anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX710 problem z obrazem: rozmazanie, jakość obrazu pod kątem

abklus
Początkujący

EX710 problem z obrazem: rozmazanie, jakość obrazu pod kątem

Witam wczoraj kupiłem tv sony kdl 40ex710 podłaczylem do dekodera cyfrowego polsatu i problem jest z obrazem wyglada jakby gubił ostrość i przy szybszych ruchach postaci ciągnie obraz postaci efekt tak jagby rozmazanej postaci. prosze o pomoc czy to jest wina sygnalu czy tez telewizora? nadmienie ze bawiłem sie ustawieniami i kalibracja ale efektu nie było.
podłanczalem tez inny lcd 37" LG model z przed 4 lat do tego samego dekodera ale a w nim tego problemu z obrazem nie widziałem.

Edytowano 10.01.2011
Sprecyzowałem tytuł tematu
Zimny.

89 ODPOW. 89
oldguest
Początkujący

Czyli problem został zauważony dopiero po miesiącu? :shock: Z tego co czytam to na tym telewizorze nic nie widać (tak jest rozmazany obraz), potem czytam że w sumie to chodzi tylko o kąty patrzenia... Teraz to już sam nie wiem....

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

telewizorek napisał(a):

Dziwne jest to ze oglądałem ten tv w innych sklepach i wszystko jest ok kąty boczne też. To nie wiem czemu się upierasz że ta wada to jest cechą tego modelu Ex 710.

Napisałem, że nie wiem jak jest w Waszych egzemplarzach. Linki które wstawiłeś nie otwierają mi się. Wskaż mi proszę fragment, w którym upieram się co do "wady"? Oj, nie ma.. Jaki ma sens rozmowa, jeśli ja coś piszę, a Ty od razu odwracasz to w jednym kierunku? Do tego insynuujesz rzeczy o których nie pisałem. Nie insynuuję niczego, czego nie powiedziałeś. Proszę Cię o to samo.
Każda technologia ma swoje wady i zalety. To, że jedna jest w czymś lepsza, inna w czymś gorsza - nie znaczy że to jest jej wadą. Chyba napisałem dosyć jasno, nie mi to oceniać.
Po raz trzeci się powtórzę:

Zimny napisał(a):

To nie zmienia faktu, że w Twoim przypadku albo możesz wezwać serwis jeśli uważasz to za wadę (już wspominałem, że serwis jest za darmo),

telewizorek-----
Początkujący

To był przykład, poczytaj dokładnie moje posty.

pawelpc
Początkujący

Witam
Po tygodniu (od wizyty w domu) odezwal sie do mnie pan z serwisu Sony i powiedzial ze inne egzemplarze tego modelu maja taka sama przypadlosc. Tzn ze katy widzenia sa kiepskie. Sony w specyfikacji deklaruje 178 - poziom, 176 - pion, Definicja tego parametru precyzuje ze jest to kat pod jakim mozna ogladac obraz bez wyraznej utraty jakosci.Tutaj po minimalnej zmianie kata widac wyraznie ze kolory bledna.Zastanawiam sie nad dalszymi krokami ale moze bedzie mozliwe ponowne reklamowanie produktu ze wzgledu na niezgodnosc cech wyrobu z umowa (specyfikacja techniczna)
Prawdopodobna przyczyna tego zjawiska to slaba matryca, Pan z serwisu nie wypowiadal sie na ten temat, natomiast znalazlem potwierdzenie tego na zagranicznym forum Amazona (ponizej fragment). Niestety wynika z tego za cala seria EX710 ma podobna wade (od biedy mozna to zaakceptowac jezeli sie oglada TV samemu, bo zawsze mozna na wprost ustawic, ale dla 2 -3 osob jest juz gorzej)

.........Ponizej fragment recenzji z Amazona
3.0 out of 5 stars Beware of viewing angle, December 2, 2010
By A. Lee "Gadget Guru" (California) - See all my reviews
(REAL NAME) Amazon Verified Purchase(What's this?)
This review is from: Sony BRAVIA KDL32EX710 32-Inch 1080p 120 Hz LED HDTV, Black (Electronics)
For a 32" TV in the upper price range, I expected Sony (which usually makes excellent sets) to use either an IPS or PVA panel. This particular model does not. Sony recently shifted panels on this model and the 46EX710 to MVA panels from AUO. While the image is sharp and colors are good, there is major contrast shifting when viewing the set from a slightly off angle. While not nearly as bad as cheap TN panels (which shift both color and contrast) this is not a good trait to have, especially when IPS and PVA both offer far better viewing angle consistency.

When viewed dead on it's actually a really good set. But when viewed from a slight angle, expect noticable change in contrast. Fair warning for you picky people like myself.

