Podziel się wrażeniami!
Witam!
Kiedy będzie nowy firmware do modeli EX500 który to uruchomi HbbTV ?
Wg. rzecznika Sony wszystkie modele z 2011 miały otrzymać tą opcję...
Czy po skorzystaniu z pewnego sposobu podawanego tutaj na forum ta usługa działa?
Pytam bowiem nie wiem jak to sprawdzic - chyba żaden kanał aktualnie nie nadaje hbbtv...
Na chwilę obecną nie. Ja się raczej nie odważę wgrać do swojego TV wersji EIL zamiast EUL, być może na tej wersji byłaby jakaś szansa.
Ja szczerze i gorąco ODRADZAM wgrywanie softu z innego kraju.
Domyślać się mogę jedynie, że efekt będzie niezwykle podobny do tego gdzie niedoświadczona osoba wchodzi do menu serwisowego i przypadkiem lub inny "przypadkiem" zmienia jakąś wartość nie mając o tym większego pojęcia.
Na żywo nie spotkałem się z czymś takim jak działający import innego softu, jak również domyślam się, że jest to zablokowane poprzez wgranie pierwszego softu w firmie Sony. Sądzę, że EUL będzie blokował aktualizacje EIL, a samemu przecież nie usuniesz całego softu do zera z TV i nie wgrasz od nowa EILa.
Właśnie zabezpieczenia się najbardziej obawiam. Najlepiej byłoby mieć odpowiedni programator i czystą pamięć.
Raz jeszcze ODRADZAM stanowczo robienia takich rzeczy.
Zabezpieczenie jest akurat najlepszą rzeczą, bo nie będzie można wgrać nowego/innego softu, który nie pasuje do Twojego modelu (lub jest dedykowany na inny rynek). Jeśli niechcący przeszedłbyś to zabezpieczenie z dużym prawdopodobieństwem taka zabawa skończy się telefonem do serwisu.
Na innych forach czytałem o takich próbach bez powodzenia lub kończyły się serwisem. W okresie gwarancyjnym możesz stracić pozostały okres gwarancji. W przypadku TV, na który nie masz już gwarancji wizyta serwisu jak się mogę domyślać będzie odpłatna - co chyba jest normalną rzeczą w Europie.
Być może samo Sony wprowadzi jakąś poprawkę. Ktoś zamieścił informację, że w modelach z 2011 roku Sony przygotowuje aktualizację uwzględniającą HbbTV. Jeśli nie ma blokady sprzętowej, to może zastosują również w modelach z 2010 roku...
I co w temacie nic? Forum się zmienia, ale już bardziej potrzebne FW do TV nie bardzo...
Według strony Sony aktualizację zawierającą HbbTV otrzymują modele z 2011 i 2012 roku. EX500 to model z 2010, także niestety na razie nie będzie miał HbbTV.
Link do wiadomości: