anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX521 - Czyżby gigantyczny krok wstecz? (50Hz!!!)

Ondyne
Początkujący

EX521 - Czyżby gigantyczny krok wstecz? (50Hz!!!)

Dziś Sony opublikowało parametry techniczne serii EX521.
No i aż mnie zamurowało. EX521 to telewizor 50Hz. Czy to możliwe, bo wierzyć się nie chce? Może to jest tylko błąd ? Jeśli nie, to byłby to gigantyczny krok wstecz w stosunku do zeszłorocznej serii EX500.
http://www.sony.pl/comparison/kdl37ex500aep/kdl37ex521baep
A ja już pieniążki szykowałem na nowego Soniaczka.

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Photomusic, tak trochę fanatyzmem trącą te Twoje posty dotyczące plazmy...cytujesz wypowiedź to zacytuj ja do końca.

Pamiętajmy jednak, że doskonały obraz wymaga odpowiednich warunków. Tak jak w kinie nikt nie będzie oglądał filmu przy zapalonych światłach, tak samo plazma wymaga mniejszego oświetlenia dla uzyskania najlepszego efektu.

Masz plazmę - super. Tyle, że to nie jest wątek o plazmach więc nie rozumiem po co to wszystko.

Ondyne
Początkujący

photomusic napisał(a):

Tyle, że to nie jest wątek o plazmach więc nie rozumiem po co to wszystko.

Jest to wątek o jakości EX521 w kontekście opublikowanych przez Sony informacji o odświeżaniu 50Hz i byłbym rad, gdybyśmy pozostali przy tym temacie. Oczywiście nie można nie doceniać niezaprzeczalnych zalet plazm, których fanem zdaje się być photomusic. Jednak rozpisywanie się tutaj o przewagach plazm nad LCD zaczyna mi przypominać dyskusje nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi.

Wracam do tematu.

Oglądałem jakiś bardzo duży EX520 (nie EX521) w salonie Sony w Warszawie. No i nie miałem się do czego przyczepić, jeżeli chodzi o migotanie. Niestety, ale obraz demo HD był specjalnie przystosowany do tego telewizora i jest możliwe, że to wpłynęło pozytywnie na moje odczucia wzrokowe.
Przy okazji obejrzałem demo "migotania" 3D na EX720 i mi ręce opadły. Po kilkunastu sekundach rozbolały mnie oczy i zdjąłem okulary. Ale koszmar!!!
Tak też czekam na profesjonalne testy EX521 i ... być może wkrótce stanę się właścicielem tego produktu.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

photomusic napisał(a):

W materiałach dla prasy w specyfikacji technicznej są dwie rubryczki:"Realizm kinowy 24p" i "Odtwarzanie formatu 24p".
Odtwarzanie 24p odfajkowane mają wszystkie telewizory,"Realizm 24p" już nie...

"Realizm kinowy 24p" ("24p Real Cinema") to jest technologia która jest nazywana przez Panasonica (slogan marketingowy). Czyli jednego z głównych producentów plazm którego tak bardzo cenisz.
Sony i inne znaczące marki (np. Sharp) używają technologii "24p True Cinema". Mniej więcej chodzi o to samo. Jest to system który odpowiada za wyświetlanie filmu zgodnie z procesem nagrywania - 24p. I nie jest to nowość. Jakbyś prześledził modele parę lat wstecz, to pewnie zdziwiłbyś się. Występuje w wyższych modelach BRAVIA od 2007 roku. Obecnie jest chyba w każdym modelu wyświetlającym sygnał 1080p.

photomusic napisał(a):

Ja również nie mam wątpliwości co do tego, że Piotr wie co mówi.

A ja np. wolę budować swoje opinie na własnych doświadczeniach, testach, faktach - a nie na zdaniu innych ludzi. Wierzę własnym oczom, a nie opinią osób które nie koniecznie mogą mieć obiektywne zdanie. Do tego dane techniczne, kłótnia o definicje, często nie prowadzą do tego co jest najważniejsze - odczucia w trakcie projekcji. Nie można zapomnieć, że każda opinia na temat obrazu i jego cech - jest opinią subiektywną. Jednemu może się podobać, innemu nie.

Ondyne napisał(a):

Jednak rozpisywanie się tutaj o przewagach plazm nad LCD zaczyna mi przypominać dyskusje nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi.

:smileyhappy:

Ondyne napisał(a):

Przy okazji obejrzałem demo "migotania" 3D na EX720 i mi ręce opadły. Po kilkunastu sekundach rozbolały mnie oczy i zdjąłem okulary. Ale koszmar!!!

Obraz 3D na EX720 nie jest idealny. Jak będziesz miał możliwość, porównaj z modelami mającymi silnik X-Reality PRO i większe Motionflow. Zobaczysz różnicę.

Ondyne napisał(a):

Tak też czekam na profesjonalne testy EX521 i ... być może wkrótce stanę się właścicielem tego produktu.

Najrozsądniejsza decyzja. Testy rozwieją większość wątpliwości. Tylko poczekałbym na zagraniczne testy - obiektywizm i profesjonalizm wykonania.

Pozdrawiam,
Zimny.