Podziel się wrażeniami!
Witam wczoraj kupiłem tv sony kdl 40ex710 podłaczylem do dekodera cyfrowego polsatu i problem jest z obrazem wyglada jakby gubił ostrość i przy szybszych ruchach postaci ciągnie obraz postaci efekt tak jagby rozmazanej postaci. prosze o pomoc czy to jest wina sygnalu czy tez telewizora? nadmienie ze bawiłem sie ustawieniami i kalibracja ale efektu nie było.
podłanczalem tez inny lcd 37" LG model z przed 4 lat do tego samego dekodera ale a w nim tego problemu z obrazem nie widziałem.
Edytowano 10.01.2011
Sprecyzowałem tytuł tematu
Zimny.
Hidden - Wszystko jest opisane w wątku. Jeśli jesteś zainteresowany dyskusją, proszę przeczytać wątek.
Hidden napisał(a):
Nie mam niestety innych Bravii do porównania więc chciałem się spytać tutaj, czy tak faktycznie ten model ma i jeśli tak, to czy są modele z serii EX o lepszych kątach?
Byl u mnie serwis centralny i stwierdzili ze jakosc obrazu pod katem jest niedopuszczalna i nie spelnia absolutnie norm Sony i ze ta wada musi byc usunieta wiec zabrali TV do serwisu na wymiane matrycy.Wszystkim forumowiczom majacym ten sam problem proponuje kontakt z dobrym serwisem.Ja wybralem Pram w Wawie i juz musze ich pochwalic za punktualnosc i trafne zauwazenie problemu
Sam załozyłem ten temat dobrych pare tygodni temu.Widze ze nie tylko ja sie nad tym głowie wiec podziele sie z wam jak to u mnie wyglada.
Kolego mam ten sam problem co u ciebie.Tylko ze u mnie narazie telewizja jest w analogu.Ale ogladajac np obraz z komputera na tv przy full hd problem jest ten sam.Wezwałem serwis (Przyp.moj model to KDL32ex711) przyjechali panowie i ze smiechem stwierdzili ze wszystko jest ok.Stwierdzili ze jesli udam sie do sklepu (w moim przypadku zakupiony zostal w sony center) i tam zostanie podłaczony wszystko bedzie ok.Oczywiscie długo sie nie zastanawiajac udałem sie do sklepu z moim TV.Sprzedawca podłaczył tv pod blu-ray i jakiez było moje zdziwienie ze wszystko jest ok.Praktycznie zadnej róznicy w obrazie nie było.Równiez sprzedawca był bardzo zdziwiony jak opisałem mu ten problem i nie bardzo wiedział co ma mi powiedziec.Nie wazne czy ogladałem matryce z góry czy z boku.Było poprostu OK. Sprzedawca nawet skasował wszystkie ustawienia tv odpalił TV w formie Dom i wraz było wszytsko ok.Jedno co mnie do tej pory zastanawia to fakt ze skoro skasował wszystkie ustawienia mojego soniaka a sam byłem tego swiadkiem po przyjsciu do domu i podłaczajac antene do TV wszystkie stacje były niezmienione.Zatem nie wiem czy to sprawne oszustwo czy te modele maja jakas pamiec heh sam nie wiem.Nie wiem czy to normalne ale jak dla mnie to jest to bardzo dziwne.To nie pierwsze modele takich telev.Sa na rynku juz dosyc długo wiec bardzo mnie dziwi taka sytuacja.NIedługo bede miał cyfrówke ale nie sadze ze problem zniknie.Dam wam znac.
Wydaje mi się że przywrócenie ustawień fabrycznych, czyli jak napisałeś
nie ma wpływu na zapamiętane kanały.satil napisał(a):
...skoro skasował wszystkie ustawienia mojego soniaka a sam byłem tego swiadkiem...
