Podziel się wrażeniami!
Od jakiegoś czasu możemy odbierać naziemną telewizję w systemie DVB-T (mpeg 4). Chciałbym poruszyć wątek EPG, które nie do końca jest poprawnie wyświetlane w niektórych odbiornikach Sony. Chodzi o to, że pełny opis programu przeczytać można tylko dla aktualnie nadawanej audycji lub następnej w kolejności. Ale już dla trzeciej i kolejnych audycji widnieje tylko krótkie: serial komediowy, kryminał, itp...
Na forum EMITELA przeczytałem, że inne odbiorniki (np. Panasonic, Samsung, również niektóre SONY) poprawnie odczytują EPG z pełnymi opisami, na cały tydzień do przodu. Sami przedstawiciele EMITELA stwierdzili, że sygnał EPG jest nadawany zgodnie z przyjętą w Polsce normą i parametrów nadawania za bardzo zmienić nie mogą.
Gdzie leży przyczyna niepełnego EPG? Czy SONY będzie aktualizowało soft dla Z-tek, jeżeli EMITEL nie zmieni parametrów nadawania?
Naprawdę nikt nic nie wie?
Halo, halo! Jest tu kto?
Zapewne każdy producent upgraduje. Z tego co się orientuje norma a właściwie specyfikacja jest świeża (grudzień?) a nadawanie EPG od stycznia, zresztą zdaje się, że oficjalnie wciąż testowe. Dajmy trochę czasu producentom, bo pewnie wymaga to wszystko synchronizacji. Mnie tylko zastanawia definicja z Wikipedii hasło EPG
Podstawową jej cechą jest wyświetlanie aktualnego programu telewizyjnego, wszystkich dostępnych u danego nadawcy sygnału kanałów (w praktyce tylko większość kanałów posiada te informacje). Pozwala na zapoznanie się z bieżącym programem na dany dzień. Program jest dostępny zwykle z wyprzedzeniem do 7 dni, choć bardzo często w EPG jest widoczny tylko obecnie nadawany i następny program.
Pisze tak jakby był to standard z tym obecnym i kolejnym kanałem.
Sytuacja musi się rozwiązać i albo Emitel "zmodyfikuje" sygnał albo producenci upgradują tv. Pewnie to drugie.
Witam
Strzelba, my się chyba znamy z forum Emitela ...
Od jakiegoś czasu koresponduję z działem obsługi klienta Sony w tym temacie. Niestety wygląda na to, że Sony nie ma zamiaru w jakikolwiek sposób pracować nad poprawą funkcjonowania EPG w DVB-T. Na prośbę skontaktowania się z Emitelem, dostałem odpowiedź, że to Emitel powinien skontaktować się z Sony
Wkurza mnie to, bo olewają kompletnie klienta. Zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę DVB-T to tylko znikoma część rynku, bo ogromna większość naszych rodaków korzysta z satelity lub kablówki, ale nie zmienia to faktu, że TV działa nieprawidłowo. Można tylko liczyć na to, że ktoś się jednak obudzi i postanowi poprawić oprogramowanie.
Dzięki Boston i Przemkos za ożywienie tematu.
Rzeczywiście, DVB-T to w Polsce margines. Jak jaką babcię spytać o "to ustrojstwo" to kulą po głowie przechrzci i księdzu powie. O EPG to już w ogóle nie ma co pytać. Od zboczeńców wyzwą i spalą na stosie!
Wiadomo, nowa technologia, czary-mary, itp... Trzeba czasu żeby wszystko działało. Ale żeby zadziałało musi być chęć ze wszystkich stron. A tu - jak zwykle. Najwięksi gracze w swojej "nieomylności" nabierają wody w usta albo "spuszczają się" na innych.
A może przecież być tak pięknie. Swego czasu Sharp i Ferguson borykali się z problemami swojego sprzętu (DVB-T). Niezadowoleni klienci potupali nóżkami, zrobili "czarny PR" i.......
I zaraz była aktualizacja softu. Teraz wszystko gra. Klienci zadowoleni, cieszą się jakby Pana Boga za pięty chwycili. Normalnie ekstaza!
Ja bym chciał tu potupać nóżką. Nie wiem czyja wina. Ale niech ktoś, chociaż coś zacznie robić!
Inaczej niech se te DVB do Japonii nadają, a w Japonii niech se te DVB oglądają. Ale już bez nas, czyli klientów. Ament.
Każdy z nas zapewne czyta w tej sprawie forum Emitela, więc nie będę powtarzał info stamtąd. Dodam, ze również przełączyłem kraj z Polska na Niemcy i EPG czyta w całości (ale tv ma wtedy problem polskimi literami). Głowy nie dam ale podejrzewam, ze temat jest na tyle poważny że producenci wspólnie z Emitelem dopracują rozwiązanie.
I co ważne. Po pierwsze, nie wiem czy producenci mieli możliwość zapoznać się z rozwiązaniami EPG w Polsce wcześniej niż w zeszłym miesiącu, bo z tego co mówi Emitel sposób transmisji został wybrany ostatecznie właśnie w styczniu. Po drugi to ciągle faza testów (choć chyba specyfikacja jest określona od grudnia 2009) więc sądzę, że do czasu oficjalnego uruchomienia trzeba dać czas producentom, myślę, że żadnej firmie (tym bardziej Sony) nie będzie zależało na tym by klienci mieli zastrzeżenia.
Pożyjemy zobaczymy.
Odgrzebuję wątek.
Czy ktoś z Sony czyta to forum i mógłby się wypowiedzieć w temacie poprawienia EPG?
Od ostatniej poprawki przestały się wyświetlać bzdury w opisach. Co więcej, wcale nie wyświetlają się opisy, a jedynie krótkie informacje o rodzaju programu.
Ostatnio nawet BOK Sony olał moje maile!!! :smileytwisted:
Z jakiego nadajnika korzystasz? Domyślam się, że chodzi o naziemną cyfrową... Do momentu poprawki było wszystko ok? Czy instalacja przebiegła pomyślnie, nie było błędów?
To jest forum użytkowników Sony. W celu uzyskania oficjalnej odpowiedzi, czy stanowiska najlepiej zgłosić się na Działu Obsługi Klienta. Ja polecam kontakt telefoniczny:
http://www.sony.pl/article/id/1216130664566
Napisałeś, że zgłaszałeś już, nie dostałeś odpowiedzi?