , drukarkach ......... itp " , przeczytaj całość tego wątku od początku :c22

Kupiłeś po prostu dużą ramkę na zdjęcia z odtwarzaczem MP3. To, że jest w formie telewizora, nie oznacza od razu, ze będziesz mógł oglądać filmy przez sieć. Ten telewizor został certyfikowany tylko dla audio i zdjęć: http://certification.dlna.org/certs/REG76563245.pdf i nie jest to wina ani DLNA, ani SONY. Producent postanowił dodać do TV funkcję ramki na zdjęcia i odtwarzacza audio (i nigdzie nie napisał, że będzie coś więcej), więc nie wiem dlaczego oczekujesz, że będzie odtwarzał filmy?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

tomeko napisał(a):

więc nie wiem dlaczego oczekujesz, że będzie odtwarzał filmy?

Widocznie lepiej narzekać, niż uderzyć się pierś i przyznać się do błędu...
Ja również mogę się podpisać pod tym co napisał Tomeko. Moim zdaniem ma 100% racje i w ten sam sposób to rozumiem.

Waldemar napisał(a):

http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Digita ... k_Alliance

Kolego, nie sugeruj się wszystkim co jest zawarte w "Wikipedii". Tu masz większość informacji o rozwoju, certyfikatach, itd dotyczących DLNA.

Zimny napisał(a):

Link do strony głównej organizacji DLNA:
http://www.dlna.org/about_us/about/

Waldemar napisał(a):

A moim zdaniem Tomeko strzelił w sam środek tarczy. Bardzo trafne sformułowanie dotyczące ramek itd. Nie jest to mydlenie oczu i tym bardziej nie jest to nie na temat. Moim zdaniem w doskonały i dosadny sposób tłumaczy różnorodność rodzajów DLNA i co najlepsze - odpowiada na Twoje pytania :smileythumbsup: Chociaż nie wiem jak Ty to zrozumiesz...

Waldemar
Początkujący

:c37

tomeko napisał(a):

Kupiłeś po prostu dużą ramkę na zdjęcia z odtwarzaczem MP3.

Zimny napisał(a):

A moim zdaniem Tomeko strzelił w sam środek tarczy. Bardzo trafne sformułowanie dotyczące ramek itd.

Czytając , powyższe wypowiedzi - poplułem się , ze śmiechu. :smileyhappy:

tomeko napisał(a):

To, że jest w formie telewizora, nie oznacza od razu, ze będziesz mógł oglądać filmy przez sieć. Ten telewizor został certyfikowany tylko dla audio i zdjęć

STANDARD wg DLNA wybiórczy spośród : obraz+muzyka lub obraz+muzyka+video ???? :c31

A tak poważnie :
Stosując ten serwer z poniższego linku , Mam możliwość przsyłania obrazu+muzyki+video na KDL 40Z4500 i TO Mnie cieszy.

http://www.chip.pl/testy/akcesoria/odtwarzacze-multimedialne-z-dyskiem-twardym/manta-hdd1000/specyfication

Sam odbiornik TV KDL 40Z4500 , doskonałej jakości wyrób - zapewniający komfort z korzystania.