Niestety problem nie zniknie. Mam UPC HD i problem byl ten sam.Czytalem na ktoryms z forow ze model EX700 mial dobra matryce SHARPA a do EX710 dali duzo gorsza MVA firmy AUO, tyle ze nasilenie efektu katow bocznych jest w tym modelu b.duze (juz od ok 15 stopni widac znaczne pogorszenie obrazu, porownywalem u znajomej z duzo nizszym modelem EX402 i nie ma tego efektu na taka skale).Ciekawe czy serwis cos zrobi czy tylko znow stwierdza ze tak ma byc.Telewizor nadaje sie tylko do ogladania idealnie na wprost, i na wysokosci oczu, przez max 2 osoby. A w sklepie prawdopodobnie wlaczyli jakis sklepowy tryb demo (obrobione w specjalny sposob cyfrowo filmiki) na ktorym parametry sa na maxa i nie widac niepozadanych efektow
Pierwszy raz dajesz do serwisu czy kolejny?
U mnie jeszcze proponowali ze moga ewentualenie zabrac tel na testy ale nie sadze aby cos to wykazało.Jest jakas norma jesli chodzi a obraz w tych modelach pod katem?
Tak jak piszesz maja bardzo mała granice.. az za mała.U mnie odległosc od tel w trakcie ogladania wynosi około 1.5 do 2 metrów.Wystarczy odejsc tylko pól metra w prawo czy w góre i juz jest poprostu wszystko staje sie wyblakłe i nie ma takiej kolorystyki kolorów.Chyba ze sie oglada z wiekszej odległosci ale wtedy to wiadamo ze katy sie znacznie zmniejszaja.
Ten problem zauwazyłem po 3 tyg a szkoda.Sprzet mozna zwrócic do 14 dni chyba ale w moim przypadku i tak było za pózno.Gdybym wczesniej to stwierdził poprostu był go oddał.
Piszesz wyzej ze uznali usterke.Wymienili u ciebie matryce?Problem znikną czy jest bez zmian?
Po raz drugi oddaje, pierwszy raz nie zabrali tylko powiedzieli ze pochodza po sklepach i zobacza jak jest.Potem zadzwonili ze we wszystkich jest tak samo.Az dziwne za tak jest w przypadku renomowanej firmy Sony.To nie jest pierwszy lepszy no-name, chociaz nawet renomowanym producentom samochodow zdazaja sie wadliwe serie ,tyle ze naprawiaja je z reguly a nie mowia ze tak ma byc
Zgodnie ze specyfikacja katy to:
Specifications
Display
Viewing Angle (Right/Left): 178(89/89)
Viewing Angle (Up/Down): 178(89/89)
Dynamic Contrast Ratio: Infinite
Screen Size (measured diagonally): 32"(31.5")
Display Resolution: Full HD 1080(1920x1080)
Aspect Ratio: 16:9
Moj niespelnia tej daleko tej specyfikacji, wiec w razie niezalatwienia sprawy przez serwis zamierzam skorzystac z ustawy o sprzedazy konsumenckiej (punkt o niezgodnosci produktu z umowa) - calosc mozna znalezc w Internecie
Nie duzo mi mówi ta specyfikacja ale faktem jest ze z odległosci 2 metrów i dwóch osobach ogladajacych juz sa znacznie widoczne pogorszenia obrazu.Dokładnie jak na twojej fotce która zamiesciłes kilka postów wyzej.Swoja droga.....Nie miałem mozliwosci podpiac pod blu-raya.
Ciekawe czy cokolwiek by uległo poprawie.Jesli testował ktos niech napisze.
Jestem bardzo ciekawy efektu.
Blu -ray nie ma znaczenia i wplywu na katy widzenia (oczywiscie tylko na ogolna jakosc obrazu).Zreszta glownie ogladasz na TV np. kablowke a nie blu -raya.
Jak został założony ten wątek to sprawdziłem swój 40EX711 na wszystkie możliwe sposoby.
Mam podpięty dekoder HD i DVD przez Amplituner wszystko po HDMI.
Sprawdzałem kąty boczne i góra -dół, pomieszczenie gdzie oglądam ma 5x4m i powiem szczerze, nawet jak bardzo chciałbym się przyczepić to nie mam do czego.
Więc, nie wiem czy te modele mają rożne matryce ?
Na programach HD, a szczególnie Eurosport HD jakość jest znakomita (nawet przy dużym kącie - ustawienia obrazu "Standard").