I planned to use this as a PC monitor, but sitting a few feet away, you begin to notice inconsistancies in the corners simply because the corners are at fairly deep angles to your eyes. I have not had this problem with larger IPS and PVA TV sets.

telewizorek-----
Początkujący

Nie wiem gdzie pan serwisant sprawdzał te tv ja jak oglądałem w innych sklepach to nie zauważyłem takich zmian. Tak jak piszesz Sony w specyfikacji deklaruje 178 - poziom, 176 - pion, jest nawet podane że posiada funkcje "BRAVIA ENGINE 3 – imponująca szczegółowość obrazu, optymalny kontrast i większa wierność barw" w takim bądź razie coś tu się nie zgadza powinno być dodane że telewizor dla rodziny 2 osobowej.

pawelpc
Początkujący

Mozliwe ze trafilismy na serie z ta kiepska matryca MVA od AUO.Generalnie problem istnieje (nie tylko u nas) o czym swiadczy chocby ten post z Amazona.Sprobuje sie zwrocic do innego serwisu ale moga znow mnie zbyc.Mnie by satysfakcjonowala wymiana matrycy na inna, pominawszy ta (bardzo istotna rzecz) sam telewizor jest ok

Sych-----
Początkujący

Hahaha :slight_smile: Coraz lepiej. Post z amazona, heheh. Haha. Dawno tak się nie uśmiałem. Nie myślałem że jeszcze cos mnie zaskoczy w ten sposób. Tyle rzeczy widzi się w telewizji a tu na forum jeszcze ciekawsze osobniki. Takie pytanie do was. Piszecie o cechach telewizora, które według Testów tego modelu jakie są dostępne w prasie w internecie, robione przez specjalistów z różnych krajów zaprzeczają waszym uwagą. Telewizor jest chwalony za jakosc obrazu, ma lepsze kąty niż modele z tej samej półki od samsunga, panasonica, lg, a wy piszecie ze jest całkowicie inaczej.

Edytowano 25.01.2011
Usunąłem część wypowiedzi.
Na forum nie można obrażać innych użytkowników.
Forum dotyczy produktów Sony i rzeczy związanymi z nimi. Nie dotyczy partii politycznych itp.
Proszę zachować kulturę i stosować się do regulaminu forum.
Zimny.

Zimny_
Użytkownik

Jak widać spostrzeżenia na temat obrazu są subiektywne i mogą bardzo się różnić. Pisałem już o tym nie raz na forum, pisałem też o tym w tym wątku. Nie widzę sensu powtarzania się. Nie było jeszcze takiego, kto każdemu by dogodził. Tak samo nie ma produktu który każdemu by odpowiadał. Są osoby które mają telewizory sprzed paru lat i są zadowoleni, są osoby które kupiły w tym roku 22BX200 (jeden z najtańszych telewizorów Bravia) i są zadowoleni, są osoby które kupiły EX710, HX900 i są zadowoleni. Ale są i tacy którzy kupili EX710, HX900, LX900 i nie są zadowoleni. Wszystko zależy od człowieka i jego oczekiwań. Pozostaje tylko przestrzec - jeśli ktoś chce kupić telewizor, niech oceni swoje wymagania, zobaczy na czym mu zależy i w ten sposób niech wybierze model. Nie raz znajomym pomagałem wybrać telewizor, nie raz na forum pomagałem wybrać telewizor i nigdy nie trafiłem na niezadowoloną osobę.

Sych-----
Początkujący

Przepraszam, moze trochę przesadziłem. Masz dobre podejście. Z zasady jestem wyrozumiałą osobą. Jeśli spojrzeć na to z tej strony, to niepotrzebnie tak się uniosłem.
Umieć dobrac tv to jedno, ale tak narzekać, męczyć się z nim skoro nie pasuje. W życiu spotkałem się z wieloma różnymi ludźmi (sprzedawałem rtv, potem otworzyłem własny sklep i konsulting dotyczący rtv, montażu okablowania itp.). Widziałem już sporo osób przychodzących z awanturą, a bardzo czesto wina była po stronie konsumenta. nie przeczytał instrukcji, źle podłączył, nie wcisnął przycisku itp. Czasami ktoś chciał wymienić telewizor, bo właśnie np kąty mu nie odpowiadały. Czasami wymieniałem, pod warunkiem że ta osoba skontaktuje sie ze mna i powie co sądzi o nowym modelu. Ku mojemu zaskoczeniu często opinie o drugim modelu były gorsze, niż o pierwszym.

Zimny_
Użytkownik

Dziękuję. Ja nigdy nie miałem do czynienia ze sprzedażą, więc mogę wypowiedzieć się tylko od strony klienta.
Oceny ludzi dotyczące jakości obrazu, cech takich jak kąty, podświetlenie, ostrość obrazu, jasność, kontrast bywają diametralnie różne. Najważniejszą rzeczą są zdolności percepcji człowieka, jak i jego gust. Do tego dodać różnorodność ustawień telewizora, wrażliwość na rodzaj sygnału, jakość sygnału, świadomość konsumenta i mamy tak złożoną sytuację - że ciężko znaleźć jedno porozumienie.
Większość użytkowników nie ma pojęcia o podstawowych rzeczach wpływających na zadowolenie z oglądania telewizji. Mało kto potrafi zmienić ustawienia, czy zdaje sobie sprawę z różnicy jakości obrazu zależnego od sygnału itd.